Αρχική | Πολιτική | Ευρώπη | Φλερτάρουν τους Φιλελεύθερους.Παραίτηση Μπράουν

Φλερτάρουν τους Φιλελεύθερους.Παραίτηση Μπράουν

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Με τους Συντηρητικούς και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες να συνεχίζουν τις συνομιλίες και τις διαπραγματεύσεις για το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβερνητικού συνασπισμού και με τον αρχηγό των Εργατικών Γκόρντον Μπράουν να υποστηρίζει πως τίποτα δεν έχει χαθεί ακόμα για το κόμμα του, παρά τις εκκλήσεις Εργατικών βουλευτών να παραιτηθεί από την ηγεσία, οι Βρετανοί ψηφοφόροι επιθυμούν την αλλαγή του εκλογικού συστήματος.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν χθες στο βρετανικό Τύπο, οι περισσότεροι ζητούν να αλλάξει το εκλογικό σύστημα προκειμένου να υπάρξει δικαιότερη εκπροσώπηση όλων των κομμάτων στο Κοινοβούλιο.

Συγκεκριμένα, δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov για λογαριασμό της εφημερίδας «Sunday Times», η οποία πραγματοποιήθηκε μετά τις εκλογές, δείχνει πως το 62% τάσσεται υπέρ ενός πιο αναλογικού εκλογικού συστήματος, θέση που υποστηρίζουν 6 στους 10 ψηφοφόρους, βάσει δημοσκόπησης που δημοσιεύτηκε χθες στη «Mail on Sunday». Αναλυτές εκτιμούν πως τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων ενισχύουν τη διαπραγματευτική θέση και τα επιχειρήματα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, οι οποίοι, αν και δεν εκπροσωπούνται επαρκώς στο Κοινοβούλιο, ωστόσο αποτελούν το κόμμα-ρυθμιστή για τη δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού.

Βάσει των τελικών αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών, οι Συντηρητικοί αναδείχθηκαν πρώτη δύναμη συγκεντρώνοντας το 36,1% των ψήφων και 306 έδρες (20 λιγότερες από τις απαιτούμενες για αυτοδύναμη κυβέρνηση), έναντι 29% των Εργατικών (258 έδρες) και 23% των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (57 έδρες). Οι συνομιλίες Συντηρητικών και Φιλελεύθερων Δημοκρατών (οι χθεσινές συζητήσεις χαρακτηρίστηκαν πολύ θετικές και παραγωγικές) θα συνεχιστούν και σήμερα, ενώ συνάντηση υπήρξε χθες μεταξύ του Νικ Κλεγκ (φωτό), αρχηγού των Φιλελεύθερων, με τον Γκόρντον Μπράουν για το ενδεχόμενο συνεργασίας.

Στο μεταξύ, ο αρχηγός των Εργατικών Γκόρντον Μπράουν, πρωθυπουργός από το 2007 δήλωσε την επιθυμία να έχει παραιτηθεί μέχρι τον Σεπτέμβρη που είναι το συνέδριο του κόμματος.

Ο Μπράουν ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί ανακοινώνοντας παράλληλα ότι το κόμμα του έχει αρχίσει επίσημες συζητήσεις με τους Φιλελεύθερους Δημοκρατικούς σχετικά με τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης της χώρας.








Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
Ακολουθήστε το hbnews.gr