Αρχική | Πολιτική | Ελλάδα | Ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης Παπανδρέου στη ΔΕΘ

Ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης Παπανδρέου στη ΔΕΘ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης Παπανδρέου στη ΔΕΘ

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Καλησπέρα σας. Πριν από 11 μήνες, είπαμε για την Ελλάδα, «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε», δηλαδή ή αλλάζουμε πορεία και κυβέρνηση ή βουλιάζουμε. Και οι εξελίξεις μάς επιβεβαίωσαν.

Θέλησαν οι Έλληνες να αλλάξει η κυβέρνηση. Αλλάξαμε πορεία και δεν βουλιάξαμε. Καταφέραμε αυτό που φαινόταν ακατόρθωτο, σώσαμε την Ελλάδα από τη βέβαιη χρεοκοπία.

Σήμερα, αφού αποφύγαμε τα χειρότερα, αλλά βέβαια με την κρίση πάντα εδώ, το δίλημμα παίρνει μια νέα διάσταση: ή αλλάζουμε την Ελλάδα ή καταδικάζουμε την Ελλάδα. Γιατί τα ψέματα τελείωσαν. Ή τώρα αποφασίζουμε τα αυτονόητα, όσα δηλαδή δεν τολμήσαμε, πολλές φορές, λόγω πολιτικού κόστους, αυτά που δεν αποφασίσαμε για χρόνια, για να αναμορφώσουμε την Ελλάδα, ή τελικά καταδικάζουμε την Ελλάδα να παραμένει συνεχώς σε κρίση, να παλεύει συνεχώς για τη σωτηρία της, επιτηρούμενη, εξαρτώμενη, δέσμια «δάνειων» δυνάμεων.

Το μεγάλο έργο της αναμόρφωσης της Ελλάδας έχει ήδη ξεκινήσει. Η επανάσταση του αυτονόητου έχει αρχίσει.

Αν πριν από ένα χρόνο ακριβώς, εδώ, σε αυτή την αίθουσα, σας έλεγα ότι, μέσα σε 11 μήνες, θα ξέραμε πόσοι είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι στη χώρα μας – επειδή μπορέσαμε να τους μετρήσουμε – αλλά να ξέρουμε και τι κάνουν και τι προσόντα έχουν και τι εμπειρία έχουν,

Ότι θα είχαμε ψηφίσει την ουσιαστικότερη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, για να εγγυηθούμε αξιοπρεπείς συντάξεις για τη νέα γενιά, για τα παιδιά μας,

Ότι θα είχαμε ψηφίσει φορολογικό νομοσχέδιο, μια πραγματική επανάσταση δικαιοσύνης, που θα εφαρμοστεί από το 2011,

Ότι θα είχαμε ψηφίσει και θα ήμασταν έτοιμοι να προχωρήσουμε σε εκλογές για τη μεγαλύτερη επανάσταση στην Αυτοδιοίκηση, τον «Καλλικράτη»,

Ότι θα είχαμε σταματήσει από την πρώτη στιγμή τη θλιβερή εξαγορά συνειδήσεων για μια θέση στο Δημόσιο, με την καθολική υπαγωγή στο ΑΣΕΠ όλων ανεξαιρέτως των προσλήψεων,

Ότι θα είχαμε καταφέρει να μειώσουμε το έλλειμμά μας σήμερα κατά 7 ολόκληρα δισεκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, το έλλειμμά μας είναι μικρότερο κατά 7 δις, από ό,τι πέρυσι την ίδια περίοδο.

Ότι θα είχαμε ψηφίσει νόμο, που υποχρεώνει όλους τους κρατικούς και αυτοδιοικητικούς λειτουργούς να αναρτούν όλες τις αποφάσεις τους στο Διαδίκτυο, για να ξέρει ο Ελληνικός λαός πού πάνε τα χρήματά του,

Ότι θα είχαμε κόψει τις λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου, τις καταναλωτικές δαπάνες του Δημοσίου, τις δαπάνες δηλαδή για προμήθειες – τηλέφωνα, ρεύμα, αυτοκίνητα, αμειβόμενες Επιτροπές – κατά 50%, δηλαδή 1 δις ευρώ,

Ότι θα είχαμε σταματήσει το «μαγείρεμα» των στατιστικών μας στοιχείων, με μία Ανεξάρτητη Στατιστική Αρχή,

Ότι θα είχαμε χιλιάδες νέους αστυνομικούς να κυκλοφορούν δίπλα στον πολίτη, στις γειτονιές,

Ότι θα είχαμε αναμορφώσει και απλοποιήσει το ΕΣΠΑ και θα είχαμε προχωρήσει σε πρωτοφανείς κινήσεις για την προστασία του υπερχρεωμένου νοικοκυριού και την ενίσχυση του επιχειρηματία απέναντι στις Τράπεζες,

Ότι θα είχαμε υλοποιήσει την άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα,

Ότι θα είχαμε προχωρήσει για πρώτη φορά σε τόσες διασταυρώσεις στοιχείων και θα κυνηγούσαμε, χωρίς δεύτερη σκέψη, περιπτώσεις προκλητικής φοροδιαφυγής, όχι για εντυπωσιασμό, αλλά από σεβασμό στον πολίτη, από σεβασμό σε αυτόν που είναι συνεπής στις φορολογικές του υποχρεώσεις,

Ότι θα είχαμε καταφέρει τη μείωση της τιμής 6.500 φαρμάκων μέσα στο 2010, κατά 25% περίπου,

Ότι θα είχαμε ξεκινήσει και σύντομα θα ολοκληρώσουμε το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων,

Ότι θα είχαμε καταφέρει τα Ασφαλιστικά Ταμεία να μειώσουν επιτέλους τις δαπάνες για φάρμακα και, μόνο στο ΙΚΑ τον Ιούλιο του 2010, η μηνιαία φαρμακευτική δαπάνη ήταν μειωμένη κατά 55 εκ. ευρώ,

Ότι θα είχαμε καταφέρει τα Νοσοκομεία να μειώνουν επιτέλους τις δαπάνες τους για υλικά, παρά την αύξηση της προσέλευσης ασθενών στα δημόσια Νοσοκομεία,

Ότι θα είχαμε Εξεταστικές Επιτροπές που παράγουν αποτέλεσμα,

Ότι θα είχαμε προσελκύσει το ενδιαφέρον για σοβαρές επενδύσεις στη χώρα μας,

Ότι θα είχαμε ξανά ρόλο και λόγο στην περιοχή,

Και αν πριν από ένα χρόνο, σας έλεγα ότι, σε 11 μήνες, απέναντι στο φάσμα της χρεοκοπίας, θα κατορθώναμε να στήσουμε ένα πρωτόγνωρο μηχανισμό στήριξης, από το μηδέν, και να εξασφαλίσουμε το πρωτοφανές ποσό των 110 δις, για να μην καταρρεύσει η χώρα, τότε θα άκουγα από παντού ότι, αυτά που λέω, «δεν γίνονται. Στην Ελλάδα, δεν γίνονται».

Να που γίνονται. Να που έγιναν. Και βέβαια γίνονται. Και βέβαια μπορούμε. Και μπορούμε να τα καταφέρουμε, και θα τα καταφέρουμε.

Κάναμε σε 11 μήνες, όσα δεν έγιναν χρόνια ολόκληρα. Και λάθη να έγιναν, δεν κάναμε το μεγάλο λάθος: να μείνουμε αδρανείς απέναντι στις εξελίξεις, να αφήσουμε την Ελλάδα να παρακμάσει ακόμα περισσότερο, να θεριεύσουν κατεστημένες αντιλήψεις και πρακτικές.

Σηκώσαμε τα μανίκια και έτσι θα συνεχίσουμε. Και είμαστε ακόμα στην αρχή.

Χθες, στείλαμε συγκεκριμένα μηνύματα. Πρώτον, ένα μήνυμα προς την επιχειρηματική κοινότητα: θα ενισχύσουμε τη δημιουργική επιχειρηματικότητα, μειώνοντας τους φορολογικούς συντελεστές για επενδύσεις.

Δεύτερον, ένα μήνυμα προς την αγορά και τους επαγγελματίες: προχωράμε σε οριστική περαίωση, τραβάμε μια οριστική γραμμή με το παρελθόν.

Τρίτον, ένα μήνυμα προς το εξωτερικό, τις διεθνείς αγορές: ανοίγουμε μια πραγματική λεωφόρο για μεγάλες επενδύσεις.

Τέταρτον, ένα μήνυμα προς τους περισσότερο ευάλωτους συμπολίτες μας: προχωράμε σε πρωτοφανή προγράμματα ενεργητικής στήριξης της εργασίας και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα για να στηρίξουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Πέμπτον, στροφή σ’ ένα άλλο αναπτυξιακό πρότυπο, ανθρώπινο, βιώσιμο, πράσινο, που εμπεδώνει την αίσθηση του δικαίου και επενδύει στον άνθρωπο, επενδύει στην καινοτομία, στη φαντασία, στη δημιουργία, στο σεβασμό των συγκριτικών ελληνικών πλεονεκτημάτων, που έχει αυτή η χώρα.

Το συνολικό πολιτικό μας μήνυμα, είναι μήνυμα συλλογικής προσπάθειας. Θα τα καταφέρουμε, αν όλοι συμβάλλουμε. Είναι μήνυμα συλλογικής ευθύνης, συλλογικής απόφασης. Απόφασης, να αναμορφώσουμε τη χώρα.

Η πρόκληση δεν είναι κομματική. Είναι πατριωτική. Η μάχη που δίνουμε για τη σωτηρία και την αναμόρφωση της Ελλάδας, δεν είναι μάχη που θα κερδίσει ή θα χάσει ο πρωθυπουργός ή η κυβέρνησή του. Αυτή τη μάχη, ή την κερδίζουμε όλοι μαζί, ή βουλιάζουμε όλοι μαζί.

Το πολιτικό μας μήνυμα είναι και μήνυμα αυτοπεποίθησης, είναι μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας. Χωρίς να υπάρξει λήξη συναγερμού, ξέρουμε ότι όπως μαζί καταφέραμε να αποφύγουμε τη χρεοκοπία, μαζί θα καταφέρουμε και να αναμορφώσουμε την Ελλάδα. Έχουμε τον φυσικό πλούτο, έχουμε τους ανθρώπους.

Γίνεται. Και βέβαια γίνεται. Μπορούμε. Όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ («ΤΑ ΝΕΑ»): Κύριε Πρόεδρε, πέρυσι, σ’ αυτόν εδώ το χώρο, σας είχα ρωτήσει πώς θα υλοποιήσετε το φιλόδοξο πρόγραμμα που είχατε εξαγγείλει και μου είχατε απαντήσει ότι «λεφτά υπάρχουν». Ακολούθησαν μια σειρά αναφορές σας, δεσμεύσεις στην ίδια συνέντευξη ή και σε επόμενες, όπου λέγατε ότι δεν θα παγώσετε τους μισθούς, δεν θα μειώσετε τις συντάξεις, δεν θα αυξήσετε το ΦΠΑ δεν θα επιβάλλετε έκτακτη εισφορά, πράγματα τα οποία στη συνέχεια δεν επαληθεύτηκαν.

Θέλω σήμερα να σας ρωτήσω: με δεδομένο ότι τα στοιχεία περιγράφουν μια δραματική υστέρηση των εσόδων, αν για το 2011, που εσείς ο ίδιος έχετε περιγράψει ως μια πολύ δύσκολη χρονιά, θα επιβάλλετε νέα μέτρα, ένα δεύτερο μνημόνιο, και προς ποια κατεύθυνση θα είναι αυτό. Ευχαριστώ.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πρώτα απ’ όλα, δεν αλλάζει η κατεύθυνση, δεν αλλάζουν οι στόχοι μας. Εμείς θέλουμε και μεγαλύτερη ευημερία, και καλύτερες συντάξεις, και καλύτερους μισθούς. Βρήκαμε όμως ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο, το οποίο ήταν η Ελλάδα να φτάσει στο σημείο να χρεοκοπήσει.

Και κάναμε αυτό που έπρεπε, αναλαμβάνοντας το όποιο πολιτικό κόστος. Αλλά για μας, δεν είναι πολιτικό κόστος, ήταν πατριωτική μας ευθύνη να σώσουμε αυτή τη χώρα. Συνέβαλαν όλοι. Βεβαίως, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, θα συμβάλλουν πολύ περισσότερο οι έχοντες και οι κατέχοντες.

Με αυτές τις αποφάσεις, καταφέραμε να μείνουμε όρθιοι. Και θα έλεγα ότι, τώρα, τα καταφέρνουμε αρκετά καλά, με τις όποιες δυσκολίες, όπως πολύ σωστά είπατε για τα έσοδα. Το αναγνωρίζουμε. Είναι ένα από τα προβλήματα. Δεν είναι ανυπέρβλητο, διότι έχουμε καταφέρει, με τη μείωση των δαπανών, να καλύπτουμε το στόχο μας και μάλιστα, σήμερα που μιλάμε, είμαστε μπροστά από το στόχο μας. Έχουμε πιάσει το στόχο και είμαστε και μπροστά.

Άρα, λοιπόν, έχω κάθε πεποίθηση ότι, στο τέλος του έτους, σύμφωνα με τις δικές μας δεσμεύσεις, σύμφωνα με τις δικές μας αποφάσεις, θα έχουμε μειώσει το έλλειμμα κατά 40%.

Όσο πηγαίνουμε καλά, δεν χρειάζεται κανένα νέο μέτρο. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να εφαρμόζονται οι αποφάσεις. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουν όλοι, ακόμα και οι φορολογούμενοι, ότι το να πληρώνεις το φόρο, είναι βασικό στοιχείο αλληλεγγύης, άρα και βασικό στοιχείο για να πάει καλά αυτή η χώρα.

Θέλω όμως να πω και κάτι ακόμα, γιατί μου δώσατε αφορμή -και ευχαριστώ για την ερώτηση. Όλοι ξέρουμε ότι περνάμε από μια πολύ δύσκολη στιγμή. Ιστορικά, είναι η πιο δύσκολη στιγμή για τον Ελληνικό λαό, για όλους μας. Δεν χρειάζεται να επιβαρύνουμε την κατάσταση, μέσα από μια «μετρολογία».

Και εδώ, θα ήθελα να απευθύνω μια έκκληση, διότι ευθύνη έχουν και τα Μέσα Ενημέρωσης. Κατανοώ ότι υπάρχει ένα ενδιαφέρον, και ακροαματικότητας, και τηλεθέασης, και αναγνωσιμότητας, και αυτά βέβαια είναι πάντα ενδιαφέροντα για τον Ελληνικό λαό. Δημιουργούν όμως φόβο και πανικό. Δεν μπορεί, επειδή π.χ. ένας φορέας ήρθε κι έκανε μια πρόταση στο Υπουργείο Οικονομικών, την άλλη μέρα να θεωρείται δεδομένο ότι αυτό θα είναι πολιτική της χώρας. Για παράδειγμα, λέω για την απόσυρση.

Δεν μπορεί, επειδή σε υπηρεσιακό επίπεδο συζητούνται διάφορα μέτρα, τα οποία μπορεί να είναι και θετικά για την οικονομία, αυτά την επόμενη μέρα να εμφανίζονται ως αποφάσεις της Κυβέρνησης, που δεν είναι αποφάσεις της Κυβέρνησης.

Χρειάζεται, λοιπόν, να μην δημιουργούμε κι εμείς πανικό και ανασφάλεια. Διότι αυτό δεν είναι θέμα μόνο των Μέσων Ενημέρωσης, επηρεάζει ολόκληρη την κοινωνία, επηρεάζει κάθε Έλληνα πολίτη, επηρεάζει την επιχειρηματικότητα, την κατανάλωση, επηρεάζει την ψυχολογία. Και βεβαίως, όπως θα έχετε δει, ό,τι γίνεται στην Ελλάδα, πολλαπλασιάζεται στο εξωτερικό και δημιουργείται και εκεί ένα αρνητικό κλίμα απέναντι στην Ελλάδα.

Θα ήθελα λοιπόν, αυτή τη «μετρολογία» να τη μετριάσουμε, να μείνουμε βεβαίως στις πραγματικές διαστάσεις κάθε συζήτησης, αλλά να μην δημιουργούμε πανικό.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ («MEGA»): Κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα σας. Θέλω να αναφερθώ στις αλλαγές που κάνατε πριν από λίγες ημέρες στην Κυβέρνηση. Και να χρησιμοποιήσω το επιχείρημά σας, αν πέρυσι τέτοια εποχή εδώ στη ΔΕΘ εμείς οι δημοσιογράφοι σας λέγαμε ότι μέσα σε ένα χρόνο θα σχηματίζατε μια Κυβέρνηση, τη μεγαλύτερη ίσως των τελευταίων ετών, με σαράντα οκτώ, ή σαράντα εννέα Υπουργούς, Αναπληρωτές και Υφυπουργούς, θα μας λέγατε «αυτό δεν γίνεται». Όμως, έγινε.

Και θέλω να σας ρωτήσω, τι ήταν αυτό που σας έπεισε, μέσα σε ένα χρόνο, να αλλάξετε τον τρόπο λειτουργίας της Κυβέρνησης; Υπήρχε έλλειψη συντονισμού ή υπήρχε έλλειψη επικοινωνίας;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Όπως σας είπα πριν, η Κυβέρνηση των έντεκα μηνών, ήταν μια Κυβέρνηση που έκανε έργο, το οποίο δεν είχε ξαναγίνει τα τελευταία 10-20 χρόνια. Μια Κυβέρνηση, με πολύ θετική πορεία.

Σημαίνει ότι δεν μπορούμε να βελτιωθούμε περισσότερο; Κάθε άλλο. Σημαίνει ότι δεν υπάρχουν νέες προτεραιότητες; Κάθε άλλο. Σημαίνει ότι δεν βλέπουμε κάποιες δυσλειτουργίες, τις οποίες θα τις βελτιώσουμε;

Μα ακριβώς, εμείς δεν έχουμε κανένα κόμπλεξ να λέμε ότι, κάθε μέρα θα βελτιωνόμαστε, κάθε μέρα θα είμαστε ακόμα καλύτεροι. Άρα, νομίζω ότι αυτή η ευκολία του μαύρου – άσπρου, καθόλου δεν αποτυπώνει τις όλες διαδικασίες που έχουμε ακολουθήσει.

Είναι στοχευμένες οι επιλογές και είναι στοχευμένες για να είμαστε μια Κυβέρνηση ακόμα πιο αποτελεσματική, από μια Κυβέρνηση που ήταν πάρα πολύ αποτελεσματική.

Είμαστε μια Κυβέρνηση με λιγότερα Υπουργεία από πολλές άλλες κυβερνήσεις του παρελθόντος. Και βεβαίως, η ανάγκη να υπάρξει συμπλήρωση με πολιτικό προσωπικό, δείχνει και την ανάγκη ακόμα μεγαλύτερης επιτάχυνσης, ελέγχου και εποπτείας όλων των προτεραιοτήτων – και έχουμε βάλει πάρα πολλές προτεραιότητες.

Αλλάζουμε τα πάντα στην Ελλάδα, σε όλους τους τομείς, διότι δυστυχώς βρήκαμε παντού προβλήματα. Χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη στελέχωση, όπως και κάναμε με αυτή την Κυβέρνηση.

Και πιστεύω ότι, τελικά, το αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει. Και το αποτέλεσμα, όπως θα είδατε και στους πρώτους έντεκα μήνες, ήταν ένα θετικό αποτέλεσμα.

Π. ΣΩΚΟΣ («ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»): Κύριε Πρόεδρε, παρουσιάσατε και χθες και προ ολίγου, μια αισιόδοξη εικόνα για τη μείωση του ελλείμματος. Όμως υπάρχει μια υστέρηση εσόδων της τάξης των 3.2 δις ευρώ, η ύφεση βαθαίνει με ρυθμό 3,7, ανάπτυξη δεν υπάρχει.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι για να πιάσετε το στόχο της μείωσης του ελλείμματος το 2010, που έχετε θέσει, πρέπει να πληρώσουν και πάλι αυτοί που δεν φταίνε για την κρίση και οι οποίοι, σύμφωνα με αυτά που λέγατε προεκλογικά, δεν θα πλήρωναν.

Την ίδια στ&








Αεροπορικές Εταιρείες | Ακίνητη Περιουσία | Ασφαλιστικές Εταιρείες | Βιομηχανία Τροφίμων | Διαδίκτυο | Διαρκή Καταναλωτικά Αγαθά | Είδη Προσωπικής Φροντίδας | Ελεγκτικές & Λογιστικές Εταιρείες | Εμπορικά Οχήματα & Φορτηγά | Εμπορικές Εκθέσεις | Εμπόριο | Ενοικιάσεις Μεταφορικών Μέσων | Εξοπλισμός & Εφαρμογές Τηλεπικοινωνιών | Έπιπλα | Επιχειρηματική Δραστηριότητα στα Βαλκάνια | Εταιρείες επενδύσεων | Ηλεκτρονικό εμπόριο | Ιατρικές Υπηρεσίες | Ιδιωτική Εκπαίδευση | Κατασκευές | Μεσίτες Ασφαλίσεων | Μεταφορές | Μη Διαρκή Καταναλωτικά Αγαθά | Ξενοδοχεία | Οικοδομικά Υλικά & Εξαρτήματα | Οργάνωση Εκθέσεων & Συνεδρίων | Οχήματα & Ανταλλακτικά | Παιχνίδια | Ρουχισμός, Υποδήματα & Αξεσουάρ | Σεμινάρια & Επιμόρφωση Στελεχών | Ταξίδια & Τουρισμός | Τεχνολογία | Τράπεζες | Τύπος | Τυχερά Παιχνίδια | Υπηρεσίες Αναψυχής | Υπηρεσίες Μεταφορών | Υπηρεσίες Παράδοσης & Διανομής | Φαρμακοβιομηχανίες & Βιοτεχνολογία | Χρηματιστηριακές εταιρείες | Χρηματοδότηση Επιχειρήσεων | Leasing | Franchise | Κύπρος |


Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0


Jetway Aviation : Ναυλώσεις αεροσκαφών, ελικοπτέρων, πτήσεις charter, Business Jet, Air Taxi. www.jetway.gr

Green Interactive Media : Κατασκευή Ιστοσελίδων, site, NewsPortals, e-shops, Ειδικές εφαρμογές, διαφήμιση και προβολή στο διαδίκτυο. www.greeninteractive.gr


Οδηγός Επιχειρήσεων

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text



Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
Ακολουθήστε το hbnews.gr