Αρχική | Media | Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης για τα γεγονότα στην Αθήνα.

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης για τα γεγονότα στην Αθήνα.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρομπέι δήλωσε ότι «όλες οι σκέψεις των Ευρωπαίων είναι στραμμένες στα θύματα της Αθήνας μετά από τις βιαιότητες που ακολούθησαν την πορεία διαμαρτυρίας χιλιάδων πολιτών για τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, βιαιότητες οι οποίες προκάλεσαν το θάνατο τριών ανθρώπων».

«Είμαστε όλοι ανήσυχοι από την οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Αλλά αυτή τη στιγμή, σκεπτόμαστε τα ανθρώπινα θύματα στην Αθήνα», δήλωσε ο Βαν Ρομπέι .«Ένα μεγάλο πρόγραμμα πρόκειται να ολοκληρωθεί. Αυτή η συμφωνία είναι αξιόπιστη και φιλόδοξη», επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΕ.

Με συνεχείς ανταποκρίσεις και αναφορές τα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ σημειώνουν την «τραγική κατάσταση» της ελληνικής οικονομίας, τα «σκληρά μέτρα» και τις «μαζικές αντιδράσεις», προβάλλοντας παράλληλα τη δήλωση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για «δολοφονική ενέργεια».

Στις πρώτες θέσεις της βρετανικής ειδησεογραφίας παραμένει και σήμερα η Ελλάδα, αν και οι Βρετανοί προσέρχονται στις κάλπες για μία από τις κρισιμότερες εκλογικές αναμετρήσεις.

Τα πρακτορεία Reuters και Associated Press κάλυψαν με τηλεγραφήματα όλα τα γεγονότα στην Αθήνα και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για «δολοφονική πράξη».

Για «ημέρα θανάτου και πένθους» μιλούν τα γερμανικά και γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

O Γάλλος υφυπουργός αρμόδιος για Ευρωπαικές Υποθέσεις, Πιέρ Λελούς και ο Γερμανός ομόλογός του, Βέρνε Χόγιεν πρόκειται να έρθουν προσεχώς στην Αθήνα για να δηλώσουν την αλληλεγγύη των δύο χωρών τους στην Ελλάδα, κυρίως μετά τις βίαιες διαδηλώσεις, ανακοινώθηκε από τον κ. Λελούς.

"Είχα τηλεφωνική συνομιλία με το Γερμανό ομόλογό μου με τον οποίο θα πάμε μαζί στην Αθήνα. Συνεργαζόμαστε να βρούμε μια κοινή ημερομηνία. Ελπίζω όπως και ο Γερμανός συνάδελφός μου, πως η επίσκεψή μας θα γίνει την προσεχή εβδομάδα" πρόσθεσε ο κ. Λελούς.

Καταλήγοντας εξέφρασε τη μεγάλη λύπη του για τους τρείς νεκρούς της μεγάλης διαδήλωσης της Αθήνας.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Κέβιν Ραντ, χαρακτήρισε τα δραματικά γεγονότα στην Ελλάδα "ιδιαίτερα ανησυχητικά".

"Τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας δείχνουν πως η παγκόσμια οικονομική κρίση δεν έχει ξεπεραστεί ακόμα", είπε ο κ. Ραντ και πρόσθεσε πως "υπάρχει ανησυχία ότι το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας ίσως να μην είναι αρκετό για να αποσοβήσει μια ενδεχόμενη κρίση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, όπως προκύπτει και από τις αντιδράσεις των αγορών".

Τα τραγικά γεγονότα στην Ελλάδα κυριαρχούν στην ειδησεογραφία του ηλεκτρονικού και έντυπου τύπου της Κύπρου. Ειδικά στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων δημοσιεύονται φωτογραφίες και εκτενή ρεπορτάζ.

Η ''Αλήθεια'', με κύριο τίτλο ''Σε ασφυξία η Ελλάδα'', γράφει ότι κανείς δεν πίστευε ότι οι ''μεγάλες θυσίες'' για τις οποίες μίλησε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου την περασμένη Κυριακή θα γίνονταν στην κυριολεξία θυσίες ανθρώπινων ζωών.

Η ''Μάχη'', που έχει τίτλο ''Μολότοφ η Ελλάδα'', παραθέτει τα λόγια του Ισοκράτη ''η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται, διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία''. Γράφει, επίσης, ότι την ώρα που οι άλλες χώρες της ΕΕ εξέρχονται από την κρίση, η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιρλανδία τοποθετούνται στις χώρες που θα παραμείνουν στην ύφεση.

Ο ''Πολίτης'', τιτλοφορεί το κύριο θέμα του ''Καίνε την Ελλάδα'' και γράφει ότι τρεις νεκροί είναι τα πρώτα θύματα της κρίσης και ότι τα αιματηρά επεισόδια και οι απεργίες, καθώς και η προειδοποίηση του οίκου Moody's για υποβάθμιση της Πορτογαλίας, ενίσχυσαν τις ανησυχίες για εξάπλωση της δημοσιονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη.

Η ''Σημερινή'', με τίτλο ''Στο χείλος της αβύσσου'', γράφει ότι με αίμα αθώων, τραυματισμούς και ανυπολόγιστες υλικές ζημιές σφραγίστηκε η χθεσινή παλλαϊκή κινητοποίηση 200.000 εργαζομένων στην Ελλάδα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σκληρά οικονομικά μέτρα της Κυβέρνησης.

Ο ''Φιλελεύθερος'', με τον ίδιο κύριο τίτλο ''Στο χείλος της αβύσσου'', γράφει ότι εξαγριωμένοι διαδηλωτές στο κέντρο της Αθήνας κορύφωσαν τις τραγικές στιγμές που ζει αυτές τις ημέρες η Ελλάδα, με το θάνατο τριών ανθρώπων, τριών εργαζομένων στην Marfin Egnatia Bank, που δέχθηκαν επίθεση μέσα στα γραφεία τους.

Η ''Χαραυγή'' γράφει ότι τα τραγικά γεγονότα στην Αθήνα προκάλεσαν πανελλήνια θλίψη και οργή, ότι οι κινητοποιήσεις βάφτηκαν με το αίμα τριών εργαζομένων, και ότι το ΚΚΕ καταγγέλλει προβοκάτσια για να συκοφαντηθούν οι λαϊκοί αγώνες.








Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
Ακολουθήστε το hbnews.gr