Αρχική | Πολιτική | Ευρώπη | Ποιός είναι ο Νικ Κλεγκ

Ποιός είναι ο Νικ Κλεγκ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η μεγαλύτερη φιλοδοξία του Νικ Κλεγκ ήταν να βάλει τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες στον βρετανικό "πολιτικό χάρτη" και να αλλάξει την πολιτική σκηνή για πάντα.

Βοηθούμενος από το σχετικά νεαρό της ηλικίας του, το χαρισματικό του στυλ και το επικοινωνιακό του ταλέντο, ο 43χρονος ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών καρπώνεται το ότι άλλαξε το ρόλο του κόμματός του από παραδοσιακά ηττημένο της βρετανικής πολιτικής σκηνής σε δύναμη που θα πρέπει πλέον να λαμβάνεται υπόψη.

Το πρότυπό του, "κάνε τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο", σε μία χώρα όπου κυριαρχούν δύο κόμματα- τα αποκαλούμενα "παλαιά κόμματα"- συντονίστηκε με το εκλογικό σώμα που απογοητευμένο από την κατάσταση ήταν έτοιμο για κάτι νέο.

"Η πολιτική σε αυτή τη χώρα δεν θα ξαναείναι ποτέ η ίδια", είπε ο Κλεγκ προσφέροντας στους υποστηρικτές του και σε όσους είναι έτοιμοι να συνταχθούν μαζί του, την προοπτική της μεγαλύτερης εξουσίας για ένα εκλογικό σύστημα, το οποίο θα εξελιχθεί από απλό πλειοψηφικό, σε μία μορφή αναλογικού.

Οι ενδείξεις για την περισσότερο ευρωπαϊκή και λιγότερο παραδοσιακή προσέγγιση του Κλεγκ στη βρετανική πολιτική εντοπίζονται εύκολα στο βιογραφικό του.

Ο πατέρας του, τραπεζίτης, κατάγεται από οικογένεια ρώσων αριστοκρατών που μετανάστευσαν στη Βρετανία μετά την επανάσταση του 1917.
Η ολλανδή μητέρα του μεγάλωσε στην πρώην αποικία, την Ινδονησία.

Ο Κλεγκ φοίτησε στο Westminster School του Λονδίνου, ένα από τα καλύτερα ιδιωτικά σχολεία της Βρετανίας, και στο πανεπιστήμιο του Cambridge, απ΄όπου αποφοίτησε με πτυχία στην Αρχαιολογία και την Ανθρωπολογία.
Στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο της Minnesota και στο College d'Europe στο Βέλγιο.
Ο Κλεγκ μιλάει Γαλλικά, Ισπανικά, Γερμανικά και Ολλανδικά, εργάστηκε ως δημοσιογράφος- καθώς και ως εκπαιδευτής του σκι- προτού ενταχθεί στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου εργάστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 90 για τον Λίον Μπρίταν, βρετανό ευρωπαίο επίτροπο Ανταγωνιστικότητας.

Ο Κλεγκ εξελέγη με τους Φιλελεύθερους στην ευρωβουλή το 1999, αλλά μετά από πέντε χρόνια παραιτήθηκε, λέγοντας ότι είναι "πολύ δύσκολο να τα συμβιβάσει" με την ανάγκη για οικογένεια.

Είχε ήδη γνωρίσει τη σύζυγό του, ισπανίδα δικηγόρο Μίριαμ Γκονζάλες Ντουράντεζ, στις Βρυξέλλες, με την οποία παντρεύτηκαν το 2000.
Το ζευγάρι έχει τρεις γιούς, από ενός έως οκτώ ετών.

Εξελέγη για πρώτη φορά το 2005 με την έδρα στο Σέφιλντ, της βόρειας Βρετανίας, και δύο χρόνια αργότερα ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος.








Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
Ακολουθήστε το hbnews.gr