Αρχική | Πολιτική | Οι αλλαγές Λοβέρδου σε συμβάσεις, απολύσεις, αποζημιώσεις

Οι αλλαγές Λοβέρδου σε συμβάσεις, απολύσεις, αποζημιώσεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι αλλαγές Λοβέρδου σε συμβάσεις, απολύσεις, αποζημιώσεις

Ενώ το ασφαλιστικό νομοσχέδιο δεν έχει ακόμη πάρει την οριστική του μορφή, ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος θέτει στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με τους κοινωνικούς εταίρους τις αλλαγές στο υφιστάμενο εργασιακό καθεστώς, όπως το όριο των απολύσεων, το ποσό των αποζημιώσεων, τις κατώτατες αμοιβές, τη διαδικασία προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) κτλ.

Οι αλλαγές που θα συζητηθούν:

Η αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων από 2% σήμερα στο 4%. Ο καθορισμός του ύψους και του τρόπου καταβολής των αποζημιώσεων σε περιπτώσεις απόλυσης.

Μέτρα για την αποτροπή απολύσεων εργαζομένων μεγάλης ηλικίας που βρίσκονται προ της συνταξιοδότησης. Καθορισμός των όρων απασχόλησης και του κατώτατου ημερομισθίου των νέων ηλικίας κάτω των 25 ετών, που εισέρχονται στην αγορά εργασίας για πρώτη φορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο ετοιμάζεται να θέσει σε ισχύ δύο ρυθμίσεις που θέτουν άμεσα σε καθεστώς «αμφισβήτησης» τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με πρώτη την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας την οποία υπογράφουν η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικοί φορείς και η οποία καθορίζει τα κατώτατα όρια των αμοιβών.

Η πρώτη ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα σε συμβάσεις κατώτερες της ΕΓΣΣΕ, όπως είναι οι κλαδικές ή οι επιχειρησιακές, να αποκλίνουν επί τα χείρω από τη σύμβαση της ΓΣΕΕ. Αυτό στην ουσία καταργεί τις ρυθμίσεις που εισάγει η γενική σύμβαση καθώς και την ίδια τη σύμβαση, αφού οι διατάξεις τροποποιούνται προς το χειρότερο. Εως τώρα οι κλαδικές συμβάσεις λαμβάνουν ως βάση την ΕΓΣΣΕ και κινούνται, επί τα βελτίω, πέραν αυτής.

Μάλιστα, εφόσον το μέτρο αυτό συνδυαστεί με την κατάργηση του δικαιώματος των συνδικάτων για μονομερή προσφυγή στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας, γίνεται κατανοητό ότι πλέον θα «καρκινοβατούν» κάθε λογής διεκδικήσεις, με αποτέλεσμα να γίνεται ατελέσφορη η τελική σύναψη οποιασδήποτε σύμβασης, γεγονός που θα οδηγήσει στην πλήρη ατονία του θεσμού.

Η δεύτερη ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα πρόσληψης νέων έως 24 ετών με μισθούς κατά 20% χαμηλότερους των κατώτατων αμοιβών. Πρόκειται για προσλήψεις μαθητείας ή απόκτησης εργασιακής εμπειρίας που θα διαρκούν ένα έτος και οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν ως αμοιβή το 80% του κατώτατου μισθού (740 ευρώ). Σημειωτέον ότι στις περιπτώσεις αυτές ο ΟΑΕΔ θα καταβάλλει τις ασφαλιστικές εισφορές προς το ΙΚΑ.

Συγκεκριμένα στις εργασιακές σχέσεις επέρχονται οι εξής αλλαγές:

Το ποσοστό απολύσεων αυξάνεται από το 2% στο 4% για τις επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 200 εργαζομένους. Το ύψος της αποζημίωσης θα συζητηθεί σε διαβούλευση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και ως τον Δεκέμβριο του 2010 θα υπάρξει προεδρικό διάταγμα που θα καθορίζει επακριβώς το νέο καθεστώς.

Η πρόταση του υπουργείου Εργασίας που θα τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων προβλέπει τη διατήρηση του σημερινού ύψους των αποζημιώσεων, αλλά το ποσό να χορηγείται σε 6 μηνιαίες δόσεις χωρίς προκαταβολή.

Οι μακροχρόνια άνεργοι από 55 έως 64 ετών θα συμμετέχουν σε ειδικά προσυνταξιοδοτικά προγράμματα για να θεμελιώσουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Τα προγράμματα θα υλοποιηθούν από τον ΟΑΕΔ, ενώ τον ρόλο της διαμεσολάβησης θα αναλάβουν εταιρείες προσωρινής απασχόλησης.

Επίσης καταρτίζονται προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης, σύμφωνα με τα οποία οι εργοδότες που προσλαμβάνουν ανέργους θα παίρνουν επιδότηση ίση με το επίδομα ανεργίας (επιταγή επανένταξης).

Η μείωση της αμοιβής των υπερωριών, που αποτελούσε πάγιο αίτημα των εργοδοτικών οργανώσεων, θα επιφέρει ένα επιπλέον πλήγμα στο εισόδημα των εργαζομένων, ενώ ταυτοχρόνως θα οδηγήσει στην περαιτέρω αύξηση της ανεργίας.

Το Βήμα








Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
Ακολουθήστε το hbnews.gr