Αρχική | Τράπεζες | Μείωση δόσεων δανείου για 200.000 δημόσιους υπαλλήλους

Μείωση δόσεων δανείου για 200.000 δημόσιους υπαλλήλους

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μείωση δόσεων δανείου για 200.000 δημόσιους υπαλλήλους

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις τις τελευταίες ημέρες με τις διοικήσεις των τραπεζών προκειμένου να καταλήξουν στην ρύθμιση για σημαντική μείωση των μηνιαίων δόσεων στα δάνεια που έχουν πάρει οι δημόσιοι υπάλληλοι, η οποία μπορεί, να φτάσει και τα 300 ευρώ τον μήνα για δάνεια ύψους 150.000 ευρώ που είχαν δεκαπενταετή διάρκεια.

Η λύση που θα αποτελέσει τον βασικό άξονα των ρυθμίσεων είναι η επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης των δανείων (της διάρκειας) κατά πέντε τουλάχιστον χρόνια ώστε να μειωθούν σημαντικά οι δόσεις και για μια τέτοια λύση έχουν ήδη συμφωνήσει σύμφωνα με πληροφορίες και οι ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ

Χθες η Ελληνική Ένωση Τραπεζών οι τράπεζες - μέλη της, αποφάσισαν να συνδράμουν τους δημόσιους υπαλλήλους-πελάτες τους, που αντιμετωπίζουν αντικειμενικές δυσκολίες να ανταποκριθούν στην αποπληρωμή των δανειακών τους υποχρεώσεων. Γι' αυτό, διαμορφώνουν προγράμματα αναδιάρθρωσης δανείων που έχουν χορηγήσει σε δημοσίους υπαλλήλους, με αντικειμενικό στόχο την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής και την ουσιαστική μείωση της μηνιαίας δόσης.

Η ρύθμιση θα βρει αρχικά ισχύ στα δάνεια που έχουν χορηγηθεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων σε περισσότερους από 200.000 υπαλλήλους του Δημοσίου, στρατιωτικούς, αστυνομικούς και άλλες κατηγορίες από τους οποίους παρακρατείται η δόση από τη μισθοδοσία.

Εκτιμάται ότι τα δάνεια που έχει χορηγήσει το ΤΠΔ ανέρχονται συνολικά σε 3,6 δισ. ευρώ και κατά μέσον όρο σε 150.000 ευρώ για κάθε οικογένεια. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η μηνιαία δόση μπορούσε να ανέλθει ως το 60% των αποδοχών του κάθε δανειολήπτη, αλλά στην πράξη έφθανε ως και το 50% των αποδοχών στις οποίες λαμβανόταν υπόψη και τα επιδόματα που είχαν μόνιμο χαρακτήρα. Ανάλογη κατάσταση ισχύει και για τους δανειολήπτες του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Τέλος, η κυβέρνηση κάλεσε και τις εμπορικές τράπεζες να προχωρήσουν σε διευκολύνσεις και ανάλογες ρυθμίσεις στους πελάτες τους προκειμένου να ξεπεράσουν τη δύσκολη αυτή περίοδο, ενώ με νομοθετική ρύθμιση θα παρατείνει την απαγόρευση της διενέργειας πλειστηριασμών ακινήτων όταν πρόκειται για πρώτη κατοικία για οφειλές στα τραπεζικά ιδρύματα ως 200.000 ευρώ.

Όπως σημειώνουν τραπεζικές πηγές η κάθε τράπεζα θα διαμορφώσει ξεχωριστά τη δική της πολιτική επί του θέματος ενώ οι επίσημες ανακοινώσεις είναι θέμα χρόνου.

Διευκολύνσεις στην αποπληρωμή των δανείων εξετάζει, τέλος, και ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας, οι οποίες θα κινούνται στην ίδια κατεύθυνση της επιμήκυνσης του χρόνου εξόφλησης του δανείου.








Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
Ακολουθήστε το hbnews.gr