Αρχική | Τράπεζες | Η ευρωπαϊκή κρίση "τιμωρεί" τις τράπεζες

Η ευρωπαϊκή κρίση "τιμωρεί" τις τράπεζες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η ευρωπαϊκή κρίση "τιμωρεί" τις τράπεζες

Η ευρωπαϊκή κρίση "τιμωρεί" τις ισπανικές και βρετανικές τράπεζες σαν να ήταν ελληνικές, "παρασύροντας" τους επενδυτές σε αποτιμήσεις που προϋποθέτουν κίνδυνο ίδιας στάθμης σε όλη την Ευρωζώνη, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg...

Σύμφωνα με τα στοιχεία του εν λόγω δημοσιεύματος, η μετοχή της HSBC, της μεγαλύτερης τράπεζας της Ευρώπης βάση χρηματιστηριακής αξίας, διαπραγματεύεται με P/E υψηλότερο απ' αυτό της Eurobank.

Την ίδια ώρα η μετοχή της ισπανικής Santander διαπραγματεύεται με Ρ/Ε 8, όπως ακριβώς η Τράπεζα Πειραιώς πριν από 3 χρόνια.
Ενδεικτική της εικόνας που κυριαρχεί, η πτώση κατά 4,6% του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx Europe 600, που βαδίζει προς την μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Φεβρουάριο του 2009.

"Διατηρούσα ελληνικούς τίτλους στο παρελθόν, τώρα όμως έχω πολύ καλύτερες επιλογές  αλλού" δηλώνει η Katherine Blunden, διαχειρίστρια της HSBC Private Bank στο Παρίσι, που διευθύνει fund της τάξης των 346 εκατ. δολαρίων.
"Διατηρώ ισπανικούς και ιταλικούς τίτλους επειδή είναι ελκυστικοί" συμπληρώνει η ίδια.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν φτάσει στο φθηνότερο τους σημείο σε διάστημα ενός έτους, αναφέρουν τα ίδια στοιχεία του Bloomberg.
Την ώρα που το ελληνικό χρηματιστήριο μετρά απώλειες 27% για το 2010, μετοχές σε χώρες που αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο χρεοκοπίας διαπραγματεύονται με μεγαλύτερο discount, πάντα σύμφωνα με το Bloomberg.

Η μετοχή της HSBC (η τράπεζα διαθέτει 2,4 τρις δολάρια σε assets και καταστήματα σε 88 χώρες) έχει απωλέσει το 9,6 % της αξίας της από τον Δεκέμβριο και διαπραγματεύεται με P/E 13,1.

Η Santander, η μεγαλύτερη ισπανική τράπεζα, έχει απωλέσει 23% από το Δεκέμβριο, ενώ αναμένεται να ανακοινώσει καθαρά κέρδη για το 2010 αυξημένα κατά 3,9%.
Η Intesa Sanpaolo, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, διαπραγματεύεται 10 φορές τα προσδοκόμενα κέρδη της για το 2010.
"Κι άλλες αγορές είναι τόσο φθηνές όσο η ελληνική, πιθανότατα με μεγαλύτερη σταθερότητα" δηλώνει ο Dietmar Schmitt της SAM Capital Partners.
"Η θέση μου είναι εκτός Ελλάδας και Πορτογαλίας, αλλά ενδιαφέρομαι ακόμη για τις μεγάλες διεθνείς ισπανικές και ιταλικές τράπεζες, καθώς παρουσιάζουν σημαντική διαφοροποίηση" επισημαίνει από την πλευρά του ο Mark Bon της Canada Life.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες παραμένουν ιδιαίτερα εκτεθειμένες όσον αφορά στην ευρωπαϊκή κρίση, τονίζει ο Colin Mclean από την SVM Asset Management στο Εδιμβούργο."Το πρόβλημα με τις τράπεζες είναι το ίδιο με το 2008. "Δεν είναι εύκολο να εξακριβώσεις την πραγματική αξία", προσθέτει.
"Δεν βρίσκουμε ευκαιρίες στην Ελλάδα, την ώρα που οι ισπανικές εταιρείες εμφανίζονται στην οθόνη μας αρκετά ελκυστικές" δηλώνει ο Hans-Peter Schupp της Fidecum.
Alpha Bank και Πειραιώς διαπραγματεύονται τουλάχιστον δύο φορές πάνω από το Ρ/Ε 0,4 της Royal Bank of Scotland, αναφέρει το Bloomberg.








Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
Ακολουθήστε το hbnews.gr