Ο Μπαρόζο κατηγορεί τους γερμανούς για την Ελλάδα
Άρθρο από το Hellenic Business (www.hbnews.gr)
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κατηγορεί πολιτικούς αξιωματούχους της Γερμανίας, ότι έκαναν πολύ λίγα για να προασπίσουν το ευρώ, το οποίο ταλανίζεται αφότου ξέσπασε η ελληνική κρίση, σε μία συνέντευξη που θα δημοσιευθεί την Τρίτη.
«Τα τελευταία χρόνια δεν βρέθηκαν πολλές σημαντικές φωνές στη γερμανική πολιτική για να εξηγήσουν στην κοινή γνώμη σε ποιο βαθμό ήταν σημαντικό για τη Γερμανία να έχει το ευρώ», δήλωσε ο Μπαρόζο στη μεγάλη καθημερινή εφημερίδα «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ».
«Οι πολιτικοί θα πρέπει επίσης να πουν πως η γερμανική οικονομία θα πήγαινε πολύ χειρότερα χωρίς το ευρώ», προσέθεσε, υπενθυμίζοντας πως το μερίδιο της ευρωζώνης στο εξωτερικό εμπόριο της χώρας δεν έχει σταματήσει να αυξάνεται.
Τις τελευταίες εβδομάδες, η πλειοψηφία των Γερμανών απέρριπτε την ιδέα ενός σχεδίου βοήθειας προς την Ελλάδα, μερικές φορές με όρους πολύ δηλητηριώδεις, και η κυβέρνηση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ φαινόταν να διστάζει προτού υποχωρήσει.
Απαντώντας στις επικρίσεις για το κοινό νόμισμα, κυρίως στη Γερμανία, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπενθύμισε πως «το ευρώ δεν ήταν μια επινόηση της Ελλάδας, της Ιρλανδίας ή της Ισπανίας. Ήταν ένα γαλλο-γερμανικό σχέδιο».
«Η Ελλάδα αλλοίωσε και παραποίησε τα στοιχεία της. Αυτό είναι απαράδεκτο. Αλλά και η Γερμανία δεν συμπεριφέρθηκε πάντοτε σύμφωνα με το πνεύμα του Συμφώνου Σταθερότητας», προσέθεσε.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασε και πάλι την πεποίθηση ότι «το ευρώ δεν θα αποτύχει». «Είναι ένα πολύ ισχυρό νόμισμα», διαβεβαίωσε, προσθέτοντας πως στην παρούσα κρίση «το ευρώ δεν είναι το πρόβλημα», αλλά τα ελλείμματα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε πρόσφατα μεγαλύτερο έλεγχο των προϋπολογισμών των κρατών μελών. Μία πρώτη σύνοδος υπό τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ, πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, προκειμένου να ενισχύσει το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Μπαρόζο εξέφρασε επιφυλάξεις σε ορισμένες προτάσεις που προώθησε η κυβέρνηση της Μέρκελ, εκτιμώντας κυρίως πως είναι «σχεδόν αδύνατο» να πάει κανείς πιο πέρα από τις υπάρχουσες συνθήκες στον περιορισμό του δικαιώματος ψήφου των χωρών με μεγάλο έλλειμμα.
Η Γερμανία οραματίζεται την αναστολή τουλάχιστον για ένα χρόνο των δικαιωμάτων ψήφου για τις αποφάσεις που λαμβάνονται στο επίπεδο της ΕΕ.
Ο Μπαρόζο χαρακτήρισε επίσης «εικασία» την ιδέα σύμφωνα με την οποία μία χώρα μπορεί να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα.
- Συνάντηση Παπούλια - Διαμαντοπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο
- Παραιτήθηκε ο διοικητής του ΙΚΑ Θεόδωρος Αμπατζόγλου
- Oι 20 χώρες με το μεγαλύτερο χρέος παγκοσμίως
- Η κολομβιανή βασίλισσα της κόκας
- Στη κάλπη η ΝΔ με εντάσεις
- Πεταλωτής: Μην στοχεύετε τον Κ. Σημίτη
- Φήμες πως ο Τ. Μαντέλης βρίσκεται ήδη εκτός Ελλάδος
- Χώρες στην Ευρώπη θα επιλέγουν τη λύση της χρεοκοπίας
- Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα στον υπουργό με τις μίζες
- Διαμάχη Πετσάλνικου, Ραγκούση με διαιτητή τον Γ. Πεταλωτή
- Στους δρόμους οι Ιταλοί κατά των μέτρων λιτότητας
- Μαθητές πέταξαν μπουκάλι στον Σακοζί. Βίντεο
- Προβλήματα στην κυβέρνηση Γκρούεφσκι
- Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων Χριστόφιας και Έρογλου
- Μείωση 10% στους μισθούς των Ισπανών βουλευτών
- Ρομπέι: Η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση
- Συνεργασία του αλβανικού με τον τουρκικό στόλο