Αρχική | Αθλητικά | Ολυμπιακός: Να επιστρέψει στον θρόνο του ευρωπαϊκού μπάσκετ

Ολυμπιακός: Να επιστρέψει στον θρόνο του ευρωπαϊκού μπάσκετ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ολυμπιακός: Να επιστρέψει στον θρόνο του ευρωπαϊκού μπάσκετ

Η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη, μετά από ένα συγκλονιστικό ημιτελικό του φάιναλ φορ της Euroleague, που διεξήχθη στο «Παλέ ντε Μπερσί» του Παρισιού επικράτησε με 83-80 της Παρτιζάν στην παράταση και θα έχει την ευκαιρία να επιστρέψει στον θρόνο του ευρωπαϊκού μπάσκετ, μετά από 13 χρόνια.

Για να συμβεί αυτό βέβαια οι «ερυθρόλευκοι» θα πρέπει να νικήσουν στον μεγάλο τελικό της Κυριακής την Μπαρτσελόνα, της οποίας είχαν επικρατήσει και στον τελικό του φάιναλ φορ της Ρώμης, όταν και κατέκτησε το βαρύτιμο τρόπαιο.

Άνθρωπος την τελευταίας στιγμής για την ελληνική ομάδα ο Τσίλντρες, ο οποίος ισοφάρισε δύο δευτερόλεπτα πριν το τέλος της κανονικής διάρκειας και έστειλε το ματς στην παράταση.

Μουδιασμένα μπήκαν στο παιχνίδι οι «ερυθρόλευκοι», δίνοντας την ευκαιρία στην Παρτιζάν να επιβάλει αργό τέμπο και να καταστρέψει το παιχνίδι της ελληνικής ομάδας.

Οι παίκτες του Βουγιόσεβιτς μάλιστα πέτυχαν τον απόλυτο αιφνιδιασμό και προηγήθηκαν με 10-2.

Στη συνέχεια όμως η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη με μπροστάρη τον Θοδωρή Παπαλουκά, ο οποίος στην κυριολεξία έχει φάει τα φάιναλ φορ με το… κουτάλι (οκτώ τον αριθμό) βελτιώθηκε αρκετά τόσο στο επιθετικό κομμάτι όσο και στην άμυνα και κατάφερε να ρίξει τη διαφορά στους δύο πόντους (17-15) στο 10’.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο ο Ολυμπιακός, με τον «δράκο» να ανακατεύει αρκετές φορές τη τράπουλα, βελτιώθηκε αρκετά στο αμυντικό κομμάτι και με τον Παπαλουκά να έχει κατευθύνει μαεστρικά τους συμπαίκτες του, κατάφερε να γυρίσει το παιχνίδι.

Μάλιστα με καλάθι και φάουλ του «Τεό» στο 17’ πέρασε για πρώτη φορά μπροστά στο σκορ με 26-25.
Στη συνέχεια ο Σχορτσιανίτης με ένα έμμεσο τρίποντο, ο Τεόντοσιτς με μία τρίποντη βόμβα και ο Κλέιζα με ένα εύστοχο καλάθι από το high post βοήθησαν τον Ολυμπιακό, ώστε να πάει στα αποδυτήρια για το ημίχρονο με πέντε πόντους μπροστά στο σκορ (33-28).

Στις αρχές του τρίτου δεκαλέπτου οι «ερυθρόλευκοι» απέκτησαν προβάδισμα επτά πόντων (47-40 στο 27’), ωστόσο η Παρτιζάν αποδείχθηκε πολύ σκληρή για να πεθάνει και με ένα επιμέρους σερί 12-6 ισοφάρισε σε 52-52 στο 30’.

Η φάση που άλλαξε τις ισορροπίες στο παιχνίδι συνέβη 1:30’’ πριν τη λήξη του τρίτου δεκαλέπτου.

Ο Μπο ΜακΚάλεμπ, ο οποίος ήταν η μόνιμη πηγή κινδύνου για την ελληνική ομάδα έκλεψε τη μπάλα και αφού κάρφωσε με μανία στο καλάθι του Ολυμπιακού υπέστη τράβηγμα και κάθισε για λίγο στον πάγκο.

Η ομάδα του Βελιγραδίου στη συνέχεια μείωσε σε 51-50 με τρίποντο του Κέτσμαν για να τελειώσει το τρίτο δεκάλεπτο με τις δύο ομάδες ισόπαλες (52-52).

Ο Μπο ΜακΚάλεμπ επέστρεψε στο τέταρτο δεκάλεπτο, στο οποίο… άργησε να μπει ο Ολυμπιακός.

Αποτέλεσμα; Οι Σέρβοι να εκμεταλλευτούν την ολιγωρία των «ερυθρόλευκων» και με την επιστροφή του Αμερικανού άσου να προηγηθούν με 60-54, έξι λεπτά πριν το τέλος του ημιτελικού.

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης τότε κάλεσε εσπευσμένα τάιμ άουτ, καθώς έβλεπε την ομάδα του να έχει περιέλθει σε αγωνιστικό λήθαργο, κινδυνεύοντας να χάσει παιχνίδι.

Οι «ερυθρόλευκοι», μετά το τάιμ άουτ αφυπνίστηκαν, και με ένα σερί 5-0 μείωσαν σε 60-59, ενώ με τον Τσίλντρες να ανεβάζει κατακόρυφα την απόδοσή του, κατάφεραν να προηγηθούν με 65-62 ένα λεπτό πριν τη λήξη του ματς.

Οι Κέτσμαν και ΜακΚάλεμπ ωστόσο με ένα τρίποντο και ένα λέι απ αντίστοιχα έδωσαν το προβάδισμα στην ομάδα του Βουγιόσεβιτς 6’’ πριν τη λήξη του παιχνιδιού, με αποτέλεσμα η πλάστιγγα της πρόκρισής να γείρει προς τη μεριά των Σέρβων.

Άπαντες όμως υπολόγιζαν όμως χωρίς τον… Τζος Τσίλντρες.

Ο Αμερικανός, ο οποίος ήταν στη σκιά του καλού του εαυτού μέχρι το 30’ σαν από μηχανής θεός στα μόλις 2,8’’ που είχαν απομείνει στην ομάδα του Πειραιά, πήρε ριμπάουντ, μετά από φόλοου του Τέοντοσιτς και έστειλε το ματς στην παράταση.

Εκεί οι παίκτες του Γιαννάκη, μάλλον αναλογίστηκαν πόσο κοντά βρέθηκαν με τον αποκλεισμό από τον τελικό της Euroleague και παρουσιάστηκαν σοβαροί και συγκεντρωμένοι.

Μεγάλος πρωταγωνιστής της ομάδας του Πειραιά στο έξτρα πεντάλεπτο ήταν ο Γιάννης Μπουρούσης.

Ο Έλληνας σέντερ μάζεψε τρία επιθετικά ριμπάουντ στην πιο κρίσιμη επίθεση του αγώνα ενώ είχε και 2/2 βολές για το 79-75, συμβάλλοντας έτσι κι αυτός στην ερυθρόλευκη πρόκριση.

Οι Σέρβοι όμως αρνούνταν να παραδοθούν κάνοντας ακόμη πιο δραματικό το παιχνίδι.

Ο Ράσιτς με το πρώτο του τρίποντο μετά από έξι προσπάθειες κράτησε την Παρτιζάν ζωντανή διαμορφώνοντας το 79-78.

Σε εκείνο το σημείο όμως ο Τεόντοσιτς με δύο εύστοχες βολές έκανε το σκορ 81-78 υπέρ της ομάδας του.

Ο Ράσιτς στη συνέχεια μείωσε σε 81-80, έξι δευτερόλεπτα πριν το τέλος του ματς, ωστόσο ο Σέρβος πόιντ γκαρντ του Ολυμπιακού ήταν και πάλι εύστοχος από τη γραμμή των ελευθέρων βολών, και σε συνδυασμό με το άστοχο σουτ του Ράσιτς στην εκπνοή, έστειλε την ομάδα του Πειραιά στον μεγάλο τελικό της Κυριακής.


Δεκάλεπτα: 17-15, 28-33, 52-52, 67-67 (κανονική διάρκεια) 80-83 (παρ.)

Παρτιζάν (Βουγιόσεβιτς): Ρόμπερτς 5, ΜακΚάλεμπ 21, Κέτσμαν 11, Μιλόσεβιτς , Ράσιτς 5, Μπόζιτς 8, Μάριτς 17, Βέσελι 13, Ντέκιτς, Βράνιες.

Ολυμπιακός (Γιαννάκης): Παπαλουκάς 10, Πεν, Τσίλντρες 17, Βασιλόπουλος, Μπουρούσης 9, Κλέιζα 19, Μαυροκεφαλίδης, Μπέβερλι, Τεόντοσιτς 15, Σχορτσανίτης 11.

Τα αποτελέσματα  των δύο ημιτελικών του φάιναλ φορ της Euroleague:

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ 2009-2010

ΦΑΙΝΑΛ ΦΟΡ (7-9/5/2010)

Ημιτελικοί (7/5/2010)

Μπαρτσελόνα-ΤΣΣΚΑ Μόσχας 64-54

Παρτιζάν-Ολυμπιακός 80-83 (παρ.), 67-67 (κ.α.)

Μικρός Τελικός (9/5/2010)

19:00 ΤΣΣΚΑ Μόσχας-Παρτιζάν

ΤΕΛΙΚΟΣ

22:00 Μπαρτσελόνα-Ολυμπιακός

Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών:

Παναγιώτης Γιαννάκης: «Νομίζω πως έγινε ένα καταπληκτικό παιχνίδι, διαφήμιση για το μπάσκετ. Η Παρτιζάν έκανε όλη τη χρονιά εκπλήξεις και ήρθε με το ίδιο πάθος για να μας κερδίσει. Εμείς έχοντας το βάρος του φαβορί έπρεπε να αντιμετωπίσουμε με υπομονή και ανάλογο πάθος την Παρτιζάν. Εμείς κατορθώσαμε να δείξουμε κάτι που η Παρτιζάν είχε δείξει όλο το χρόνο, μαχητικότητα στο επιθετικό ριμπάουντ

Η Παρτιζάν πήρε ένα αβαντάζ ενθουσιασμού με αιφνιδιασμού και επιθετικά ριμπάουντ, αλλά τελικά κερδίσαμε με έναν τρόπο που κέρδισε πολλές φορές φέτος η αντίπαλός μας: με τα επιθετικά ριμπάουντ. Συγχαρητήρια στους παίκτες μου, γιατί είχαν υπομονή και θέληση κι όταν δεν είχαν ρυθμό, είχαν πάθος. Θεωρούσα πριν έρθουμε εδώ ότι το παιχνίδι αυτό θα παιζόταν στο ένα σουτ και προσπαθούσε να επιστήσω την προσοχή στα παιδιά, ώστε να μην κάνουμε λάθη που θα δίνουν εύκολα καλάθια στους αντιπάλους. Ξέραμε ότι αν επιτεθούμε στο αμυντικό ριμπάουντ της Παρτιζάν, θα της δημιουγούσαμε πρόβλημα»,.

Για τη συγκλονιστική παρουσία των φιλάθλων του Ολυμπιακού: «Ο κόσμος ήταν εκπληκτικός. Αυτό που ζητώ από την ομάδα μου και προσπαθούμε να συνεργαστούμε με τον κόσμο μας, που έχει ένα πάθος που το μεταδίδει στα παιδιά, είναι η υπομονή. Ο κόσμος μας είχε υπομονή και τη μετέδωσε στα παιδιά και βοήθησε την ομάδα σε δύσκολες στιγμές που φαινόταν ότι το παιχνίδι μπορούσε να χαθεί».

Για τον μεγάλο τελικό της Κυριακής, απέναντι στην Μπαρτσελόνα: «Δεν υπάρχουν στιγμές που δεν λατρεύω που είμαι στο μπάσκετ. Είναι ένα εκπληκτικό παιχνίδι που έχει τα πάντα. Θα δει κανείς τακτική, αθλητικές ικανότητες, μεγάλα λάθη αλλά και προσπάθεια να διορθώσεις τα λάθη σου. Ο τελικός είναι μία ακόμη πρόκληση για τα παιδιά.

Έχουν τη δυνατότητα και το ταλέντο να τα καταφέρουν, αρκεί να παλέψουν όπως σήμερα. Η Μπαρτσελόνα δεν είναι ομάδα που είναι τυχαία. Χτίζει έναν κορμό εδώ και χρόνια και έπαιζε και πέρυσι πολύ καλό μπάσκετ. Και πέρυσι, τον πρωταθλητή Ευρώπης (Παναθηναϊκό) τον κέρδισε δύο φορές. Θεωρώ πως στον τελικό θα παίξουν οι δύο πιο καλές ομάδες με την πιο σταθερή απόδοση σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Μπορεί να γίνει ένα πολύ ωραίο παιχνίδι. Ξέρουμε ότι η Μπαρτσελόνα θα προσπαθήσει να μας δημιουργήσει ανασφάλεια με το ρυθμό που παίζει, αλλά θα προσπαθήσουμε να το διαχειριστούμε, να κάνουμε το δικό μας παιχνίδι και να ελέγξουμε το ρυθμό και τα ριμπάουντ».

Γιάννης Μπουρούσης: «Δεν πίστευα ότι θα χάναμε ξανά στο τέλος του ημιτελικού. Η Παρτιζάν απέδειξε ότι είναι καλή ομάδα, που είχε τις ίδιες πιθανότητες με εμάς να προκριθεί. Κερδίσαμε ένα δύσκολο παιχνίδι και για αυτό αξίζουν συγχαρητήρια στα παιδιά και τον κόσμο… Τώρα θέλουμε ξεκούραση για να είμαστε έτοιμοι στον τελικό»,.

Για τον τελικό:«Δεν κοιτάμε την προϊστορία. Σημασία έχει ότι βρισκόμαστε στον τελικό και η ομάδα θα δώσει τα πάντα για τη νίκη».

Ντούσκο Βουγιόσεβιτς: «Είμαι ευτυχισμένος για τους παίκτες μου. Έκαναν μία προσπάθεια να ολοκληρώσουν με εκπληκτικό τρόπο μια έτσι κι αλλιώς πετυχημένη χρονιά. Δώσαμε μάχη για 45 λεπτά, κάναμε αυτά που θέλαμε στο παρκέ, αλλά κάποιες φορές υπήρχαν σουτ που μπήκαν και βγήκαν.

Ο Ολυμπιακός είναι μία πολύ πιο έμπειρη ομάδα, έβγαλε κάποιες πολύ καλές φάσεις στο τέλος ή για να το πω καλύτερα είχε τον Παπαλουκά. Έτσι κατάφερε να σκοράρει περισσότερο. Όπως και να έχει, είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος με την προσπάθεια. Θα προσπαθήσω να κρατήσω τους παίκτες μου σε καλό ψυχολογικό επίπεδο, για να δώσουμε ακόμη μια μάχη την Κυριακή για την τρίτη θέση.

Όλοι μιλούσαν για έναν τελικό Ολυμπιακού-Μπαρτσελόνα και δικαιώθηκαν, αλλά προσπαθήσαμε με όλες μας τις δυνάμεις να τους διαψεύσουμε. Δυστυχώς δεν τα καταφέραμε. Συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό, αλλά και στον υπέροχο κόσμο μας».

Παναγιώτης Αγγελόπουλος: «Αν δεν έμπαινε το κάρφωμα του Τζος (σ.σ. Τσίλντρες), δεν θα πανηγυρίζαμε τώρα! Άλλα έτσι είναι το μπάσκετ. Σε οδηγεί από την κόλαση στον παράδεισο και έτσι έγινε και με μας. Πέρυσι, μείναμε εκτός τελικού για ένα καλάθι. Φέτος, το καλάθι μπήκε και τα καταφέραμε. Όλα γίνονται στο μπάσκετ. Είχαμε πάθος, ψυχή, και αυτό μετράει. Αυτά μας έδωσαν τη νίκη. Συγχαρητήρια σε όλους και στον κόσμο. Η Παρτιζάν μας κόντραρε στα ίσα και έδειξε ότι τα μπάτζετ δεν παίζουν ρόλο. Μη ξεχνάμε όμως, ότι η Παρτιζάν άφησε έξω τον Παναθηναϊκό. Δεν είναι τυχαία ομάδα! Μετά από αυτό, ο τελικός θα είναι πιο απλός».

Σοφοκλής Σχορτσανίτης: «Δεν πιστεύω στην τύχη, δεν υπάρχει τύχη στο μπάσκετ. Είμαστε σε φάιναλ φορ και όλα τα παιχνίδια είναι δύσκολα. Αυτό φάνηκε και στο ματς με την Παρτιζάν. Δεν μπορέσαμε να παίξουμε το δικό μας μπάσκετ με τα 90αρια σκορ, αλλά έπρεπε να αμυνθούμε περισσότερο. Αρχίσαμε άσχημα το παιχνίδι, αλλά στη συνέχεια βρήκαμε τη συγκέντρωση και τη θέληση, γίναμε δυνατή ομάδα και καταφέραμε να πάρουμε αυτό που θέλουμε. Τώρα επόμενη αντίπαλος είναι η Μπαρτσελόνα. Θα είναι πολύ δύσκολο ματς, αλλά το θέμα είναι να παίξουμε στον τελικό όπως σήμερα. Με πολύ πάθος, δουλειά και θέληση».

Τζος Τσίλντρες: «Έχουμε φοβερή θέληση για να κατακτήσουμε το τρόπαιο. Το θέλουμε πάρα πολύ και έχουμε δουλέψει πολύ γι’ αυτό. Δεν θα παρατούσαμε ποτέ ένα παιχνίδι.

Παρακολούθησα τη φάση, είδα ότι δεν πήγαινε μέσα η μπάλα και απλά προσπάθησα να βοηθήσω. Τελικά η μπάλα ήρθε στα χέρια μου και έγινε ό, τι έγινε. Αυτή η φάση ήταν παρόμοια με την περσινή. Πέρσι, όμως, δεν κατάφερα να βάλω το καλάθι με τον Παναθηναϊκό.

Εξακολουθώ να πιστεύω ότι είμαστε καλύτεροι από την Μπαρτσελόνα και φυσικά ότι μπορούμε να τους νικήσουμε. Είναι μια ομάδα που το στιλ της μας ταιριάζει περισσότερο (επειδή παίζει γρήγορα και με πολλούς αιφνιδιασμούς) και είμαι σίγουρος πως αν βελτιώσουμε κάποια δικά μας λάθη, θα είμαστε εμείς οι νικητές».

Θοδωρής Παπαλουκάς: «Είμαι πολύ χαρούμενος που βρισκόμαστε στον τελικό και πιστεύω ότι, παρόλο που η Παρτιζάν έπαιξε καλά, το αξίζαμε περισσότερο. Τέτοια παιχνίδια κρίνονται συνήθως στις λεπτομέρειες. Τι να πω τώρα, ο αγώνας ξεκίνησε στα 32 μου και τελείωσε στα… 33. Μπορεί να δυσκολευτήκαμε, να προβληματιστήκαμε, όμως, νομίζω ότι δείξαμε χαρακτήρα και δίκαια καταφέραμε εμείς να πανηγυρίσουμε στο τέλος».

Για τον τελικό: «Θεωρητικά η Μπαρτσελόνα έχει τον πρώτο λόγο. Αυτό, όμως, θα τους αγχώσει και εμείς μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να ηρεμήσουμε, να ξεκουραστούμε και με ήρεμο μυαλό να “διαβάσουμε” τον αντίπαλό μας».

Αλεκσάντερ Μάριτς: «Ήταν ένα υπέροχο παιχνίδι και για τις δύο ομάδες. Παίζουμε για να βρισκόμαστε σε τέτοιες διοργανώσεις, μπροστά σε αυτόν τον υπέροχο κόσμο. Το ματς πήγε καλά, αλλά δεν είχαμε τύχη στο τέλος» ανέφερε ο σέντερ της ομάδας του Βελιγραδίου, που στη συνέχεια έκανε και προβλέψεις εν όψει του τελικού. «Ο Ολυμπιακός είναι πιο ισορροπημένη ομάδα από τις θέσεις «1 έως 5». Ειδικά στις θέσεις «4 και 5». Η Μπαρτσελόνα είναι πιο αδύναμη στη ρακέτα και ο Ολυμπιακός πρέπει να το εκμεταλλευτεί αυτό».

zougla








Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
Ακολουθήστε το hbnews.gr