Αρχική | Real Estate | Ακίνητα: Αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες από 50% έως 80%

Ακίνητα: Αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες από 50% έως 80%

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ακίνητα: Αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες από 50% έως 80%

Το μνημόνιο που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός οικονομικής βοήθειας της χώρας προβλέπει αύξηση αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα σε δύο φάσεις, τόσο το 2011 όσο και το 2012.

Στον πίνακα των προβλεπόμενων εσόδων που συνοδεύει το μνημόνιο προβλέπονται πρόσθετα έσοδα 400 εκατ. ευρώ από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων το 2011 και επιπλέον 200 εκατ. ευρώ για το 2012.

Υπάρχουν περιοχές της Αθήνας όπου η αντικειμενική αξία είναι μικρότερη έως 200% από την εμπορική και εκεί θεωρείται σίγουρο ότι θα αυξηθεί σε μεγάλο ποσοστό. Κατά μέσο όρο οι αντικειμενικές μπορεί να αυξηθούν από 50% έως 80% και θα αφορούν κατά κύριο λόγο φθηνές και μικρομεσαίες περιοχές όπου αναπτύχθηκαν ξαφνικά και απογειώθηκαν οι τιμές τους.

Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών ενδεχομένως να οδηγήσει σε μια τεχνητή αναθέρμανση του ενδιαφέροντος και των αγοραπωλησιών, αλλά όπως δείχνουν οι αναπροσαρμογές του παρελθόντος, η κτηματαγορά μπορεί να παγώσει για την επόμενη διετία.

Σημειώνεται επίσης ότι η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% σαφώς επηρεάζει και τα ακίνητα τόσο άμεσα όσο και το κόστος κατασκευής το οποίο θα αυξηθεί σημαντικά, οδηγώντας προς τα πάνω και τις τιμές.

Επιπρόσθετα, το μνημόνιο προβλέπει και την επιβολή φόρου στα αυθαίρετα, που θα συνοδεύεται από ανάλογη ρύθμιση του καθεστώτος τους με το κράτος να προσδοκά σε έσοδα άνω του 1-1,5 δις ευρώ τα προσεχή έτη. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι ο προϋπολογισμός του 2011 θα προβλέπει κίνητρα για τη ρύθμιση των παραβιάσεων χρήσης γης, οι οποίες θα αποφέρουν επιπλέον έσοδα ύψους 1.500 εκατ. ευρώ από το 2011 έως το 2013, από τα οποία 800 εκατ. ευρώ μέσα στο 2011.

Τέλος, για το 2011 προβλέπονται στα μέτρα τέλος διατήρησης ημιυπαίθριων χώρων με σκοπό την άντληση εσόδων ύψους 500 εκατ. ευρώ ενώ είναι ανοιχτό το θέμα αν κάποιο κομμάτι των "πράσινων εσόδων" καταλήξει προσεχώς στα κρατικά ταμεία, αν και από το ΥΠΕΚΑ επιμένουν ότι θα κατευθυνθούν σε "πράσινους προορισμούς".

Όπως βέβαια, μένει να φανεί αν θα οδηγηθούμε και σε μια νέα ρύθμιση για τα αυθαίρετα (όχι μόνο για βεβαιωμένες παραβάσεις για τις οποίες δεν έχουν εισπραχθεί πρόστιμα) που θα μπορούσε να δώσει ανάσες πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα χρόνια στον δημόσιο κορβανά.








Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
Ακολουθήστε το hbnews.gr