Αρχική | Τράπεζες | Ευρωπαϊκές Τράπεζες | Επιβολή ειδικού τέλους στις τράπεζες

Επιβολή ειδικού τέλους στις τράπεζες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Την επιβολή ειδικού τέλους στις τράπεζες αναμένεται να προτείνει αύριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τον πρόεδρό της Jose Manuel Barroso.

Η ΕΕ έχει ασκήσει πιέσεις για την ύπαρξη συμφωνίας στο επίπεδο των G20 αναφορικά με την ύπαρξη ενός "ασφαλούς" πεδίου για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παγκοσμίως για ενδεχόμενες μελλοντικές διασώσεις τους.

Ενώ υπάρχει ευρεία αποδοχή της φορολόγησης των τραπεζών, οι πολιτικοί ηγέτες διαφωνούν ως προς τον τρόπο επίτευξης κάτι τέτοιου και αναφορικά με το που θα διοχετευθούν τα χρήματα που θα αντληθούν από το ειδικό τέλος.

"Η Κομισιόν θα υιοθετήσει αύριο ένα ψήφισμα αναφορικά με την δημιουργία τραπεζικού ταμείου το οποίο θα χρηματοδοτείται από τις τράπεζες προκειμένου να περιοριστεί το κόστος που θα αναγκαστούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι σε περίπτωση διάσωσής τους", ανέφερε ο Barroso σε οικονομικό συνέδριο.

Στην ιδέα αντιτίθεται σθεναρά ο Καναδάς, οι τράπεζες του οποίου δεν χρειάστηκαν κρατική βοήθεια κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, ενώ και στους κόλπους των Ευρωπαίων εντοπίζονται διαφωνίες ως προς τον τρόπο κα τη χρήση των χρημάτων αυτών.

Ορισμένες χώρες επιθυμούν τα χρήματα των φόρων αυτών να διοχετευθούν για την "επιδιόρθωση" των δημόσιων οικονομικών, ενώ άλλες επιθυμούν να χρησιμοποιηθούν προς όφελος των τραπεζών που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας. Μάλιστα η Ευρώπη των 27 έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της τονίζοντας ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία στο πλαίσιο των G20, θα προχωρήσει μόνη της, υιοθετώντας τα μέτρα.

Από την πλευρά του, το ΔΝΤ έχει προτείνει την επιβολή φορολογίας στις τράπεζες παγκοσμίως σε μια προσπάθεια αυτές να πληρώνουν από ίδια κεφάλαια τη διάσωσή τους.

Οι φόροι θα καλύψουν τις μελλοντικές διασώσεις του κλάδου, ενώ από την άλλη με τη φορολόγηση των τραπεζικών κερδών θα δοθεί ώθηση στους κρατικούς προϋπολογισμούς.








Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
Ακολουθήστε το hbnews.gr