ΟΔΗΓΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ | Κύπρος | Πέρασαν τα τεστ οι Κυπριακές Τράπεζες

Πέρασαν τα τεστ οι Κυπριακές Τράπεζες

Θετικά ήταν τα αποτελέσματα και για τις δύο τράπεζες της Κύπρου που μετείχαν στο χθεσινό τεστ του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.

Τα αποτελέσματα για τις δύο κυπριακές τράπεζες που έλαβαν μέρος στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, δηλ. της Τράπεζας Κύπρου και της Marfin Popular Bank, είναι θετικά, και αυτό καταδεικνύει την ικανότητα του κυπριακού τραπεζικού συστήματος να απορροφήσει ενδεχόμενους κλυδωνισμούς, αναφέρει το Κυπριακό Υπουργείο Οικονομικών.

Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών χαιρετίζει τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοιώσεων ακραίων καταστάσεων για τον τραπεζικό τομέα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Προσθέτει ότι «ο συγκεκριμένος στόχος της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, η οποία κάλυψε 91 πιστωτικά ιδρύματα απ΄ όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ, είναι η εκτίμηση της ανθεκτικότητας του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος ευρύτερα, και των τραπεζικών ιδρυμάτων ειδικότερα, να απορροφήσουν ενδεχόμενες δυσμενείς αναταράξεις την περίοδο 2010-2011, αναφέρει το Υπουργείο».

Αναφέρει επίσης ότι «τα αποτελέσματα για τις δύο Κυπριακές τράπεζες που έλαβαν μέρος στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, δηλ. της Τράπεζας Κύπρου και της Marfin Popular Bank, είναι θετικά, και αυτό καταδεικνύει την ικανότητα του Κυπριακού τραπεζικού συστήματος να απορροφήσει ενδεχόμενους κλυδωνισμούς».

Επισημαίνεται ότι τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων δεν απεικονίζουν την σημερινή κατάσταση του Ευρωπαϊκού και του Κυπριακού τραπεζικού συστήματος και τις σημερινές κεφαλαιακές του ανάγκες.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «μια άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων δεν συνιστά πρόβλεψη αναμενόμενων αποτελεσμάτων, αλλά δεικνύει τα αποτελέσματα σε περίπτωση που υλοποιηθούν τα ακραία αυτά σενάρια και ως εκ τούτου, η πιθανότητα πραγματοποίησης τους παραμένει απομακρυσμένη».

«Τα σενάρια αυτά, περιλαμβάνουν πτώση του ΑΕΠ κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες στην ΕΕ σε σχέση με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2010 και το 2011, καθώς και επιδείνωση στις αγορές Κυβερνητικών τίτλων, χειρότερη σε σύγκριση με την κατάσταση που παρατηρήθηκε στις αρχές του Μαΐου του 2010», καταλήγει η ανακοίνωση

Ακολουθήστε το hbnews.gr