Αρχική | Οικονομία | Κόσμος | Πέρασε ο νόμος Ομπάμα για τις αγορές

Πέρασε ο νόμος Ομπάμα για τις αγορές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Με ηχηρούς τίτλους υποδέχτηκαν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης την έγκριση από την αμερικανική Γερουσία του πιο περιεκτικού νομοσχεδίου για τον χρηματοοικονομικό κλάδο από την Μεγάλη Ύφεση.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ουσιαστικά θέτει περιορισμούς στο proprietary trading από τις τράπεζες και δημιουργεί μια υπηρεσία προστασίας των καταναλωτών, σχεδιασμένη να αποτρέπει τις υπερβολές στο δανεισμό, που προκάλεσαν την κρίση στην στεγαστική αγορά και την εκτίναξη της ανεργίας στο υψηλό τριών δεκαετιών.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε χθες με 59-39 ψήφους και υπόκειται στην ταυτοποίηση με το νόμο που εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ουσιαστικά παρέχει έναν μηχανισμό για τη ρευστοποίηση χρηματοοικονομικών οργανισμών, οι οποίοι μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν πολύ μεγάλοι για να καταρρεύσουν, ένα συμβούλιο ελεγκτών που θα παρακολουθεί τις απειλές στην οικονομία, και συγκεκριμένους περιορισμούς στη διαπραγμάτευση των παραγώγων, που εκτίναξαν τα τοξικά χρέη.

"Όταν αυτό το νομοσχέδιο γίνει νόμος, η βόλτα στη Wall Street θα σταματήσει με μια απότομη στριγγλιά", δήλωσε χαρακτηριστικά μετά από την ψηφοφορία ο Γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Harry Reid.

Η απαγόρευση στους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς από τη διαπραγμάτευση παραγώγων, θεωρείται ιδιαίτερα επίμαχο ζήτημα και συναντά ισχυρή αντίσταση από αρκετούς λομπίστες της Wall Street και από αρκετούς εκπροσώπους των αρχών, όπως ο πρόεδρος της Fed, Ben Bernanke.

Μάλιστα, η προτεινόμενη για σχεδιασμό υπηρεσία προστασίας των καταναλωτών, την οποία η Γερουσία εντάσσει στη Fed, θα έχει την εξουσία να συντάσσει και να θέτει σε ισχύ κανονισμούς που θα απαγορεύουν πρακτικές που θεωρούνται παράτυπες.

Το Κογκρέσο κινείται άμεσα προκειμένου να αλλάξει τον κανονισμό για τις αμερικανικές εταιρείες του κλάδου, μετά από την κρίση του 2008 που οι φορολογούμενοι διέθεσαν 700 δισ. δολάρια για να διασώσουν τις AIG, Fannie Mae και Freddie Mac και Citigroup, ύστερα από την "εξαναγκαστική" εξαγορά της Bear Stearns από την JP Morgan Chase και την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Ο πρόεδρος της τραπεζικής επιτροπής της Γερουσίας, Christopher Dodd, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο "είναι σχεδόν τέλειο", και εκτιμά ότι θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο στις διαπραγματεύσεις Βουλής-Γερουσίας.

Ο Dodd δήλωσε πως σχεδιάζει να προτείνει ακόμη πιο αυστηρή στάση σε ό,τι αφορά στην απαγόρευση του proprietary trading από τις αμερικανικές τράπεζες.

Τα μέτρα που προτείνει η Γερουσία, υιοθετούν προτεραιότητες που ανέδειξε ο πρόεδρος Obama τον προηγούμενο Ιούνιο. Επιτρέπουν στην FDIC να αναλαμβάνει εταιρείες που βρίσκονται στο χείλος της κατάρρευσης με οργανωμένο τρόπο, και που σε διαφορετική περίπτωση η κατάρρευσή τους θα απειλούσε την οικονομία.








Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
Ακολουθήστε το hbnews.gr