Αρχική | Real Estate | Διαμάχη ιδιοκτητών - ενοικιαστών για τα ενοίκια στα καταστήματα

Διαμάχη ιδιοκτητών - ενοικιαστών για τα ενοίκια στα καταστήματα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαμάχη ιδιοκτητών - ενοικιαστών για τα ενοίκια στα καταστήματα

Κόντρα μαίνεται στην αγορά μεταξύ ιδιοκτητών και εμπόρων για το ύψος των ενοικίων των καταστημάτων. Η μείωσή τους  20% κατά μέσον όρο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο δεν είναι αρκετή ώστε οι τελευταίοι να ρίξουν με τη σειρά τους  τις τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών τους, όπως τους ζητά η κυβέρνηση.

Μετά τις επαναδιαπραγματεύσεις επιχειρηματιών- ιδιοκτητών που έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, τα ενοίκια έχουν υποχωρήσει κατά 20% στις κύριες εμπορικές πιάτσες και κατά 30% στις περιφερειακές, αλλά και πάλι τα ποσοστά αυτά είναι μικρά μπροστά στην πτώση της κατανάλωσης- όπως υποστηρίζουν οι έμποροι- για να αποτρέψουν τα λουκέτα.

Στις πιέσεις τους για νέες μειώσεις, ωστόσο, συναντούν είτε την αντίσταση των ιδιοκτητών, είτε μια σειρά νομικών αγκυλώσεων, με κυριότερη την υψηλή αποζημίωση των τεσσάρων επιπλέον ενοικίων που πρέπει να καταβάλλει ο επιχειρηματίας στον κάτοχο ενός ακινήτου, όταν θέλει να σπάσει το συμβόλαιό του πριν εκείνο λήξει.

Πολλά επίσης μισθωμένα καταστήματατουλάχιστον ένα 10% του συνόλου πανελλαδικά με βάση τις εκτιμήσεις του προέδρου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδος, Θ. Βάρδα- ανήκει σε ιδρύματα, που για να επιτρέψουν μείωση ενοικίου πρέπει να το αποφασίσει πρώτα το υπουργείο Οικονομικών, στο οποίο και υπάγονται, γεγονός που μπλοκάρει κάθε απόπειρα επαναδιαπραγμάτευσης.

Δέκτης όλων αυτών των στρεβλώσεων έγινε πρόσφατα, κατά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου, και η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, η οποία και επεξεργάζεται αλλαγές στη νομοθεσία περί επαγγελματικών μισθωμάτων, ώστε οι έμποροι να έχουν από ΄δω και στο εξής μεγαλύτερη διαπραγματευτική δυνατότητα απέναντι στους ιδιοκτήτες για μείωση των τιμών των ενοικίων.
Αντέχουν οι καλές πιάτσες

Η εικόνα της αγοράς επαγγελματικών μισθώσεων έχει ως εξής αυτήν τη στιγμή:
Τα ξενοίκιαστα καταστήματα αυξάνονται ακόμη και στις καλές πιάτσες. Αν και οι κυριότεροι εμπορικοί δρόμοι εμφανίζουν μηδενικά ή μικρά ποσοστά ξενοίκιαστων (Ερμού, Τσακάλωφ, Π. Ιωακείμ), στις αμέσως κάθετες οδούς (π.χ. Δημοκρίτου, Αμερικής, Ομήρου) τα άδεια καταστήματα αυξάνονται εντυπωσιακά τον τελευταίο χρόνο.

«Και παρότι τα μισθώματα αντέχουν, αρκετοί ιδιοκτήτες δεν έχουν συνειδητοποιήσει τι θα συμβεί αν το ακίνητό τους μείνει ξενοίκιαστο», λέει ο Λεωνίδας Παπαγεωργίου από το μεσιτικό γραφείο Ιmmobilis. Χαρακτηριστικό είναι το εξής παράδειγμα στην περιοχή του Συντάγματος. Για ισόγειο καταστήματος 100 τ.μ, εδώ και αρκετούς μήνες, ο ιδιοκτήτης του ζητάει 11.000 ευρώ το μήναχωρίς τον αέρα, ύψους 100.000 ευρώ- με στόχο να πέσει στα 9.500 ευρώ.

Η καλύτερη προσφορά που του έχει γίνει μέχρι σήμερα είναι στα 7.000 ευρώ, την οποία και απέρριψε. Βέβαια, αν αδειάσουν και τα διπλανά στο δικό του καταστήματα, το πιθανότερο είναι ότι θα αλλάξει στάση. Τα μηνύματα άλλωστε είναι πολλά. Για πρώτη φορά στα χρονικά ενοικιάστηκε επί της οδού Κολοκοτρώνη, κοντά στο Σύνταγμα, κατάστημα 115 τ.μ, χωρίς καταβολή... αέρα.

Στις περιφερειακές αγορές (Νέα Σμύρνη, Χαλάνδρι, Καλλιθέα, Ν. Ιωνία, Πειραιάς, Περιστέρι) έχουν πληθύνει τα κενά καταστήματα και η μείωση των ενοικίων κυμαίνεται γύρω στο 30% τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Από τα 150 ευρώ το μέτρο, πριν από ενάμιση χρόνο, τα σημερινά επίπεδα είναι της τάξεως των 100 ευρώ το τ.μ., με πτωτικές τάσεις.

Εκεί όμως που δεν είναι υπερβολή να μιλήσει κανείς για κραχ κενών καταστημάτων είναι στις πολύ δευτερεύουσες πιάτσες (Νέος Κόσμος, 3η Σεπτεμβρίου, Πατησίων, Αχαρνών, Αλεξάνδρας, Κηφισίας στο ύψος Αμπελοκήπων). Στα εκατοντάδες άδεια μαγαζιά που υπήρχαν ούτως ή άλλως πριν από το 2009, προστέθηκαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο πολλά καινούργια.

Σε αυτές τις πιάτσες ο ιδιοκτήτης μπορεί να έχει μειώσει τις απαιτήσεις του ακόμη και 40% έναντι του 2009, αλλά ακόμη και σε αυτή την περίπτωση το ενδιαφέρον είναι μηδενικό.

Τα Νέα








Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
Ακολουθήστε το hbnews.gr