Αρχική | Οικονομία | Ελλάδα | Ετοιμάζεται αναθεώρηση του ΑΕΠ σε ποσοστό 14%

Ετοιμάζεται αναθεώρηση του ΑΕΠ σε ποσοστό 14%

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία εξετάζει νέα αναθεώρηση του ΑΕΠ που θα υποβληθεί προς έγκριση στις Βρυξέλλες έως τα τέλη Σεπτεμβρίο, με τα αρμόδια στελέχη να εκτιμούν ότι πρόκειται για μία λογική αύξηση του εθνικού πλούτου που φαίνεται να υποστηρίζεται από τους υφιστάμενους παραγωγικούς κλάδους.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η ΕΣΥΕ σχεδιάζει η νέα αναθεώρηση των εθνικών λογαριασμών πουν θα έχει ως έτος βάσης το 2005 να γίνει σε στενή συνεργασία με την ΕΕ, ώστε να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος, όταν η Ελλάδα (το 2006) πρότεινε αναθεώρηση του ΑΕΠ κατά 25,7% και η Κομισιόν ενέκρινε αναθεώρηση κατά 9,6%.

Όπως επισημαίνουν αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών «η κυβέρνηση θα έμενε ικανοποιημένη και με μικρότερο ύψος αναθεώρησης  του ΑΕΠ,  ακόμη και αν  αυτή δεν ξεπερνούσε το 10%, πλην  όμως θα αδικούσε τον παραγόμενο τζίρο και τα πραγματικά εισοδήματα των Ελλήνων φορολογουμένων».

Άλλωστε  η προσπάθεια περιορισμού της φοροδιαφυγής για την οποία πιέζει το υπουργείο Οικονομικών, αποκαλύπτουν ένα σημαντικό μέρος της τεράστιας παραοικονομίας στην Ελλάδα, το οποίο πρέπει να ενσωματωθεί πλέον στο ελληνικό ΑΕΠ.

Η  νέα αναθεώρηση για την οποία η κυβέρνηση θα αποστείλει αίτημα στις Βρυξέλλες έως τα τέλη Σεπτεμβρίου ( σ.σ. η απάντηση από την Κομισιόν  αναμένεται  έως τον Ιανουάριο του 2011) θα βοηθήσει στη μείωση του ελλείμματος και του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Εάν για παράδειγμα η νέα αναθεώρηση οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 10%, και δεν υπάρξουν έκτακτες επιβαρύνσεις για αναδρομικές πληρωμές στην ΕΕ, τότε το φετινό έλλειμμα θα «υποχωρούσε» στο 7,3% του ΑΕΠ, αντί του 8,1% που προβλέπεται, ενώ το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα «αποκλιμακωνόταν» περίπου στο 121% του ΑΕΠ, αντί του 133,3%. Τ

ο νέο ΑΕΠ του 2010 θα διαμορφώνονταν περίπου σε 255 δισ. ευρώ.
Από τη νέα αναθεώρηση θα προκύψουν αναδρομικές εισφορές που θα κληθεί  να πληρώσει  η Ελλάδα  ως «πλουσιότερη χώρα» στον κοινοτικό προϋπολογισμό.








Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
Ακολουθήστε το hbnews.gr