Αρχική | Πολιτική | Παπανδρέου: Η ατζέντα του ΔΝΤ θα μπορούσε να διευρυνθεί

Παπανδρέου: Η ατζέντα του ΔΝΤ θα μπορούσε να διευρυνθεί

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Παπανδρέου: Η ατζέντα του ΔΝΤ θα μπορούσε να διευρυνθεί

Η δημιουργία ενός κανονιστικού πλαισίου για την εύρυθμη λειτουργία των αγορών βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, με τους ηγέτες των χωρών που συμμετείχαν στη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε.-Λατινικής Αμερικής-Καραϊβικής.

Όπως επεσήμανε ο κ. Παπανδρέου, είχε την ευκαιρία να αναπτύξει τις σχετικές προτάσεις που περιλαμβάνονται στην κοινή επιστολή των Α. Μέρκελ, Γ. Παπανδρέου, Ν. Σαρκοζί και Ζ.Κ. Γιούνκερ, την οποία και παρέδωσε στους ηγέτες των χωρών της Λατινικής Αμερικής.

Επίσης, ανέφερε ότι περιέγραψε το πρόγραμμα που εφαρμόζει η Ελλάδα για την αναστροφή της πορείας της οικονομίας της, έτσι ώστε να φτάσουμε σε μια οικονομία που θα είναι βιώσιμη, μια οικονομία της ανάπτυξης, και παραγωγική.

Ο πρωθυπουργός είχε αρκετές συναντήσεις και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις συναντήσεις του με ηγέτες χωρών μελών του G-20, όπως οι πρόεδροι της Βραζιλίας, της Αργεντινής και του Μεξικού.

Ειδικότερα, με τον κ. Λούλα συμφώνησαν να αγωνιστούν από κοινού για το θέμα της ρύθμισης των αγορών, ενώ ο Βραζιλιάνος πρόεδρος προσκάλεσε τον κ. Παπανδρέου να επισκεφθεί σύντομα τη Βραζιλία, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα αυτό.

Ο πρωθυπουργός, συνομιλώντας εν συνεχεία με τους δημοσιογράφους, είπε: «Δεν αρκεί από μόνη της η αποφασιστικότητα της Ελλάδας, αλλά χρειάζεται και η παρέμβαση στις αγορές. Αλλά και πάλι, πρόσθεσε, ούτε αυτή αρκεί και γι' αυτό πρέπει η Διεθνής κοινότητα να συνεργαστεί, ώστε να μπουν κανόνες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, στη διαχείριση του περιβάλλοντος και τη λαθρομετανάστευση.

«Αν σ' όλα αυτά δεν κυριαρχήσει η πολιτική και αφήσουμε τις αγορές και τις δυνάμεις που βρίσκονται πίσω από αυτές ελεύθερες, θα προκληθεί ρευστότητα, η οποία είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει σε κρίσεις και συγκρούσεις» προειδοποίησε ο Γ. Παπανδρέου.

Παράλληλα, παρατήρησε ότι οι πολιτικοί θεσμοί στην Ευρώπη είναι πολύ πιο αργοί από τις αγορές και αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί. «Οι αγορές», πρόσθεσε, «είναι χρήσιμες αλλά πρέπει να υπηρετούν την οικονομία και όχι οι πολίτες να υπηρετούν τις αγορές. Πρέπει να δούμε πώς επιβάλλεται η πολιτική επί των αγορών, ώστε αυτές να μην αιχμαλωτίζουν την πολιτική ζωή, όπως σε ένα βαθμό έγινε και στην περίπτωση της Ελλάδας».

Εξάλλου, σε σχετική ερώτηση για την απόδοση πολιτικών και νομικών ευθυνών για την πορεία της οικονομίας, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι υπάρχουν ήδη δύο εξεταστικές επιτροπές που λειτουργούν και σύντομα θα υπάρξει και μία άλλη, εννοώντας πιθανότατα αυτή για την οικονομία, όπου πρέπει να εξεταστούν όλες οι πτυχές, όπως η πορεία του χρέους και των στατιστικών στοιχείων.

Αναφερόμενος, δε, στο παράδειγμα των ΗΠΑ, είπε ότι στην Ελλάδα, για να ληφθεί η οποιαδήποτε πρωτοβουλία, πρέπει προηγουμένως να προχωρήσουν όλες αυτές οι διαδικασίες.

Στην αναγκαιότητα της πρόληψης και της αντιμετώπισης των οικονομικών κρίσεων με νέα εργαλεία, τα οποία θα αναδεικνύουν τη σταθερότητα των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών, αναφέρθηκε επίσης ο πρωθυπουργός στη παρέμβασή.

Ο Γ. Α. Παπανδρέου αναφερόμενος στο ρόλο του ΔΝΤ, είπε ότι η ατζέντα του θα μπορούσε να διευρυνθεί, αλλά ο βασικός του ρόλος θα παραμείνει και θα αφορά στην ισορροπία χρεών και ελλειμμάτων.








Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
Ακολουθήστε το hbnews.gr