Αρχική | Οικονομία | Ευρώπη | Στο τραπέζι πάλι τα Ευρωομόλογα

Στο τραπέζι πάλι τα Ευρωομόλογα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στο τραπέζι πάλι τα Ευρωομόλογα

Οπως μετέδωσαν γερμανικά ΜΜΕ, η ιδέα του ευρωομόλογου κυκλοφορεί ξανά στο εσωτερικό της ευρωζώνης προκαλώντας έντονο εκνευρισμό στο Βερολίνο που απορρίπτει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.

Η βασική ιδέα του ευρωομολόγου είναι η εξής: Θα καλύπτει το χρέος κρατών της Ευρωζώνης μέχρι ενός συγκεκριμένου ποσού. Κράτη που ξεπερνούν αυτό το πλαφόν χρέους, θα εκδίδουν δικά τους ομόλογα και θα έχουν την ανάλογη επιβάρυνση ρίσκου. Στόχος είναι να συγκρατούν τα κράτη της Ευρωζώνης τις δαπάνες τους και να επωφελούνται από το μειούμενο κόστος αναχρηματοδότησης του χρέους τους.

Στη γαλλική Monde δημοσιεύθηκε πίνακας με τα ποσοστά του δημοσίου χρέους κρατών-μελών της Ε.Ε. το 2010, με την Ελλάδα να καταγράφει ποσοστό της τάξης του 133,3% του ΑΕΠ και να ακολουθούν η Ιταλία (118,2%), η Πορτογαλία (85,8%), η Γαλλία (83,6%), η Μ. Βρετανία (79,1%), η Γερμανία (78,8%) και η Ισπανία (64,9%).

Τα μέτρα λιτότητα που αποφασίζουν η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες με πρόβλημα χρέους απασχολούν το σύνολο του ευρωπαϊκού τύπου, που εκφράζει σοβαρές αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα τέτοιων μεθόδων δημοσιονομικής προσαρμογής που φέρνουν ύφεση.








Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
Ακολουθήστε το hbnews.gr