Αρχική | Πολιτική | Ευρώπη | Η συμφωνία για τα 110 δις στην Ελλάδα πήρε τις 16 υπογραφές

Η συμφωνία για τα 110 δις στην Ελλάδα πήρε τις 16 υπογραφές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η συμφωνία για τα 110 δις στην Ελλάδα πήρε τις 16 υπογραφές

Σε οριστική και ομόφωνη συμφωνία για την ενεργοποίηση του πακέτου στήριξης της Ελλάδας, ύψους 110 δισ. ευρώ, κατέληξαν το βράδυ της Παρασκευής στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες των 16 χωρών - μελών της ευρωζώνης.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες της ευρωζώνης στην κρισιμότερη ίσως Σύνοδο Κορυφής επικύρωσαν τη συμφωνία για τον μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας. Οι ηγέτες της ζώνης του ευρώ προτίθενται να συστήσουν "έναν μηχανισμό σταθεροποίησης" προκειμένου να βοηθήσουν τις χώρες τους που θα βρίσκονται αντιμέτωπες με οικονομικές δυσκολίες, σύμφωνα με ένα σχέδιο κειμένου, αντίγραφο του οποίου εξασφάλισε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Αναλυτικά, αποφασίστηκε οι χώρες της ευρωζώνης να  συνεισφέρουν με συντονισμένα διμερή δάνεια το ποσό των 80 δισεκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία τα 30 δισ. ευρώ το 2010. Το επιτόκιο θα είναι «περίπου 5%». Ποσό 30 δισ. ευρώ θα δοθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με επιτόκιο αρκετά χαμηλότερο.

Το σχέδιο τελικού κειμένου της συνόδου κορυφής τους στις Βρυξέλλες ζητεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει "έναν μηχανισμό σταθεροποίησης που θα αποσκοπεί στη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας της ζώνης του ευρώ".

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αποφάσισαν να συγκαλέσουν την Κυριακή μία σύνοδο των υπουργών Οικονομικών του συνόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να οριστικοποιήσουν τη λειτουργία και τη χρηματοδότηση αυτού του πρωτόγνωρου μηχανισμού, ο οποίος θα διαιώνιζε το μοντάρισμα που αποφασίστηκε για την Ελλάδα. "

Ο μηχανισμός αυτός θα επέτρεπε στην Επιτροπή να παρέμβει στις χώρες της ζώνης του ευρώ που αντιμετωπίζουν δυσκολίες", υπογράμμισε ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.

"Οι υπουργοί Οικονομικών θα έχουν την υποχρέωση να καταλήξουν σε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα έως το βράδυ της Κυριακής, πριν από το άνοιγμα των αγορών" το πρωί της Δευτέρας, προσέθεσε η πηγή αυτή.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου είχε τονίσει, προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής του Eurogroup, ότι «λαός και κυβέρνηση είναι απόλυτα αποφασισμένοι να αλλάξουν μονοπάτι για την Ελλάδα, να βαδίσουν στο δρόμο της σταθερότητας και της ανάπτυξης».

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι υπάρχει μια πρωτοφανής αστάθεια στην παγκόσμια οικονομία, ενώ παράλληλα τόνισε ότι η Ευρώπη θα επαναβεβαιώσει «την εμπιστοσύνη στο κοινό μας νόμισμα».

Η Ά. Μέρκελ, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής δήλωσε ότι η ευρωζώνη θα απευθύνει ένα πολύ αυστηρό μήνυμα στους κερδοσκόπους ετοιμάζοντας ένα κοινό μηχανισμό για την υποστήριξη των χωρών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί ο οποίος δήλωσε πως οι χώρες του ευρώ πήραν δύο πολύ σημαντικές αποφάσεις. Η πρώτη αφορά στο μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας, που θα διαθέσει 110 δισ.

Με δάνεια από τις χώρες του ευρώ και από το ΔΝΤ, αλλά και στην επιβεβαίωση ότι η ευρωζώνη στηρίζει την Ελλάδα και την ελληνική κυβέρνηση που έδρασε με θάρρος.

Η δεύτερη αφορά στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού επέμβασης που θα διαφυλάττει την σταθερότητα στην ευρωζώνη και οι τεχνικές πτυχές του οποίου θα ξεκαθαριστούν την Κυριακή από το έκτακτο Συμβούλιο Ecofin που θα συγκληθεί στις Βρυξέλλες.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι μετά τη έξοδο του από το χώρο της Συνόδου Κορυφής, εμφανίστηκε ανήσυχος για την τύχη της ευρωζώνης, λέγοντας ότι η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης" και πως πρέπει "να ληφθούν αποφάσεις" για την υπεράσπισή της.








Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
Ακολουθήστε το hbnews.gr