Αρχική | Οικονομία | Ιδρυτική Σύνοδος του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος - Τουρκίας,

Ιδρυτική Σύνοδος του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος - Τουρκίας,

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ιδρυτική Σύνοδος του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος - Τουρκίας,

Οι  κ.κ. Παπανδρέου και Ερντογάν κήρυξαν, το απόγευμα, στο ξενοδοχείο Hilton, όπου διαμένει η τουρκική αντιπροσωπεία, την έναρξη της Ιδρυτικής Συνόδου του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος - Τουρκίας, η οποία αναμένεται να επισφραγισθεί με την υπογραφή σειράς συμφωνιών, ανάμεσα σε επιμέρους υπουργεία των δύο χωρών.

Πάντα υπάρχουν προβλήματα, αν όμως είμαστε αποφασιστικοί, τότε δεν υπάρχουν αξεπέραστα προβλήματα", τόνισε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν ανοίγοντας τις εργασίες του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας -Τουρκίας.

"Εξάλλου", προσέθεσε, "εμείς είμαστε πολιτικοί και γνωρίζουμε επίσης πως στην οικονομία και την πολιτική υπάρχουν ρίσκα. Και στη ζωή, όμως, υπάρχουν ρίσκα, τα ξεπερνούμε, όμως, με την αποφασιστικότητά μας".

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας υπογράμμισε στη συνέχεια ότι οι δύο κυβερνήσεις πραγματοποιούν σήμερα "ένα πολύ σοβαρό βήμα", καθώς "υπογράφονται 21 + 1 συμφωνίες σε μια ευρεία θεματολογία" και τόνισε πως με ιδιαίτερη συγκίνηση οι δύο ηγέτες απευθύνουν ένα "μήνυμα μεστό νοήματος".

Ο Ρ. Τ. Ερντογάν τέλος αναφέρθηκε ενδεικτικά στη θεματολογία της διμερούς συνεργασίας, παραπέμποντας στους "τομείς της ενέργειας, μεταφορών, οικονομίας, πολιτισμού, γεωργίας, εκπαίδευσης, άμυνας και τρομοκρατίας".

Ο Γιώργος Παπανδρέου επεσήμανε την «ειλικρινή βούληση» ώστε να είναι πράγματι ιστορική η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα, ενώ χαρακτήρισε τον Τούρκο ομόλογό του «άνθρωπο που δεν φοβάται να πάρει ρίσκα για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων».

Επίσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως στη διαδικασία βελτίωσης των διμερών σχέσεων θα πρέπει να αποφεύγονται πράξεις που δεν έχουν κανένα όφελος για τη μία ή την άλλη πλευρά και επανέλαβε την στήριξη της χώρας μας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να γίνεται σεβαστό το Διεθνές Δίκαιο, οι θρησκευτικές και πολιτικές ελευθερίες.

Στο διπλωματικό επίπεδο, αναμένεται η επιβεβαίωση της πρόθεσης να ενεργοποιηθεί ο διάλογος επί των εκκρεμοτήτων στο Αιγαίο (Υφαλοκρηπίδα και τα παρελκόμενα, από το ζήτημα αυτό, προβλήματα), η επίλυση συγκεκριμένων και στοχευμένων ζητημάτων, όπως η μερική κατάργηση θεώρησης βίζας για τις χρονικά σύντομες επισκέψεις Τούρκων πολιτών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου,

τα ζητήματα που προκύπτουν ως προς τα ΜΟΕ (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης) -με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις παραβάσεις / παραβιάσεις εναερίου χώρου-, αλλά και της πρόσφατης εμμονής της τουρκικής πλευράς να αποστέλλει πολεμικά σκάφη σε διεθνή ύδατα, τα οποία «κόβουν» προκλητικά βόλτες ανάμεσα στα ελληνικά νησιά. Βεβαίως και θα συζητηθεί το Κυπριακό, αλλά εντός του νέου πλαισίου πια που θέτει το αποτέλεσμα των εκλογών στα Κατεχόμενα.








Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
Ακολουθήστε το hbnews.gr