Αρχική | Πολιτική | Ψηφίστηκε το ν/χ για τη Παιδεία. Επεισόδιο με τον Γρ. Ψαριανό

Ψηφίστηκε το ν/χ για τη Παιδεία. Επεισόδιο με τον Γρ. Ψαριανό

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ψηφίστηκε το ν/χ για τη Παιδεία. Επεισόδιο με τον Γρ. Ψαριανό

Με ρυθμίσεις και τροποποιήσεις ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία. Μεταξύ άλλων, στις αλλαγές περιλαμβάνονται 10 μονάδες μοριοδότησης για τους πολύτεκνους εκπαιδευτικούς και 20 μονάδες μοριοδότησης τον τρίτο χρόνο υπηρεσίας του νεοδιόριστου εκπαιδευτικού.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται πλέον οι αντιδράσεις από την πλευρά καθηγητών και δασκάλων, οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει σειρά δυναμικών κινητοποιήσεων.

Αναλυτικά, οι κυριότερες αλλαγές αφορούν:

- Βελτίωση της μοριοδότησης των κοινωνικών κριτήριων, που προστίθενται στους διαγωνισμούς ΑΣΕΠ για διορισμούς - προσλήψεις. Για τους πολύτεκνους εκπαιδευτικούς η μοριοδότηση θα ανέρχεται, πλέον, σε 10 μονάδες, για τους εκπαιδευτικούς με αναπηρία σε 7 μονάδες και για τους εκπαιδευτικούς - γονείς παιδιών με μόνιμη αναπηρία σε 5 μονάδες.
- Βελτίωση της αξιολογικής βάσης του βαθμού του πτυχίου και υπολογισμού σε μία μονάδα, για κάθε βαθμό πάνω από τη βάση του 5.

- Ο 3ος χρόνος υπηρεσίας του νεοδιόριστου εκπαιδευτικού μοριοδοτείται με διπλάσιες μονάδες, προκειμένου να πετύχει συντομότερα τη μετάθεσή του -μετά τα τρία χρόνια- σε σχολείο επιλογής του.
- Η πρόσληψη αναπληρωτών στη Σιβιτανίδειο Σχολή και στα εκκλησιαστικά σχολεία θα γίνεται με αντικειμενικό και διάφανο τρόπο και θα συνδέεται με τον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών και ωρομισθίων του υπουργείου Παιδείας.
- Για πρώτη φορά, στις κατηγορίες διορισμού, κατά τη μεταβατική περίοδο, εντάσσονται οι εκπαιδευτικοί γονείς τέκνων με ποσοστό αναπηρίας 67% και 12μηνη προϋπηρεσία.

- Προγραμματίζεται η άμεση διεξαγωγή διαγωνισμού ΑΣΕΠ για την ειδική αγωγή, προκειμένου να μπει τέλος στην ομηρία των κλάδων ΠΕ61 και ΠΕ71, που επί 10 χρόνια δούλευαν ως αναπληρωτές. Η κατάργηση των σεμιναρίων των 400 ωρών ως ειδικό τυπικό προσόν τίθεται σε άμεση εφαρμογή για τους κλάδους ΠΕ61, ΠΕ71.
- Υλοποιείται το δίκαιο αίτημα των σχολικών συμβούλων για τη μοριοδότηση του 2ου διδακτορικού και του 2ου μεταπτυχιακού.
- Τα πτυχία ΑΤΕΙ μοριοδοτούνται απολύτως ισότιμα με τα πτυχία πανεπιστημίου.
- Οι διατάξεις για τις μεταθέσεις, όπως π.χ. υποχρέωση 2ετούς παραμονής, αφορούν τους εκπαιδευτικούς που θα υποβάλουν αιτήσεις το σχολικό έτος 2010-11.

Η υπουργός δεσμεύτηκε ότι, στο πλαίσιο αναθεώρησης του ΠΔ 50 για τις μεταθέσεις, θα λάβει υπόψη τα αιτήματα σχετικά με τη συνυπηρέτηση των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων.
-Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί που απολύονται, λόγω κλεισίματος ιδιωτικών σχολείων και έχουν 6ετή προϋπηρεσία με τη δημοσίευση του νομοσχεδίου, θα προσλαμβάνονται στο Δημόσιο.
- Πρέπει να γίνει σαφές ότι κατά τη μεταβατική περίοδο το θεσμικό πλαίσιο που αφορά τις διάφορες κοινωνικές κατηγορίες που αναφέρονται παραπάνω, ισχύει κανονικά.

Επεισόδει έγινε όταν η υπουργός,  σε έντονο ύφος  είπε στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρη Ψαριανό, ότι η αριστερά δεν είναι η μόνη παράταξη που διεκδικεί την κοινωνική ευαισθησία, ενώ οι υπόλοιποι είναι όλοι ανάλγητοι, και ότι καλό θα ήταν και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να μάθουν σε αυτές τις δύσκολες στιγμές να μιλάνε καλύτερα.

«Ποιοι νομίζετε τέλος πάντων ότι είστε; Ποιος είναι ο αρχηγός σας που βγαίνει στην Ολομέλεια και λέει ότι παραδοθήκαμε στο κεφάλαιο, στους καπιταλιστές; Είναι λόγος αρχηγού αυτός; Για σοβαρευτείτε λίγο!» του είπε η υπουργός, ενώ δίπλα της ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, την τραβούσε, για να μην «τραβήξει» άλλο και στα άκρα η κόντρα.

Αλλά και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλης Κριτσωτάκης, έκανε προσπάθεια να συγκρατήσει τον Γρηγόρη Ψαριανό.

«Είναι δυνατόν ο Απόστολος Κακλαμάνης να μιλάει για την περιπέτεια που είχε με τους διαδηλωτές και να κοιτάζει στην πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ και να πετάει μπηχτές; Μου φαίνεται πως δεν πάτε καθόλου καλά!» ανταπάντησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γρηγόρης Ψαριανός.








Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
Ακολουθήστε το hbnews.gr