Αρχική | Οικονομία | Ευρώπη | Περιορίζει τις εξαγορές ισπανικών και ιταλικών ομολόγων η ΕΚΤ

Περιορίζει τις εξαγορές ισπανικών και ιταλικών ομολόγων η ΕΚΤ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Περιορίζει τις εξαγορές ισπανικών και ιταλικών κρατικών ομολόγων η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς το πακέτο-μαμούθ των 750 δισ. ευρώ, τόνωσε την εμπιστοσύνη στην κρατική αγορά ομολόγων στην ευρωζώνη.

Όπως δήλωσε ο Sander Schol, διευθυντής της Ένωσης Χρηματοοικονομικών Αγορών στην Ευρώπη, οι κεντρικές τράπεζες αγοράζουν πλέον λιγότερο ομόλογα Ισπανίας και Ιταλίας.

"Αυτό ίσως σημαίνει ότι νομίζουν πως οι αγορές σε αυτές τις χώρες έχουν σταθεροποιηθεί αρκετά, σε σημείο που δεν χρειάζεται να παρεμβαίνουν", τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι κεντρικές τράπεζες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας παρενέβησαν στις αγορές ομολόγων στις 10 Μαΐου προκειμένου να δώσουν τέλος στις ανησυχίες για το μέλλον του ευρώ.

Από τότε τα ομόλογα έχουν μια σταθεροποιητική τάση σε όλη την ευρωζώνη, υποδηλώνοντας ότι το σχέδιο λειτουργεί και θα δώσει στις κυβερνήσεις περισσότερο χρόνο προκειμένου να μειώσουν τα ελλείμματά τους.

Ο Schol δηλώνει πως οι περισσότερες από τις αγορές της ΕΚΤ φαίνεται να έχουν γίνει στις 10 Μαΐου, την πρώτη ημέρα που τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο, και από τότε οι αγορές έχουν μειωθεί.

Μάλιστα, επισημαίνει ότι τα επίπεδα πιέσεων που είδαμε στην αγορά την προηγούμενη εβδομάδα, είναι ξεκάθαρο ότι έχουν βελτιωθεί, εξαιτίας της ΕΚΤ.

Αποκαλύπτει δε ότι τα μέλη της Ένωσης, δήλωσαν προς την ΕΚΤ σε conference call της 7ης Μαΐου ότι οι αγορές χρέους από την κεντρική τράπεζα είναι απαραίτητη για να σταματήσει η κρίση.

Ως εκπρόσωπος των primary dealers, τον ενημέρωσαν στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας ότι οι πιέσεις στην αγορά βγαίνουν εκτός ελέγχου πλέον.

"Από την περασμένη Τρίτη ή Τετάρτη, αρχίσαμε να έχουμε ενημέρωση από τα μέλη μας ότι η κατάσταση βγαίνει εκτός ελέγχου. Ότι αυτό που ξεκίνησε στην Ελλάδα εξαπλώθηκε στην Πορτογαλία, και μετά στην Ισπανία, την Ιρλανδία και την Ιταλία. Αυτές ήταν οι αγορές στις οποίες επικρατούσαν ανησυχίες, και δεν υπήρχαν καθόλου αγοραστές, όλοι πουλούσαν".

Η Ένωση πληροφόρησε τους υπουργούς Οικονομικών για την κατάσταση, στέλνοντας email στα γραφεία τους διαχείρισης χρέους στις 5 και 6 Μαΐου. Το απόγευμα της 7ης Μαΐου δέχτηκαν τηλεφώνημα από στέλεχος της Κομισιόν προκειμένου να ενημερώσουν πλήρως την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ζήτημα.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας κανονίστηκε ένα conference call με τον Schol, μερικούς συναδέρφους του και αντιπροσώπους των primary dealers, με πέντε στελέχη της ΕΚΤ για να τους καταστήσουν σαφές το τι συμβαίνει και να συζητήσουν μια λύση.

"Τους καταστήσαμε σαφές ότι ήταν πραγματικά αναγκαίο να παρέμβουν στις αγορές. Εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχαν καθόλου αγοραστές. Εάν γινόταν γνωστό ότι η ΕΚΤ μπαίνει και αγοράζει, οι αγορές θα ήξεραν ότι υπάρχει ένα πάτωμα για τις τιμές".

Τα στελέχη της ΕΚΤ δεν αποκάλυψαν τα σχέδιά τους, απλώς άκουγαν τις πληροφορίες. "Ήταν πραγματικά ανοιχτοί, αλλά μας το είχαν ξεκαθαρίσει από την αρχή. Μας είπαν, θα σας ακούσουμε προσεκτικά, αλλά μην περιμένετε να σας δώσουμε πληροφορίες για το τι πολιτική θα ακολουθήσουμε", δήλωσε ο Schol.








Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
Ακολουθήστε το hbnews.gr