Αρχική | Επιχειρήσεις | Φοβούνται ολοκληρωτική κατάρρευση της αγοράς αυτοκινήτου

Φοβούνται ολοκληρωτική κατάρρευση της αγοράς αυτοκινήτου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Φοβούνται ολοκληρωτική κατάρρευση της αγοράς αυτοκινήτου

Νέο πλήγμα στην δοκιμαζόμενη από την οικονομική κρίση εγχώρια αγορά αυτοκινήτου αναμένεται να προκαλέσει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης καθώς με φόρο πολυτελείας θα επιβαρύνονται αυτοκίνητα με λιανική τιμή ακόμη και κάτω των 30.000 ευρώ, όπως σημειώνουν οι εμπλεκόμενοι με το χώρο του αυτοκινήτου. Η εφαρμογή, εξάλλου, από την 1η Ιουλίου του νέου συντελεστή ΦΠΑ, από το 21% στο 23%, θα οδηγήσει σε περαιτέρω άνοδο των τιμών των αυτοκινήτων.

Μιλώντας στο ΑΠΕ, ο Γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ) Δημήτρης Πάτσιος, υπογράμμισε τη δεινή οικονομική κατάσταση που βιώνει ο κλάδος και εκτίμησε ότι οι πωλήσεις στα επόμενα χρόνια θα κινούνται σε πρωτοφανή επίπεδα, περίπου στις 120.000 με 130.000 σε ετήσια βάση. Αφού επανέλαβε τη θέση του συνδέσμου ότι αυτά τα μέτρα θα πλήξουν επιπλέον τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τόνισε ότι σύντομα ο Σύνδεσμος θα προτείνει μέτρα στην κυβέρνηση προκειμένου να τονωθεί η αγορά.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπόρων Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδας Απόστολος Πετιμεζάς, μιλώντας στο ΑΠΕ περιέγραψε με μελανά χρώματα την εξέλιξη των πωλήσεων στο χώρο του αυτοκινήτου, ειδικά στον τομέα των μεταχειρισμένων.

Συγκεκριμένα τόνισε πως η αναπροσαρμογή και στον φόρο πολυτελείας για τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, βάζει "ταφόπλακα" στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα και πλέον είναι η ασύμφορη η είσοδο τους στην Ελλάδα. Πλέον η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τίθεται εν αμφιβόλω και πολύ σύντομα, ένα δεν αλλάξει κάτι, εκτίμησε ότι τα λουκέτα θα διαδέχονται το ένα το άλλο.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, επιβάλλεται φόρος πολυτελείας 10% στα Ι. Χ. με εργοστασιακή τιμή από 15.000 - 20.000 ευρώ, 30% στα Ι. Χ. με εργοστασιακή τιμή από 20.001 - 28.000 ευρώ και 40% στα Ι. Χ. με εργοστασιακή τιμή από 28.000 ευρώ και άνω. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα μέτρα που είχαν ληφθεί τον Μάρτιο, η επιβολή φόρου πολυτελείας αφορούσε τα αυτοκίνητα με εργοστασιακή τιμή από 17.000 ευρώ και άνω, δηλαδή με λιανική τιμή από 30.000 ευρώ και άνω.

Με τη διεύρυνση του μέτρου προς τα κάτω, η νέα φορολογική επιβάρυνση θα αφορά πλέον πολύ περισσότερα οχήματα, ακόμη και αυτά που έχουν λιανική τιμή γύρω στα 27.000 ευρώ.

Η επιβάρυνση για τους εισαγωγείς αυτοκινήτων και κατ’ επέκταση για τους τελικούς αγοραστές θα είναι 1.500 έως 2.000 ευρώ στην περίπτωση των οχημάτων με εργοστασιακή τιμή από 15.000 - 20.000 ευρώ, 6.000 έως 8.400 ευρώ για τα οχήματα με εργοστασιακή τιμή από 20.001 - 28.000 ευρώ και τουλάχιστον 11.200 ευρώ με εργοστασιακή τιμή άνω των 28.000 ευρώ.

Αναπροσαρμογή εξάλλου καταγράφεται και στον φόρο πολυτελείας για τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα. Συγκεκριμένα, επιβάλλεται φόρος πολυτελείας 10% στα Ι. Χ. με χονδρική τιμή από 11.000 έως 14.000 ευρώ, 30% στα Ι. Χ. με χονδρική τιμή από 14.001 έως 19.000 ευρώ και 40% στα μεταχειρισμένα Ι. Χ. με χονδρική τιμή άνω των 19.000 ευρώ.

 








Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
Ακολουθήστε το hbnews.gr