Αρχική | Οικονομία | Ελλάδα | Μόνιμη διά νόμου περικοπή μισθών στον ιδιωτικό τομέα

Μόνιμη διά νόμου περικοπή μισθών στον ιδιωτικό τομέα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μόνιμη διά νόμου περικοπή μισθών στον ιδιωτικό τομέα

Ανοίγει ο δρόμος για μόνιμη, διά νόμου, περικοπή μισθών στον ιδιωτικό τομέα, με εκ νέου υπολογισμό αποδοχών με βάση την παραγωγικότητα σε επίπεδο επιχείρησης.

Επίσης, νόμος του κράτους πρέπει να γίνουν έως το τέλος του 2010, όποια και αν είναι η έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους κοινωνικούς εταίρους, η εξίσωση αποζημιώσεων μεταξύ εργατών και υπαλλήλων, το πάγωμα των κατώτατων μισθών για τρία έτη, η πρόβλεψη για μισθολογικές αυξήσεις κατώτερες και από αυτές που προβλέπουν οι κλαδικές συμβάσεις και η αύξηση του ορίου απολύσεων.

Ολα αυτά σε μία περίοδο που η δυναμική των εργαζομένων είναι περιορισμένη. Οι επιχειρηματίες ήδη προχωρούν σε μειώσεις προσωπικού, πολλές μεταποιητικές επιχειρήσεις υπό το βάρος της πολύ υψηλής πια φορολογίας «μετακομίζουν» στο εξωτερικό ή βάζουν «λουκέτο» στις μονάδες τους, κατά δεκάδες κλείνουν εμπορικά καταστήματα, ενώ και σε περίπτωση που οι φόβοι για μία κακή τουριστική σεζόν επαληθευτούν, τότε αναμένεται νέο κύμα απολύσεων και «λουκέτων» από τον Σεπτέμβριο.

Το πόσο «σκληρές» είναι οι κυβερνητικές προθέσεις φαίνεται από την απόφαση να μειωθούν τα επιδόματα ανεργίας το 2011, δηλαδή τη χρονιά που η Ελλάδα θα γνωρίσει τη μεγαλύτερη μεταπολεμικά στρατιά ανέργων. Τότε η κυβέρνηση προγραμματίζει αναπροσαρμογή των επιδομάτων «με βάση ελάχιστα απαιτούμενα μέσα διαβίωσης», περικόπτοντας το σχετικό κονδύλι (παρά την έκρηξη ανέργων) κατά 500 εκατ. ευρώ.

Ευελιξία

Παράλληλα, η κυβέρνηση δεσμεύθηκε «σε εναρμόνιση με τη μείωση των μισθών του δημόσιου τομέα, οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα να γίνουν πιο ευέλικτοι, ώστε να καταστεί δυνατή η συγκράτηση του κόστους».

* Τον Ιούνιο ξεκινούν οι συνομιλίες της κυβέρνησης με τους κοινωνικούς εταίρους «για την προετοιμασία αναθεώρησης των διαπραγματεύσεων των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και των συμβατικών ρυθμίσεων». Ωστόσο, οι αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί.

* Εως τον Δεκέμβριο του 2010 πρέπει η Βουλή να έχει ψηφίσει την αναθεώρηση της νομοθεσίας για την προστασία της απασχόλησης. Θα περιλαμβάνει τη μείωση του συνολικού επιπέδου αποζημιώσεων, το οποίο πρέπει να εφαρμόζεται εξίσου για όλους τους εργαζόμενους (blue and white collar workers), την αύξηση του ελάχιστου κατωφλίου (threshold) για την ενεργοποίηση όρων ομαδικών απολύσεων, ειδικά για τις μεγάλες επιχειρήσεις, τη διευκόλυνση της χρήσης συμβάσεων προσωρινής απασχόλησης και μερικής απασχόλησης και την παράταση της περιόδου μαθητείας για νέες θέσεις εργασίας στο ένα έτος.

**Εως τότε θα αναθεωρηθεί το κατώτατο μισθολόγιο. Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε, έπειτα από διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, ότι «πρέπει να υιοθετήσει νομοθεσία για τους κατώτατους μισθούς εισάγοντας ειδική σχετική πρόβλεψη (sub-minima) για ιδιαίτερες κοινωνικές ομάδες που βρίσκονται σε κίνδυνο, όπως οι νέοι και οι μακροχρόνια άνεργοι». Στον ίδιο νόμο υποχρεούται να διασφαλίσει ότι «οι κατώτατοι μισθοί της τρέχουσας περιόδου θα παραμείνουν αμετάβλητοι σε ονομαστική αξία για 3 χρόνια».

* Εως τον Δεκέμβριο θα αναθεωρηθεί και το σύστημα διαπραγματεύσεων των μισθών στον ιδιωτικό τομέα «για τη συγκράτηση των μισθών». Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε για την υιοθέτηση νομοθεσίας για την αναθεώρηση του συστήματος διαπραγματεύσεων των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών συμφώνων απασχόλησης, «με στόχο οι αυξήσεις να είναι μικρότερες από αυτές που προβλέπονται στις κλαδικές συμβάσεις».

Επίσης, θα εφαρμοστούν μαθηματικοί τύποι, «έτσι ώστε οι μισθοί να αντικατοπτρίζουν την παραγωγικότητα σε επίπεδο επιχείρησης» και θα τροποποιηθούν οι ρυθμίσεις στο σύστημα διαιτησίας. Θα θεσμοθετηθεί επίσης η αύξηση της ευελιξίας στο ωράριο εργασίας με την προσαρμογή της νομοθεσίας, ώστε να υπάρχει ετήσιος υπολογισμός του χρόνου εργασίας και μείωση στις υπερωριακές αμοιβές.

* Περιθώριο έως τον Ιούνιο του 2011 δίδεται για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, με την επιβολή δήλωσης των νέων απασχολουμένων, την καλύτερη στελέχωση της Επιθεώρησης Εργασίας και την θέσπιση ποσοτικών στόχων ελέγχων, αλλά και για την αναθεώρηση στο δίκτυο κοινωνικής προστασίας, με αναπροσαρμογή των κοινωνικών δαπανών προκειμένου «να ενισχυθεί η κοινωνική προστασία προς τις πιο ευάλωτες ομάδες».

Ε-Νετ








Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
Ακολουθήστε το hbnews.gr