Πολιτική

Καταδίκη της Ελλάδας για παραβίαση θρησκευτικής ελευθερίας

  • 04 Ιουνίου 2010, 10:22

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέδωσε απόφαση στις προσφυγές των κ.κ. Δημητρά Παναγιώτη, Αλεξανδρίδη Θεόδωρου, Ναυσικάς Παπανικολάτου και Andrea Gilbert κατά της Ελλάδας.

Οι προσφεύγοντες κλήθηκαν να παραστούν σε δίκες από τον Φεβρουάριο του 2006 έως τον Δεκέμβριο του 2007, κατά τις οποίες υποχρεώθηκαν να ενημερώσουν τις αρχές ότι δεν ήταν Χριστιανοί Ορθόδοξοι και ότι δεν επιθυμούσαν να ορκιστούν στο Ευαγγέλιο.

Επικαλέστηκαν παραβίαση των Άρθρων 9 (Ελευθερία σκέψης, συvείδησης και θρησκείας), 13 (Δικαίωμα πραγματικής πρoσφυγής), 8 (Δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής), και 14 (Απαγόρευση τωv διακρίσεων) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αναφορικά με την υποχρέωση να φανερώσουν τις μη-ορθόδοξες θρησκευτικές τους πεποιθήσεις όταν κλήθηκαν να ορκιστούν ενώπιον του δικαστηρίου.

Επίσης, επικαλέστηκαν παραβίαση του Άρθρου 6 § 1 (Δικαίωμα σε χρηστή απονομή δικαιοσύνης), ισχυριζόμενοι ότι η παρουσία θρησκευτικών συμβόλων στα δικαστήρια και το γεγονός ότι οι Ελληνες δικαστές είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι εγείρουν αμφιβολίες ως προς την αμεροληψία τους.

Το Δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα ότι:
Ι. Συνενώνει τις προσφυγές,
ΙΙ. Απορρίπτει τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι δεν εξαντλήθηκαν τα εσωτερικά ένδικα μέσα,
ΙΙΙ. Κρίνει τις προσφυγές αποδεκτές ως προς τα Άρθρα 8, 9, 13 και 14, σχετικά με την υποχρέωση των προσφευγόντων να αποκαλύψουν τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις κατά τη διάρκεια της ορκομωσίας ενώπιον των δικαστικών αρχών και την έλλειψη δυνατότητας προσφυγής δια της οποίας θα μπορούσαν να αντιταχθούν στην υποτιθέμενη παραβίαση της θρησκευτικής τους ελευθερίας και τις απορρίπτει ως προς τα υπόλοιπα,

IV. Υπήρξε παραβίαση του Άρθρου 13 της Σύμβασης,
V. Yπήρξε παραβίαση του Άρθρου 9 της Σύμβασης,
VI. Δεν συντρέχει λόγος να εξεταστούν χωριστά τα άρθρα 8 και 14 της Σύμβασης,
VII. Επιδικάζει στους προσφεύγοντες 15.000 ευρώ συνολικά για ηθική βλάβη και,
VIII. Aπορρίπτει κάθε άλλη απαίτηση.

Το πλήρες κείμενο της απόφασης βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση : http://www.echr.coe.int/ECHR/EN/Header/Press/Press/Introduction/

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Άλλα Άρθρα από Πολιτική




cron