Αρχική | Οικονομία | Ταξί: Πως θα γίνεται η φορολόγηση. H Εγκύκλιος

Ταξί: Πως θα γίνεται η φορολόγηση. H Εγκύκλιος

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ταξί: Πως θα γίνεται η φορολόγηση. H Εγκύκλιος

Εγκύκλιο για την αντιμετώπιση θεμάτων εκμεταλλευτών ΤΑΞΙ, που προκύπτουν από την ένταξή τους στο κανονικό καθεστώς φορολόγησης, την τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων και την έκδοση αποδείξεων παροχής υπηρεσιών, εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Στην εγκύκλιο υπενθυμίζεται ότι από 1/7/2010 ο εκμεταλλευτής ταξί τηρεί τουλάχιστον βιβλίο εσόδων-εξόδων και εκδίδει αποδείξεις παροχής υπηρεσιών με τη χρήση φορολογικού μηχανισμού του ν.1809/1988 που ενσωματώνεται ή συνδέεται με το ταξίμετρο. Αυτόματα μέσω TAXIS η μεταβολή, έως 30/9/2010 διορθώσεις από τους υπόχρεους.


Επίσης, από 1/7/2010, οι εκμεταλλευτές ταξί εντάσσονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και έχουν όλες τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των υπόχρεων στο φόρο. Ως εκ τούτου από την ημερομηνία αυτή υποχρεούνται να επιβαρύνουν τις υπηρεσίες που παρέχουν με ΦΠΑ και να υποβάλλουν περιοδικές και εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ, για την απόδοση του φόρου στο δημόσιο.


Αναλυτικά η εγκύκλιος:


1. Γενικά

Από 1/7/2010 ο εκμεταλλευτής ΤΑΞΙ εντάσσεται στη Β΄ κατηγορία τήρησης βιβλίων σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 4 του Κ.Β.Σ. (ΠΔ 186/1992) δηλαδή τηρεί τουλάχιστον βιβλίο εσόδων-εξόδων και εκδίδει αποδείξεις παροχής υπηρεσιών με τη χρήση φορολογικού μηχανισμού του ν.1809/1988 που ενσωματώνεται ή συνδέεται με το ταξίμετρο. Μέχρι την ημερομηνία αυτή ο εν λόγω επιτηδευματίας απαλλασσόταν από την υποχρέωση αυτή με σχετικές αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών.

Ο εν λόγω επιτηδευματίας σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις όταν εκτός από την εκμετάλλευση του ΤΑΞΙ διατηρεί και άλλο κλάδο πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών εντάσσεται σε κατηγορία βιβλίων στην έναρξη κάθε διαχειριστικής του περιόδου με βάση το σύνολο των εσόδων του. Διευκρινίζεται ότι την 1/7/2010 ο εκμεταλλευτής ΤΑΞΙ που τηρεί για την άλλη του δραστηριότητα βιβλία Β΄ κατηγορίας θα τηρήσει βιβλία Β΄ κατηγορίας και για την εκμετάλλευση του ΤΑΞΙ. Εάν την 1/7/2010 τηρεί βιβλία Γ’ κατηγορίας για την άλλη του δραστηριότητα θα τηρήσει βιβλία Γ΄ κατηγορίας και για την εκμετάλλευση του ΤΑΞΙ. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που για την άλλη του δραστηριότητα δεν τηρούσε βιβλία ή τηρούσε βιβλία αγορών πρέπει την 1/7/2010 να τηρήσει και για αυτήν τουλάχιστον βιβλία Β΄ κατηγορίας.

Η δήλωση μεταβολής της κατηγορίας βιβλίων στο τμήμα Μητρώου από τους επιτηδευματίες (εκμεταλλευτές ιδιοκτήτες ή μη) που εκμεταλλεύονται αποκλειστικά ΤΑΞΙ και εντάσσονται στη Β΄ κατηγορία βιβλίων από 1/7/2010 θα γίνει αυτόματα από το σύστημα TAXIS και πιθανόν μεταβολές ή διορθώσεις θα γίνουν από τους υπόχρεους μέχρι την 30/9/2010.

2. Τρόπος τήρησης βιβλίων

Κάθε εκμεταλλευτής ταξί (ιδιοκτήτης ή μη) τηρεί ιδιαίτερο βιβλίο εσόδων-εξόδων.Έτσι στην περίπτωση συνιδιοκτησίας ΤΑΞΙ που ο καθένας συνιδιοκτήτης εκμεταλλεύεται το ΤΑΞΙ κατά το ποσοστό ιδιοκτησίας του τηρείται ξεχωριστό βιβλίο εσόδων-εξόδων. Στην από κοινού εκμετάλλευση (κοινωνία) το βιβλίο εσόδων-εξόδων τηρείται από την κοινωνία που συστήνεται από τους συνιδιοκτήτες του ΤΑΞΙ.

Σημειώνεται ότι ο εκμεταλλευτής περισσότερων του ενός ΤΑΞΙ τηρεί ένα βιβλίο εσόδων-εξόδων, στο οποίο καταχωρούνται τα έσοδα και τα έξοδα που αφορούν όλα τα αυτοκίνητα.

Όταν ο εκμεταλλευτής απασχολεί οδηγό μισθωτό, ο εκμεταλλευτής καταχωρεί στο τηρούμενο βιβλίο του όλα τα έσοδα και όλα τα έξοδα, μεταξύ των οποίων και το μισθό του μισθωτού οδηγού, που καταβάλλεται με μισθοδοτική κατάσταση σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 15 του Κ.Β.Σ.

Επί απασχόλησης «οδηγού», μη μισθωτού ο οποίος δεν έχει την ιδιότητα του επιτηδευματία από άλλη αιτία, τα δε έξοδα λειτουργίας του ΤΑΞΙ βαρύνουν τον εκμεταλλευτή, γεγονός που αποδεικνύεται από κατατεθειμένο στη Δ.Ο.Υ. ιδιωτικό συμφωνητικό, ο εκμεταλλευτής εκδίδει απόδειξη δαπάνης για την καταβολή της αμοιβής αυτής (ανεξαρτήτως ύψους αυτής), σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 15 του Κ.Β.Σ., με αναγραφή σ’ αυτή και των τυχόν φόρων και των λοιπών φορολογικών επιβαρύνσεων, την οποία καταχωρεί στα βιβλία του. (παρακράτηση φόρου εισοδήματος 10% και χαρτόσημο πλέον ΟΓΑ 3.6%). Το ποσό αυτό δηλώνεται από τον οδηγό μη μισθωτό στο σύνολό του, ως εισόδημα μη κατονομαζόμενης πηγής.

Αντίθετα στην περίπτωση παραχώρησης εκμετάλλευσης ΤΑΞΙ, υποχρέωση τήρησης βιβλίων έχει τόσο ο πραγματικός εκμεταλλευτής όσο και ο ιδιοκτήτης αυτού.

Στο βιβλίο εσόδων-εξόδων που τηρείται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του Κ.Β.Σ. καταχωρούνται τα έσοδα και τα έξοδα που πραγματοποιούνται από την 1/7/2010 και μετά. Δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι την ημερομηνία αυτή δεν θα καταχωρηθούν στα βιβλία έστω και αν τα στοιχεία εκδίδονται ή λαμβάνονται μετά την ημερομηνία αυτή.

Τιμολόγια παροχής υπηρεσιών τα οποία εκδίδονται από την 1/7/2010 και μετά για παροχή υπηρεσίας η οποία συνεχίζεται και μετά την 30/6/2010, καταχωρούνται στα τηρούμενα βιβλία και αναλύονται σε ιδιαίτερη στήλη κατά το μέρος της αξίας που αφορά το χρονικό διάστημα από την 1/7/2010 και μετά και κατά το προηγούμενο διάστημα, η οποία προσδιορίζεται με οποιοδήποτε τρόπο. Με τον ίδιο τρόπο καταχωρούνται και τα τιμολόγια δαπανών τα οποία εκδίδονται ή λαμβάνονται από την 1/7/2010 και μετά και που αφορούν το μέχρι την 30/6/2010 και μετά την ημερομηνία αυτή χρονικό διάστημα.

Διευκρινίζεται ότι οι συγκεντρωτικές καταστάσεις της παραγράφου 1 του άρθρου 20 του Κ.Β.Σ. που θα υποβληθούν για το ημερολογιακό έτος 2010 θα συμπεριλαμβάνουν και τα φορολογικά στοιχεία που αφορούν το χρονικό διάστημα από 1/1 έως 30/6, δεδομένου ότι οι εκμεταλλευτές ΤΑΞΙ δεν απαλλάσσονταν από την υποχρέωση υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων.

Η κατανομή των κοινών δαπανών μεταξύ των εκμεταλλευτών γίνεται με βάση το ποσοστό συνιδιοκτησίας του καθενός. Εάν υπάρχει ειδική έγγραφη συμφωνία τότε οι δαπάνες κατανέμονται με βάση την συμφωνία η οποία πρέπει σε κάθε περίπτωση να κατατίθεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. Τα τιμολόγια εκδίδονται χωριστά στο όνομα του καθενός με βάση το ποσοστό συμμετοχής του.

Σημειώνεται ότι η προβλεπόμενη από τις διατάξεις της παρ. 1 περ.θ’ του άρθρου 31 του ν.2238/1994 έκπτωση επισφαλών απαιτήσεων δύο επί τοις εκατό (2%) επί των ακαθαρίστων εσόδων εκπίπτει εφόσον καταχωρηθεί στο τηρούμενο βιβλίο εσόδων – εξόδων μέχρι το τέλος της διαχειριστικής περιόδου.

Η ενημέρωση του βιβλίου εσόδων-εξόδων γίνεται μέχρι τη δέκατη πέμπτη (15η) ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση ή λήψη του κατά περίπτωση δικαιολογητικού και επί μηχανογραφικής τήρησης η εκτύπωση της μηνιαίας κατάστασης του βιβλίου εσόδων-εξόδων μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα. Ως εκ τούτου η θεώρηση των προαναφερομένων εντύπων μπορεί να γίνει μέχρι την πιο πάνω προθεσμία ενημέρωσης ή εκτύπωσής τους. Σημειώνεται ότι έντυπα βιβλίου εσόδων-εξόδων και Μηνιαίας Κατάστασης του βιβλίου εσόδων-εξόδων τα οποία είχαν θεωρηθεί στο παρελθόν και δεν είχαν χρησιμοποιηθεί μπορεί να χρησιμοποιηθούν εκ νέου χωρίς επαναθεώρησή τους.

Για την πρώτη εφαρμογή και για τη διευκόλυνση των επιτηδευματιών το βιβλίο εσόδων – εξόδων μπορεί να ενημερωθεί μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2010. Αναλόγως η εκτύπωση της μηνιαίας κατάστασης των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου μπορεί να γίνει μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2010.

Συνεπώς η θεώρηση των παραπάνω εντύπων μπορεί να γίνει μέχρι την πιο πάνω προθεσμία ενημέρωσης ή εκτύπωσής τους.

Σε ιδιαίτερο χώρο του βιβλίου πρέπει να καταχωρηθούν τουλάχιστον μέχρι την 31/12/2010 τα δάνεια που έχουν ληφθεί μέχρι την 30/6/2010 καθώς και τα πάγια (π.χ. ταξί, ταμειακή μηχανή) τα οποία έχουν αγοραστεί μέχρι την 30/6/2010, με μνεία της ημερομηνίας αγοράς τους, των αποσβέσεων που αναλογούν στο προηγούμενο διάστημα και της αναπόσβεστης αξίας τους κατά την ημερομηνία αυτή.

Για τον τόπο τήρησης των βιβλίων και των στοιχείων εφαρμόζονται οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 21 του Κ.Β.Σ. Έτσι π.χ. στην περίπτωση που ως έδρα έχει δηλωθεί το σπίτι του εκμεταλλευτή ΤΑΞΙ τα βιβλία και τα στοιχεία της δραστηριότητας αυτής τηρούνται στον τόπο αυτόν.

Σημειώνεται ότι κατά τη θεώρηση των βιβλίων και των στοιχείων στη Δ.Ο.Υ των εν λόγω επιτηδευματιών δεν απαιτείται η προσκόμιση βεβαίωσης επιμελητηριακής ενημερότητας σύμφωνα με την εγκύκλιο 1114743/836/0015/ΠΟΛ 1293/8-9-1993, η οποία εξακολουθεί να ισχύει, αντίθετα απαιτείται βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας από τον αρμόδιο φορέα ασφάλισης.

3. Τρόπος έκδοσης στοιχείων.

1. Για όλες τις μισθώσεις εκδίδεται απόδειξη παροχής υπηρεσιών με τη χρήση φορολογικού μηχανισμού του ν.1809/1988 (ταξίμετρο).

Εξαιρετικά και προκειμένου να διευκολυνθούν οι εκμεταλλευτές ΤΑΞΙ στην ένταξή τους στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α. από 1/7/2010, λόγω και της συνεχούς λειτουργίας των αυτοκινήτων τους και δεδομένου ότι απαιτείται για την αλλαγή των ταξιμέτρων τεχνικός προγραμματισμός και δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η τεχνική μετατροπή την ίδια μέρα για το σύνολο των ΤΑΞΙ της χώρας, γίνεται δεκτό να ενεργοποιηθεί ο ισχύων κατά την 1/7/2010 συντελεστής Φ.Π.Α. στην ΦΗΜ-ΑΔΗΜΕ ΤΑΞΙΜΕΤΡΟΥ και πριν την ημερομηνία αυτή.

Αυτονόητο είναι ότι στην αμοιβή των εκμεταλλευτών ΤΑΞΙ μέχρι 30/6/2010 συμπεριλαμβάνεται Φ.Π.Α. και αποδίδεται από τους εκμεταλλευτές με κατ’αποκοπή ποσά. Επίσης, οι επιτηδευματίες λήπτες δεν συμψηφίζουν Φ.Π.Α. των αποδείξεων παροχής υπηρεσιών που εκδίδονται από τους εκμεταλλευτές ΤΑΞΙ έως 30.6.2010, καθόσον κανένας επιβάτης δεν επιβαρύνεται και δεν καταβάλλει το ποσό Φ.Π.Α. που αναγράφεται για τεχνικούς λόγους διακεκριμένα, στις ανωτέρω Α.Π.Υ. μέχρι 30.6.2010.

Σε όσες περιπτώσεις δεν έχει ενεργοποιηθεί ο συντελεστής Φ.Π.Α. κατά τα προαναφερόμενα, ο υπολογισμός του εμπεριεχόμενου Φ.Π.Α. στις Α.Π.Υ. μετά την 1.7.2010 θα γίνει με τον τρόπο που ακολουθείται σε κάθε περίπτωση αλλαγής του συντελεστή Φ.Π.Α. (δηλαδή αποφορολόγηση του μικτού ποσού με τον συντελεστή Φ.Π.Α. που ισχύει).

2. Για την παροχή υπηρεσιών σε επιτηδευματίες και πρόσωπα της παραγράφου 3 του άρθρου 2 του Κ.Β.Σ., αξίας άνω των πενήντα (50) ευρώ ανά συναλλαγή, εκδίδεται σε κάθε περίπτωση, τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών, στο πρωτότυπο του οποίου επισυνάπτεται η με φορολογικό μηχανισμό εκδοθείσα απόδειξη. Για συναλλαγές αξίας έως πενήντα (50) ευρώ ανά συναλλαγή με τους ανωτέρω αντισυμβαλλόμενους επιτρέπεται να μην αντικαθίσταται η εκδιδόμενη με φορολογικό μηχανισμό Α.Π.Υ. με Τ.Π.Υ. υπό την προϋπόθεση της αποδοχής του στοιχείου αυτού (Α.Π.Υ.) από τους λήπτες του, οι οποίοι για τα φορολογικά τους δικαιώματα και υποχρεώσεις κάνουν χρήση των εν λόγω στοιχείων, καθώς η ΑΠΥ αυτή εξομοιώνεται με τιμολόγιο.

3. Για την παροχή των υπηρεσιών της ως άνω περίπτωσης 2, στα σχετικά Τ.Π.Υ. θα αναγράφεται η φράση «Εκδόθηκε σε αντικατάσταση των αριθμών αποδείξεων παροχής υπηρεσιών» οι οποίες θα παραδίδονται στον αντισυμβαλλόμενο μαζί με το πρωτότυπο του ΤΠΥ, ο οποίος υποχρεούται να τα διαφυλάσσει βάσει των διατάξεων του άρθρου 21 του Κ.Β.Σ.

4. Για τις περιπτώσεις αυτές, δεδομένου ότι, με την έκδοση των αποδείξεων από το φορολογικό μηχανισμό το ποσόν καταχωρείται στη φορολογική μνήμη και εμφανίζεται στο δελτίο «Ζ», οι εγγραφές στα βιβλία γίνονται με το δελτίο «Ζ», και τα ΤΠΥ καταχωρούνται σε ιδιαίτερες στήλες ή σε ιδιαίτερους λογαριασμούς, μόνο για την παρακολούθηση άλλων υποχρεώσεων (υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων τιμολογίων, διάκριση χονδρικών, λιανικών πωλήσεων κ.λπ.).

5. Σε περίπτωση ειδικών μισθώσεων που συμφωνείται αντίτιμο, λιγότερο από το αναγραφόμενο στο ταξίμετρο και επομένως και στην εκδιδόμενη με φορολογικό μηχανισμό Α.Π.Υ. π.χ. με ιδιώτες (μεταφορά νεφροπαθών προς αιμοκάθαρση), ή με πρόσωπα της παραγράφου 3 του άρθρου 2 (Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α. κ.λ.π. – για μεταφορά μαθητών στα σχολεία τους), ή με επιχειρήσεις (για μεταφορά εργαζομένων τους), τότε για την ορθή αποτύπωση των συναλλαγών εκδίδονται φορολογικά στοιχεία αξίας (Α.Π.Υ. προς ιδιώτες, Τιμολόγια Παροχής Υπηρεσιών για τους λοιπούς) από θεωρημένα στελέχη και επί αυτών, εκτός των άλλων οριζομένων από τις διατάξεις του Κ.Β.Σ., αναγράφεται η συμφωνηθείσα αμοιβή, καθώς και ότι τα εν λόγω στοιχεία εκδίδονται «βάσει ειδικής συμφωνίας» και σε αντικατάσταση των αριθμ………… Α.Π.Υ. που έχουν εκδοθεί από το φορολογικό μηχανισμό. Οι εγγραφές στα φορολογικά βιβλία διενεργούνται με βάση τα εν λόγω χειρόγραφα στελέχη, ενώ για την σωστή αποτύπωση των συναλλαγών στα φορολογικά βιβλία, δεδομένου ότι στο ημερήσιο εκδιδόμενο «Ζ» συμπεριλαμβάνεται και η αξία των Α.Π.Υ., που έχουν εκδοθεί με το φορολογικό μηχανισμό, αφαιρούνται τα εν λόγω ποσά από το ημερήσιο «Ζ», είτε με πράξη στο πίσω μέρος αυτού, είτε σε επισυναπτόμενο σημείωμα, και οι εγγραφές διενεργούνται με το υπόλοιπο ποσό. Οι εκδιδόμενες από φορολογικό μηχανισμό Α.Π.Υ. που αφορούν ιδιώτες επισυνάπτονται στο στέλεχος των εκδιδόμενων θεωρημένων και διαφυλάσσονται από τους εκμεταλλευτές ΤΑΞΙ βάσει των διατάξεων του άρθρου 21 του Κ.Β.Σ. (οι ιδιώτες λαμβάνουν την χειρόγραφη Α.Π.Υ.), ενώ αυτές που αφορούν πρόσωπα της παραγράφου 3 του άρθρου 2 του Κ.Β.Σ. ή επιτηδευματίες επισυνάπτονται στα Τ.Π.Υ. που λαμβάνουν και διαφυλάσσονται από αυτούς βάσει των διατάξεων του άρθρου 21 του Κ.Β.Σ.

6. Τέλος, τυχόν επιπλέον αμοιβές (αποσκευές, επιβίβαση από αεροδρόμια κ.λ.π.) προστίθενται με το φορολογικό μηχανισμό στην αξία της διαδρομής και εκδίδεται μία (1) Α.Π.Υ.

4. Δήλωση έναρξης Αυτόνομης Δημοσιονομικής Μονάδας Επεξεργασίας (ΑΔΗΜΕ) Ταξιμέτρου από &t








Αεροπορικές Εταιρείες | Ακίνητη Περιουσία | Ασφαλιστικές Εταιρείες | Βιομηχανία Τροφίμων | Διαδίκτυο | Διαρκή Καταναλωτικά Αγαθά | Είδη Προσωπικής Φροντίδας | Ελεγκτικές & Λογιστικές Εταιρείες | Εμπορικά Οχήματα & Φορτηγά | Εμπορικές Εκθέσεις | Εμπόριο | Ενοικιάσεις Μεταφορικών Μέσων | Εξοπλισμός & Εφαρμογές Τηλεπικοινωνιών | Έπιπλα | Επιχειρηματική Δραστηριότητα στα Βαλκάνια | Εταιρείες επενδύσεων | Ηλεκτρονικό εμπόριο | Ιατρικές Υπηρεσίες | Ιδιωτική Εκπαίδευση | Κατασκευές | Μεσίτες Ασφαλίσεων | Μεταφορές | Μη Διαρκή Καταναλωτικά Αγαθά | Ξενοδοχεία | Οικοδομικά Υλικά & Εξαρτήματα | Οργάνωση Εκθέσεων & Συνεδρίων | Οχήματα & Ανταλλακτικά | Παιχνίδια | Ρουχισμός, Υποδήματα & Αξεσουάρ | Σεμινάρια & Επιμόρφωση Στελεχών | Ταξίδια & Τουρισμός | Τεχνολογία | Τράπεζες | Τύπος | Τυχερά Παιχνίδια | Υπηρεσίες Αναψυχής | Υπηρεσίες Μεταφορών | Υπηρεσίες Παράδοσης & Διανομής | Φαρμακοβιομηχανίες & Βιοτεχνολογία | Χρηματιστηριακές εταιρείες | Χρηματοδότηση Επιχειρήσεων | Leasing | Franchise | Κύπρος |


Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
Οδηγός Επιχειρήσεων

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text



Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
Ακολουθήστε το hbnews.gr