Αρχική | Οικονομία | Ευρώπη | Παρέμβαση Παπακωνσταντίνου στην συνεδρίαση της «Ομάδας Δράσης»

Παρέμβαση Παπακωνσταντίνου στην συνεδρίαση της «Ομάδας Δράσης»

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Παρέμβαση Παπακωνσταντίνου στην συνεδρίαση της «Ομάδας Δράσης»

Το θέμα της δημοσιονομικής προσαρμογής και του καλύτερου συντονισμού των οικονομικών πολιτικών στην ευρωζώνη έθεσε, μεταξύ άλλων, στην παρέμβασή του ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στην πρώτη συνεδρίαση της «Ομάδας Δράσης» της Ε.Ε. για την οικονομική διακυβέρνηση, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε την ανάγκη να καταστεί πιο αυστηρό το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και τάχθηκε υπέρ της εκ των προτέρων αξιολόγησης των κρατικών προϋπολογισμών πριν εγκριθούν από τα εθνικά κοινοβούλια.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των οικονομικών και πολιτικών κυρώσεων που θα επιβάλλονται στις χώρες που παραβιάζουν συστηματικά το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ο Γ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι το ζήτημα αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με «πνεύμα ρεαλισμού» τονίζοντας ότι κατά τη σχετική συζήτηση η Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες, διαφοροποιήθηκαν από ορισμένες «γερμανικές» ιδέες που υποβλήθηκαν κυρίως σε σχέση με την αναφορά που περιλαμβάνεται για την πρόβλεψη ελεγχόμενης πτώχευσης των κρατών μελών της ευρωζώνης.

«Η λογική του να υπάρχει μια πόρτα εξόδου είναι μια λογική τιμωρίας που θα αποσταθεροποιήσει περαιτέρω μια ήδη ευαίσθητη αγορά και θα ήταν μια κατεύθυνση που θα έδινε λάθος σήμα στις αγορές ευνοώντας την κερδοσκοπία», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Κατά τη συνεδρίαση, ο Γ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι η Ελλάδα τάχθηκε σε γενικές γραμμές υπέρ της ιδέας έκδοσης ευρωομολόγων στο πλαίσιο της γενικότερης πρότασης που κατατέθηκε από ορισμένες χώρες για μετατροπή ενός τμήματος των χρεών των κρατών μελών της ευρωζώνης σε κοινό ευρωπαϊκό χρέος.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου τάχθηκε επίσης εμμέσως πλην σαφώς υπέρ των νομοθετικών πρωτοβουλιών της Γερμανίας για περιορισμό των κερδοσκοπικών παιχνιδιών σε βάρος των κρατικών τίτλων στο έδαφος της.

Κατά τη συζήτηση ο κ. Παπακωνσταντίνου ανάφερε ότι η Ελλάδα έθεσε επίσης θέμα ποιότητας των δημοσίων οικονομικών ώστε να εξετάζονται οι λόγοι αύξησης των ελλειμμάτων (πχ. αν οφείλονται σε καταναλωτικές δαπάνες ή αναπτυξιακές επενδύσεις) και να μην περιορίζεται η συζήτηση στα ύψη των ελλειμμάτων.

Ο υπουργός οικονομικών σημείωσε επίσης ότι η Ελλάδα έθεσε ακόμη θέμα ρύθμισης των χρηματοπιστωτικών αγορών τονίζοντας την ανάγκη «να κινηθούμε ταχύτερα» και υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο της ανάπτυξης και των επενδύσεων ώστε η ευρωπαϊκή οικονομία να γίνει πιο ανταγωνιστική.

Σε αυτό το σημείο ο Γ. Παπακωνσταντίνου παρέπεμψε στις κοινές πρωτοβουλίες που έχουν λάβει ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, η Angela Merkel, ο Nicolas Sarkozy και ο Jean-Claude Juncker.

Τέλος, σύμφωνα με τον Γ. Παπακωνσταντίνου, η Ελλάδα εξέφρασε επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο να ανοίξει τώρα συζήτηση για αλλαγή της Συνθήκης η οποία, όπως εκτιμά η Ελλάδα, θα αποπροσανατολίσει, παρά θα λύσει προβλήματα.








Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
Ακολουθήστε το hbnews.gr