Αρχική | Πολιτική | Ευρώπη | "Προσεγγίζει" τους φιλελεύθερους ο Κάμερον

"Προσεγγίζει" τους φιλελεύθερους ο Κάμερον

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ο ηγέτης των Συντηρητικών Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι έτοιμος να προτείνει στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, οι οποίοι βγήκαν τρίτοι στις βρετανικές βουλευτικές εκλογές της 6ης Μαΐου, μια "ευρεία, ανοιχτή και συνολική" συμφωνία καταμερισμού της εξουσίας.

"Θέλω να κάνω μια ευρεία, ανοιχτή και συνολική πρόταση στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες. Θέλω να εργαστούμε από κοινού για να επιλύσουμε τα σημαντικά και επιτακτικά προβλήματα της χώρας μας", δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Λονδίνο.

Ο Κάμερον υπογράμμισε επίσης ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη για τη ρύθμιση του υψηλού ελλείμματος της Βρετανίας και για να καθησυχαστούν οι αγορές και σημείωσε ότι με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες υπάρχουν πολλές κοινές θέσεις και ότι διαβλέπει τις βάσεις για τον σχηματισμό μιας ισχυρής κυβέρνησης.

Ο ηγέτης των Συντηρητικών, οι οποίοι κέρδισαν τις περισσότερες κοινοβουλευτικές έδρες, αλλά δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν την απόλυτη πλειοψηφία, αναφέρθηκε επίσης στη μεταρρύθμιση του εκλογικού και του φορολογικού συστήματος της Βρετανίας, λέγοντας ότι πάνω σε αυτά τα δύο θέματα μπορούν να γίνουν διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο αναφέρθηκε και σε θέματα στα οποία οι Συντηρητικοί θα εμμείνουν στις θέσεις τους, κυρίως όσον αφορά την άρνησή τους για τη μεταβίβαση περαιτέρω εξουσιών από το Λονδίνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη δέσμευση για τη διατήρηση της βρετανικής αποτρεπτικής πυρηνικής δύναμης.

Με καταμετρημένες τις ψήφους στα τρία τέταρτα των περιφερειών στη Βρετανία, οι συντηρητικοί έχουν εξασφαλίσει 240 έδρες, το Εργατικό Κόμμα 186 και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 38.

Από τις απώλειες του κυβερνώντος κόμματος επωφελούνται οι συντηρητικοί, οι οποίοι ωστόσο δεν αναμένεται ότι θα εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες απέτυχαν να κεφαλαιοποιήσουν στις κάλπες τα υψηλά ποσοστά που τους έδιναν οι δημοσκοπήσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που έγιναν έξω από εκλογικά κέντρα, το Συντηρητικό Κόμμα θα εξασφαλίσει έως 305 έδρες, το Εργατικό Κόμμα τουλάχιστον 255 και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες περίπου 60 έδρες. Για την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή απαιτούνται 326 έδρες.

Ο Άντριου Χόκινς, πρόεδρος της εταιρίας δημοσκοπήσεων Comres, δήλωσε ότι "το exit poll είναι καλός οδηγός... σαφώς φαίνεται πιο ακριβές τώρα, απ΄ό,τι όταν δόθηκαν τα πρώτα στοιχεία στη δημοσιότητα".








Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
Ακολουθήστε το hbnews.gr