Αρχική | Real Estate | Έρχονται πρόστιμα στην αξία του ακινήτου για τα αυθαίρετα

Έρχονται πρόστιμα στην αξία του ακινήτου για τα αυθαίρετα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Έρχονται πρόστιμα στην αξία του ακινήτου για τα αυθαίρετα

Μεγάλα πρόστιμα θα υποχρεωθούν να καταβάλουν οι 150.000 ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που θα φτάνουν ακόμη και στο κόστος κατασκευής του ακινήτου, προβλέπει το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για την νομιμοποίηση τους.

Τα πρόστιμα θα είναι αναδρομικά και θα επιβληθούν σε όλους τους ιδιοκτήτες οικοδομών που κατασκευάστηκαν παράνομα τα τελευταία χρόνια. Το νομοσχέδιο χωρίζει σε δύο κατηγορίες τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων.

Σ’ αυτούς, που το 2004 με το νόμο της τότε υπουργού Βάσως Παπανδρέου έσπευσαν να πάρουν ρεύμα από τη ΔΕΗ γι’ αυτά τα αυθαίρετα με αποτέλεσμα να ανοιχτεί φάκελος στις Πολεοδομίες και τις Εφορίες της χώρας (σ.σ. για να πάρει κανείς ρεύμα χρειάζεται αποδεικτικό από την Εφορία ότι πλήρωσε το φόρο μεταβίβασης) για τους κατόχους αυτών των ακινήτων.

Όσοι δεν πλήρωσαν τότε πρόστιμα, θα αναγκαστούν να το κάνουν τώρα, καταβάλλοντας αναδρομικά το περίφημο πρόστιμο «ανέγερσης και διατήρησης» του κτίσματος. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης το πρόστιμο θα μειώνεται στο ένα τρίτο. Το πρόστιμο ανέγερσης θα είναι ένα ποσό που θα υπολογίζεται με βάση το τετραγωνικό μέτρο του ακινήτου.

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν όσοι παραβίασαν τους κανόνες χρήσης γης και έχτισαν μετά το 2004. Υπολογίζεται ότι αυτοί ανέρχονται σε 50.000 και τα πρόστιμα που προβλέπονται είναι εξοντωτικά.

Από τα πρόστιμα επί των αυθαιρέτων η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει 800 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το Μνημόνιο που υπέγραψε η Ελλάδα με την τρόικα των δανειστών. Ειδικότερα σύμφωνα με το νομοσχέδιο:

*Το Υπουργείο Οικονομικών σε πρώτη φάση σκοπεύει να εισπράξει τα πρόστιμα «ανέγερσης και διατήρησης», τα οποία δεν κατέβαλαν ποτέ μέχρι τώρα περίπου 150.000 ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, οι οποίοι πήγαν μόνοι τους στη ΔΕΗ το 2004 προκειμένου να υποβάλουν αίτηση παροχής ρεύματος.

Τη δυνατότητα παροχής ρεύματος για αυτά τα ακίνητα έδινε νόμος της τότε υπουργού Ανάπτυξης Βάσως Παπανδρέου. Έκτοτε οι κατά τόπους πολεοδομίες διατηρούν φάκελο του ακινήτου, όπου περιλαμβάνονται φωτογραφίες και κάτοψή του.

Ορισμένοι δήμοι και νομαρχίες, εφαρμόζοντας το νόμο, απέστειλαν από το 2005 ήδη στις αρμόδιες ΔΟΥ τα στοιχεία του φακέλου που πιστοποιούν την παράβαση, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες σε ορισμένες περιοχές να κληθούν να πληρώσουν τα πρόστιμα. Κάποιοι τα πλήρωσαν, ενώ ορισμένοι άλλοι όχι.

Οι δεύτεροι θα αναγκαστούν να πληρώσουν τσουχτερά πρόστιμα προκειμένου να τα νομιμοποιήσουν. Κατά πληροφορίες, το πρόστιμο θα υπολογίζεται με βάση το τετραγωνικό μέτρο του κτίσματος. Εφόσον καταβάλλεται εφάπαξ, το πρόστιμο θα μειώνεται στο ένα τρίτο. Η κυβέρνηση σκοπεύει να επιβάλλει και πρόστιμο διατήρησης, το οποίο θα ανέρχεται στο μισό του προστίμου ανέγερσης.

*Για τα αυθαίρετα που χτίστηκαν μετά το 2004 τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος εξετάζουν την επιβολή βαρύτερων προστίμων. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές το πρόστιμο δεν αποκλείεται να πλησιάζει ακόμη και το κόστος ανέγερσης του κτίσματος.

Τα πρόστιμα θα γίνονται πιο «φαρμακερά» και μάλιστα θα διπλασιάζονται αν το ακίνητο βρίσκεται σε δασική έκταση ή σε αιγιαλό. Κατά τις ίδιες πηγές υπολογίζεται πως την τελευταία εξαετία (σ.σ. κατά την προτροπή ορισμένων εργολάβων που επιδίδονται στην κατασκευή αυθαιρέτων κατοικιών) έχουν ανεγερθεί παράνομα περισσότερα από 50.000 κτίσματα, οι δε ιδιοκτήτες αδιαφορούν για τα πολεοδομικά πρόστιμα.

Για όλους αυτούς, αλλά και για άλλους 1 εκατ. κατόχους «αυθαιρέτων» που δεν έκαναν το 2004 χρήση του σχετικού νόμου, οι λύσεις που εξετάζονται είναι δύο: είτε να πληρώσουν τα τσουχτερά πρόστιμα που θα επιβάλλει ο νέος νόμος είτε να κατεδαφίσουν το ακίνητο, καταβάλλοντας όμως πρώτα το πρόστιμο διατήρησης.








Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
Ακολουθήστε το hbnews.gr