Αρχική | Τράπεζες | Οι καταθέσεις αυξάνουν τα δάνεια μειώνονται

Οι καταθέσεις αυξάνουν τα δάνεια μειώνονται

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι καταθέσεις αυξάνουν τα δάνεια μειώνονται

Με βάση ενδείξεις και εκτιμήσεις οι καταθέσεις  από 227 δις ευρώ τον Μάρτιο διαμορφώθηκαν στα 229  δις ευρώ τον Μάιο.

Η συνολική εκροή που έφθασε στο α΄ τρίμηνο στα 11 δις ευρώ προήλθε κατά 6 δις από τις  προθεσμιακές καταθέσεις 3 δις από τους όψεως και 1 δις από το ταμιευτήριο.

Οι καταθέσεις των ιδιωτών φθάνουν τα 192 δις ευρώ αντιστοιχεί δηλαδή στο 82% των καταθέσεων οι εκροές που σημειώθηκαν ήταν περίπου 6 δις ευρώ και στις επιχειρήσεις διαμορφώθηκαν στα 4 δις ευρώ όταν οι συνολικές καταθέσεις των επιχειρήσεων φθάνουν τα 32 δις ευρώ.

Στο μεταξύ, νέα πτώση σημείωσε ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης τον Απρίλιο στην εγχώρια αγορά, με την καθαρή ροή χρηματοδότησης προς την οικονομία να παραμένει σε αρνητικά επίπεδα για δεύτερο συνεχή μήνα.

Από τη μία πλευρά το «πάγωμα» της ζήτησης από νοικοκυριά και επιχειρήσεις για απόκτηση στέγης και υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων αντίστοιχα λόγω της κρίσης και από την άλλη η αυστηροποίηση των κριτηρίων αξιολόγησης από τις τράπεζες, σε συνδυασμό με τις δυσμενείς συνθήκες ρευστότητας, έχουν οδηγήσει στο κλείσιμο της κάνουλας της χρηματοδότησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το τετράμηνο Ιανουαρίου- Απριλίου 2010 η καθαρή ροή κεφαλαίων από το τραπεζικό σύστημα διαμορφώθηκε σε μόλις 85 εκατ. ευρώ έναντι 962 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

 








Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
Ακολουθήστε το hbnews.gr