Αρχική | Πολιτική | Ευρώπη | Μέρκελ: Αν καταρρεύσει το ευρώ θα καταρρεύσει και η Ευρώπη

Μέρκελ: Αν καταρρεύσει το ευρώ θα καταρρεύσει και η Ευρώπη

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η Άνγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, αναγνωρίζει ότι «η Ευρώπη ζει τη δυσκολότερη δοκιμασία της εδώ και δεκαετίες» και απευθύνει έκκληση για εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης ως απάντηση στην κρίση.

«Μία από τις συνέπειες της κρίσης θα έπρεπε να είναι και η εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης, ένα ημιτελές οικοδόμημα δεν θα μπορούσε να σταθεί σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία», επισημαίνει χαρακτηριστικά η καγκελάριος, και ομολογεί ότι στο παρελθόν η Ευρώπη έχασε σημαντικές ευκαιρίες για να υιοθετήσει κανόνες στενότερης και αποτελεσματικότερης συνεργασίας.

«Η Ευρώπη έγινε μεγαλύτερη με τη συνθήκη του Μάαστριχτ, αλλά η συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών δεν αναπτύχθηκε με τους ίδιους ρυθμούς. Ήρθε η ώρα να διορθώσουμε τις αστοχίες, που δεν αντιμετωπίστηκαν ούτε με τη συνθηκη της Λισσαβόνας.

Η Ένωση έχει μεν ένα κοινό νόμισμα, αλλά δεν έχει κοινή πολιτική και οικονομική δομή. Η ευκαιρία που μας δίνει η κρίση είναι να πετύχουμε αυτή την ενοποίηση», τονίζει η Μέρκελ και εκτιμά ότι οι ισχυρές οικονομίες της ευρωζώνης πρέπει να δείξουν τον δρόμο της οικονομικής εξυγίανσης.

«Το πρόβλημα», λέει η Μέρκελ, «είναι προπαντός τα υψηλά ελλείμματα ορισμένων κρατών μελών της ευρωζώνης. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του, που σημαίνει ότι τα κράτη μέλη πρέπει να βάλουν τάξη στα δημόσια οικονομικά τους και προσπαθήσουν να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Την αποφασιστικότητα προς τούτο δεν πρέπει να τη δείξουν οι ασθενέστεροι, αλλά οι πιο ισχυροί, προκειμένου αυτό το εγχείρημα να έχει επιτυχία», αναφέρει στη συνέντευξή της.

«Δεν διακυβεύεται μόνο το ευρώ. Από την ενδυνάμωση του κοινού νομίσματος κρίνεται και η ίδια η ευρωπαϊκή Ιδέα. Αν καταρρεύσει το ευρώ, θα καταρρεύσει και η Ευρώπη», καταλήγει η καγκελάριος.








Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
Ακολουθήστε το hbnews.gr