Μειώνουν τις δόσεις οι τράπεζες
Άρθρο από το Hellenic Business (www.hbnews.gr)
Πρόσκληση στα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αποπληρωμή των δόσεών τους για ρύθμιση των οφειλών τους, απευθύνουν οι τράπεζες, με στόχο να αμβλύνουν τις επιπτώσεις της ύφεσης και των μέτρων της κυβέρνησης για μείωση των ελλειμμάτων.
Όπως επισημαίνει σε σχετικό δημοσίευμα Το Βήμα, πρόκειται για μια συντονισμένη κίνηση του τραπεζικού συστήματος για τον επανακαθορισμό των όρων εξόφλησης των δανείων που έλαβαν στο παρελθόν δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι, οι οποίοι υπέστησαν περικοπές ως και 25% στα ετήσια εισοδήματά τους.
Την Πέμπτη, η Εθνική Τράπεζα άνοιξε τον «χορό» των σχετικών ανακοινώσεων, προχωρώντας στη λήψη ευνοϊκών μέτρων, για τη διευκόλυνση των πελατών της που ανήκουν στις δύο προαναφερθείσες κατηγορίες, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα πιστωτικά ιδρύματα.
Σε δηλώσεις του, την Παρασκευή στoν ΒΗΜΑ 99,5 o βοηθός γενικός διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας, Ανδρέας Αθανασόπουλος, είπε ότι «η μηνιαία δόση των δανείων για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους μπορεί να μειωθεί έως και 40%», επισημαίνοντας ότι ουσιαστικά δίνεται η δυνατότητα απόσβεσης του χρέους σε μία δεκαετία.
Πρόκειται για μια πολιτική που εφαρμόζεται εδώ και αρκετό καιρό για το σύνολο των δανειοληπτών, είτε προέρχονται από τον δημόσιο είτε από τον ιδιωτικό τομέα. Η διαφορά σήμερα είναι ότι τυποποιούνται οι σχετικές διαδικασίες.
Βασικές επιδιώξεις των τραπεζών αποτελούν αφενός η ανακούφιση ομάδων του πληθυσμού που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και αφετέρου η συγκράτηση των καθυστερήσεων, οι οποίες συνεχίζουν και τους πρώτους μήνες της εφετινής χρονιάς την ανοδική πορεία τους.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στην καταναλωτική πίστη, όπου τα «κόκκινα» δάνεια εκτιμώνται στο 14% επί του συνολικού τους χαρτοφυλακίου, ενώ ανάλογες τάσεις καταγράφονται και στις υπόλοιπες κατηγορίες χορηγήσεων. Μέσα από τη ρύθμιση μπορεί να επιτευχθεί μείωση της μηνιαίας δόσης, η οποία στα στεγαστικά μπορεί να φθάσει ως και το 40% και στα καταναλωτικά και στις κάρτες ακόμη και το 70%.
Όπως τονίζουν τραπεζικοί, με τις επισφάλειες να αυξάνονται επικίνδυνα και τις προβλέψεις για ύφεση τουλάχιστον ως και το 2011, η αναδιάρθρωση των όρων αποπληρωμής των χρηματοδοτήσεων του παρελθόντος αποτελεί μονόδρομο για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συγκράτηση των προβλέψεων που θα εγγράψουν οι ελληνικές τράπεζες στα εφετινά τους αποτελέσματα. Η διαδικασία αυτή θα γίνεται στην τράπεζα που είχε χορηγήσει αρχικώς το δάνειο.
Η λύση που θα προκρίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις θα είναι η επιμήκυνση της διάρκειάς του, ώστε να μειωθεί η μηνιαία δόση και να μπορέσει το νοικοκυριό να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.
Από την άλλη πλευρά, όμως, περιοριστικά στην αύξηση του χρόνου αποπληρωμής, που μπορεί να εφαρμοστεί τόσο στη στεγαστική όσο και στην καταναλωτική πίστη, λειτουργεί η ηλικία του δανειολήπτη, η οποία δεν θα πρέπει να ξεπερνά στη λήξη του δανείου τα 70 έτη.
Στα στεγαστικά δάνεια μια λύση είναι η αύξηση της διάρκειας εξόφλησης, η οποία μπορεί να οδηγήσει τη μηνιαία δόση σε χαμηλότερα επίπεδα ως και κατά 40%. Εναλλακτικά, μπορεί να δοθεί περίοδος χάριτος για ένα μέρος ή για το σύνολο του οφειλόμενου ποσού, με τη μεταφορά της αποπληρωμής του στο μέλλον.
- Συμπόρευση με τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ που δεν βολεύονται στον κορσέ του ΔΝΤ
- Ο Μαρινάκης θέλει να... πάρει την ΠΑΕ και όχι να την αγοράσει
- Ο Αλ. Αλαβάνος ζητά αναστολή της κοινοβουλευτικής λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ
- Πάμπλουτοι υπουργοί
- Παπνδρέου: Δεν θα προβούμε σε παύση πληρωμών ή αναδιάρθρωση του χρέους
- Παπακωνσταντίνου: Δεν θα χρειαστεί δεύτερο πακέτο μέτρων
- Η Ισπανία θα πληρώσει τα χρέη της
- Εκδότες εναντίον Γιώργου Παπανδρέου
- Αιφνίδιος έλεγχος ντόπινγκ στην Εθνική Γαλλίας
- Χτυπούν το ΠΑΣΟΚ μέσω… Ίντερνετ
- Αμοιβή 10% σε όσους «καρφώνουν» φοροφυγάδες!
- Το ΣΔΟΕ εντόπισε παράνομες επιδοτήσεις σε γνωστό ξενοδοχείο
- Το ΣΔΟΕ ψάχνει αξιωματικούς για μίζες στις Ένοπλες Δυνάμεις
- Παπακωνσταντίνου: Δεν θα χρειαστεί δεύτερο πακέτο μέτρων
- Κλειδώνουν τα αεροδρόμια και τα αεροπλάνα περιμένουν στον αέρα
- Η κυβέρνηση οδηγείται γρηγορότερα στα νέα επώδυνα μέτρα
- Πότε θα γίνουν οι αλλαγές στα κλειστά επαγγέλματα