Αρχική | Οικονομία | Οι πιστωτικές κάρτες ανησυχούν τραπεζίτες και νοικοκυριά

Οι πιστωτικές κάρτες ανησυχούν τραπεζίτες και νοικοκυριά

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι πιστωτικές κάρτες ανησυχούν τραπεζίτες και νοικοκυριά

Τα χρέη σε πιστωτικές κάρτες συγκαταλέγονται στα πιο επισφαλή για τις τράπεζες, που επιδιώκουν πλέον να μειώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τα «κόκκινα» δάνεια. Ειδικά μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις για το πακέτο λιτότητας, οι τραπεζίτες φοβούνται ότι οι πελάτες τους θα «ξεχάσουν» τα χρέη τους εκτινάσσοντας το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ενδεικτικό είναι ότι στα τέλη του 2009 τα «κόκκινα» καταναλωτικά, στα οποία περιλαμβάνονται και οι κάρτες, εκτινάχθηκαν στο 13,4%, ενώ σε πολλές τράπεζες οι επισφάλειες από το πλαστικό χρήμα ξεπερνούν το 15%.

Το πρώτο βήμα που κάνουν οι τράπεζες είναι να βάζουν φρένο στις νέες αιτήσεις. Οπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη, η εποχή που έδιναν δάνεια αδιακρίτως έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Τα τηλεφωνήματα και οι επιστολές με προεγκεκριμένες κάρτες ανήκουν στο παρελθόν. Σήμερα οι περισσότερες τράπεζες κόβουν τουλάχιστον το 50% των αιτήσεων για έκδοση νέων καρτών. Ακόμα όμως και στις περιπτώσεις που θα ανάψουν τελικά το πράσινο φως στους ενδιαφερομένους, τα εγκρινόμενα πιστωτικά όρια είναι σαφώς χαμηλότερα σε σύγκριση με αυτά που ίσχυαν προ διετίας.

Σήμερα, η πλειονότητα των νέων πιστωτικών εκδίδεται με αρχικό όριο 1.000- 2.000 ευρώ, ανάλογα με το εισόδημα και τις υπόλοιπες δανειακές υποχρεώσεις του δανειολήπτη. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προστρέχουν πλέον στον «Λευκό Τειρεσία» προκειμένου να ελέγξουν όχι μόνο τα χρέη των υποψήφιων πελατών αλλά και το γενικότερο πιστωτικό τους όριο (σε κάρτες άλλων τραπεζών) προκειμένου να καθορίσουν το ύψος της πίστωσης που θα δώσουν.
Και στους νυν πελάτες

Το ψαλίδι των τραπεζών ισχύει ακόμα και για τους σημερινούς πελάτες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, αρκετά συχνά οι τράπεζες ενημερώνουν τους κατόχους καρτών ότι το πιστωτικό τους όριο μειώνεται, ακόμη και στο μισό, χωρίς περαιτέρω ενημέρωση. Οπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, οι μειώσεις αυτές αφορούν κατόχους καρτών με υπόλοιπα άνω των 5.000 ευρώ και ανεξαρτήτως της συνέπειας αποπληρωμής των οφειλών τους. Μάλιστα, ειδικά σε περιπτώσεις δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων (τα εισοδήματα των οποίων μειώνονται άμεσα) είναι πολύ πιθανότερο οι τράπεζες να προχωρήσουν μαζικά σε μειώσεις πιστωτικών ορίων.

Πιέζουν για αναχρηματοδότηση
Παράλληλα, σε αρκετές περιπτώσεις, ειδικά για πελάτες που βρίσκονται στα όρια και έχουν καλύψει το πιστωτικό τους πλαφόν, οι τράπεζες πιέζουν για αναχρηματοδότηση οφειλών με ευνοϊκούς όρους. Για τον σκοπό αυτό επιτρέπουν σε όσους μεταφέρουν χρέη από άλλες τράπεζες να μην πληρώσουν τόκους για έως 12 μήνες ή να επιβαρυνθούν με σαφώς χαμηλότερο επιτόκιο σε σχέση με το συμβατικό.

Ενδεικτικό είναι ότι στην αγορά τρέχουν προγράμματα μεταφοράς οφειλών (ακόμα και από πιστωτικές κάρτες της ίδιας τράπεζας) με ονομαστικό επιτόκιο 7% με 8%, ενώ το μέσο ονομαστικό επιτόκιο υπό κανονικές συνθήκες κυμαίνεται ανάμεσα στο 16% και το 18%.

Τις κόβουν και τα νοικοκυριά
Την ίδια στιγμή πάντως, αποστάσεις από τις πιστωτικές κάρτες παίρνουν και τα ίδια τα νοικοκυριά, καθώς τα χρέη τους σε πλαστικό χρήμα μειώνονται σταθερά μήνα με τον μήνα- διαμορφώνονται πλέον κάτω από 10 δισ. ευρώ. Οπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, το τελευταίο διάστημα οι καταναλωτές χρησιμοποιούν όλο και λιγότερο τις πιστωτικές κάρτες.

Οι λόγοι είναι δύο: ο πρώτος αφορά στη γενικότερη μείωση του τζίρου στην αγορά, λόγω της οικονομικής κρίσης. Είναι λογικό, εξηγούν, όσο μειώνονται τα χρήματα που δίνουν τα νοικοκυριά για κάθε είδους αγορές τόσο να πέφτει το ποσοστό συναλλαγών που αναλογικά πραγματοποιούνται με κάρτες. Μάλιστα, εκτιμούν ότι η τάση αυτή θα επεκταθεί τους επόμενους μήνες όσο η ύφεση θα χτυπά το λιανεμπόριο. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις οι καταναλωτές έχουν πλέον φτάσει τις κάρτες τους στο όριο και δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν νέες συναλλαγές. Ουσιαστικά, δηλαδή, περιορίζονται στο να αποπληρώνουν την ελάχιστη καταβολή (ή ούτε καν αυτή) και δεν μπορούν να αγοράσουν υπηρεσίες και προϊόντα με πίστωση.

... αλλά και προσφορές για συνεπείς πελάτες
ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΠΟΔΑ και για τους συνεπείς πελάτες, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα επιδιώκουν να τονώσουν τον τζίρο τους στο πλαστικό χρήμα πραγματοποιώντας (μόνες τους ή σε συνδυασμό με λιανεμπορικές επιχειρήσεις) σειρά από προσφορές προς τους πελάτες που πληρώνουν κανονικά τον λογαριασμό τους.

Το πιο δημοφιλές σύστημα είναι η επιβράβευση των πελατών, ανάλογα με τον τζίρο που κάνουν, με σημαντικά μπόνους. Η επιστροφή χρημάτων ανάλογα με τις αγορές φτάνει ακόμα και το 10% για συνεργαζόμενες με την τράπεζα επιχειρήσεις, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, όταν ο πελάτης κάνει συγκεκριμένο τζίρο, αποκτά πρόσβαση σε μια σειρά από προνόμια, όπως εισιτήρια, εκπτώσεις, ακόμη και κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρονικές συσκευές.

Αλλες τράπεζες, τέλος, επιστρέφουν τους τόκους προηγούμενων μηνών ή κληρώνουν δώρα σημαντικής αξίας σε όσους κάνουν συγκεκριμένο αριθμό συναλλαγών κάθε μήνα.

Τα Νέα








Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
Ακολουθήστε το hbnews.gr