Αρχική | Πολιτική | Η απόφαση της Ντόρας Μπακογιάννη και το παρασκήνιο

Η απόφαση της Ντόρας Μπακογιάννη και το παρασκήνιο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η απόφαση της Ντόρας Μπακογιάννη και το παρασκήνιο

Η απόφαση της Ντόρας Μπακογιάννη να ψηφίσει «ναι» στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης έγινε η θρυαλλίδα στις σχέσεις της με τον πρόεδρο της Ν.Δ., οι οποίες από τον περασμένο Νοέμβριο βρισκόταν στην ουσία στην… κατάψυξη. Η αποπομπή της από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά και από τα όργανα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θυμίζει το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου.

Μόλις η τέως υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη πληροφορήθηκε την απόφαση του προέδρου της Ν.Δ., διένειμε τρισέλιδη ανακοίνωση (την οποία προφανώς είχε έτοιμη, γνωρίζοντας πολύ καλά τι σήμαινε το «ναι») στην οποία ασκεί σκληρή κριτική στην απόφαση του κ. Σαμαρά να πει «όχι» στα μέτρα, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «στη Ν.Δ. δεν δείχνουμε να έχουμε μάθει από τα λάθη μας».

Η κ. Μπακογιάννη τονίζει ότι «λυπούμαι για την απόφαση του κ. Σαμαρά, η οποία δείχνει ότι η ηγεσία του κόμματος βάζει, δυστυχώς, το στενό μικροκομματικό συμφέρον υπεράνω της υποχρέωσης όλων μας να υπηρετούμε τον λαό και τη χώρα».

Η Ντόρα Μπακογιάννη, έδειχνε έτοιμη εδώ και αρκετό καιρό να χωρίσει τη πορεία της από τον Σαμαρά. «Δεν μπορώ να συμμετέχω σ’ ένα κόμμα που κινείται στα όρια της Ακροδεξιάς», έλεγε. Επειδή, μάλιστα, γνώριζε ότι η σύγκρουση δεν θα αργούσε, είχε ξεκινήσει να φτιάχνει το στρατό της. Το τελευταίο διάστημα είχε πυκνώσει τις επαφές με βουλευτές, στελέχη και αυτοδιοικητικούς παράγοντες. Η Ψηλή άφηνε την εντύπωση ότι ουσιαστικά περίμενε την ευκαιρία για να φύγει από τη Ν.Δ.

Μόλις αποφασίστηκε η προσφυγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, οι πάντες άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι το τέλος της σχέσης της Ντόρας με τον Σαμαρά ήταν πολύ κοντά. Η ίδια η Μπακογιάννη δυσκολευόταν να πιστέψει ότι η Ν.Δ. θα πήγαινε απέναντι σ’ αυτά που πρέσβευε διαχρονικά το κόμμα της. «Είναι δύσκολο να αυτοκτονήσει», απαντούσε σε όσους της έλεγαν ότι ο Σαμαράς δεν θα στηρίξει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Το τελευταίο δεκαήμερο η πρώην υπουργός προσπαθούσε να καταλάβει τι ακριβώς προτίθετο να πράξει η Ρηγίλλης. Παράλληλα, είχε καταστήσει σαφές ότι η ίδια θα στήριζε το νομοσχέδιο.

Από τις αρχές της βδομάδας είχε αλλεπάλληλες επαφές με βουλευτές και συνεργάτες της. Σχεδόν όλοι τής έλεγαν ότι θα ήταν καταστροφικό για την ίδια, αυτή τη στιγμή, να συνταχθεί με τη θέση του Μανώλη, του ΠΑΜΕ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Είχε προηγηθεί η εμφάνιση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος ζήτησε έμμεσα από τον Α. Σαμαρά να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ντόρα είχε αλλεπάλληλες συζητήσεις με τον πατέρα της, το τελευταίο διάστημα.

Η δήλωση του Σαμαρά ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Το βράδυ της Τρίτης, η Ντόρα είχε αλλεπάλληλες επαφές. Το θέμα που ετίθετο ήταν αν θα έφευγε μαζί με ομάδα βουλευτών.

Σε μυστική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι της με τη συμμετοχή δέκα γαλάζιων κοινοβουλευτικών, κρίθηκε σκόπιμο να μην την ακολουθήσει κανένας. Μάλιστα, μέχρι και την τελευταία στιγμή, δινόταν μάχη σε όλα τα επίπεδα για να μεταπειστεί ο αδερφός της, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έδειχνε αποφασισμένος να μην ακολουθήσει την κομματική γραμμή.

Στη σύσκεψη που είχε με τους βουλευτές η κ Μπακογιάννη, αποφασίστηκε να ψηφίσει «ναι» μόνο η ίδια. Η απόφαση έγινε σεβαστή απ’ όλους. «Θα εκχωρήσω τη συνείδησή μου στον πρόεδρο», έλεγε χαρακτηριστικά ο στενόσ της συνεργάτης, βουλευτής Κιλκίς, Κώστας Κιλτίδης.

Πριν από την ψηφοφορία, η κ Μπακογιάννη παρακολούθησε σχεδόν όλες τις ομιλίες. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι τόσο η ίδια όσο και οι βουλευτές Κοντογιάννης, Μητσοτάκης και Κιλτίδης χειροκρότησαν το βουλευτή του ΛΑΟΣ Μάκη Βορίδη, ο οποίος λίγη ώρα πριν είχε μακρά κουβέντα με την πρώην υπουργό Εξωτερικών.








Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
Ακολουθήστε το hbnews.gr