Οικονομία
Αναστολή επιστροφής ΦΠΑ οδηγεί σε λουκέτο τις επιχειρήσεις

Αναστολή επιστροφής ΦΠΑ οδηγεί σε λουκέτο τις επιχειρήσεις

  • 01 Ιουνίου 2010, 11:58

Αναστέλλει εκ νέου την επιστροφή του ΦΠΑ για τουλάχιστον τέσσερις μήνες, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών. Η διαπίστωση ότι τα έσοδα του κράτους παραμένουν στην κόψη του ξυραφιού και οι εισπράξεις ΦΠΑ υπολείπονται του στόχου που έχει τεθεί στον προϋπολογισμό, οδηγεί σε αναστολή της επιστροφής.

Η απόφαση αυτή προκαλεί μεγάλο πρόβλημα σε χιλιάδες επιχειρήσεις, αφού είναι η δεύτερη συνεχόμενη αναστολή επιστροφής του ΦΠΑ, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με λουκέτο.

Χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου έδωσε στη δημοσιότητα απόφαση με την οποία παρατείνεται ως τις 30 Σεπτεμβρίου 2010 το μέτρο της μη επιστροφής ΦΠΑ σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες αν δεν προηγηθεί προσωρινός ή τακτικός έλεγχος.

Τον περασμένο Μάρτιο είχε εκδοθεί απόφαση από το υπουργείο Οικονομικών η οποία προέβλεπε ότι ως τις 31 Μαΐου δεν θα πραγματοποιείται καμία επιστροφή φόρου χωρίς προηγούμενο προσωρινό ή τακτικό έλεγχο με σκοπό τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου και χωρίς καθυστέρηση επιστροφής του ΦΠΑ στους πραγματικούς δικαιούχους.

Με τη νέα απόφαση όμως η ημερομηνία αυτή μεταφέρεται στις 30 Σεπτεμβρίου 2010. Η απόφαση αυτή όμως, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, όχι μόνο δεν διευκολύνει τις επιχειρήσεις αλλά είναι βέβαιον ότι θα περάσουν αρκετοί μήνες ώσπου να εισπράξουν τις επιστροφές ΦΠΑ.

Με το προηγούμενο καθεστώς μια επιχείρηση όταν εμφάνιζε επιστροφή ΦΠΑ ελάμβανε χωρίς καμία καθυστέρηση το 90% του ποσού και το υπόλοιπο 10% μόλις γινόταν ο απαραίτητος φορολογικός έλεγχος. Τώρα το 90% γίνεται 0% και η επιχείρηση θα περνάει από φορολογικό έλεγχο.

Εν τω μεταξύ παράταση ως τις 30 Ιουνίου 2010 έδωσε το υπουργείο Οικονομικών σε 827.000 ληξιπρόθεσμους οφειλέτες προκειμένου να ρυθμίσουν τα χρέη τους και να γλιτώσουν πρόστιμα και προσαυξήσεις σε ποσοστό ως και 80%. Η προθεσμία κανονικά έληγε χθες. Επίσης, ως την ίδια ημερομηνία έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις (εισοδήματα και ΦΠΑ) για προηγούμενα χρόνια χωρίς επιπλέον πρόστιμα.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron