Αρχική | Επιχειρήσεις | Αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους οι επιχειρήσεις

Αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους οι επιχειρήσεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους οι επιχειρήσεις

Η ICAP Group ανακοίνωσε τα Συμπεράσματα Μελέτης την οποία εκπόνησε και η οποία αποτυπώνει την εξέλιξη της πιστοληπτικής ικανότητας των ΑΕ - ΕΠΕ επιχειρήσεων για την περίοδο 1/1/2009 - 31/12/2009.

Η μελέτη αυτή βασίστηκε σε ένα δείγμα 21.743 επιχειρήσεων -ΑΕ και ΕΠΕ όλων των τομέων δραστηριότητας (Βιομηχανία - Εμπόριο - Υπηρεσίες) - οι οποίες είχαν διαβαθμιστεί κατά την 1/1/2009 και εξέτασε την εξέλιξη της πιστοληπτικής τους ικανότητας κατά την 31/12/2009.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Εξέλιξη Ασυνέπειας

Από την ανάλυση των παραπάνω δεδομένων προκύπτει ότι το ποσοστό των ασυνεπών επιχειρήσεων κατά το έτος 2009 αυξήθηκε κατά 39,47% σε σχέση με το μέσο ποσοστό ασυνέπειας των ετών 2003 - 2008.

Η συνολική αυτή ασυνέπεια επιβεβαιώνεται και από τους επιμέρους κλάδους της Βιομηχανίας, του Εμπορίου και των Υπηρεσιών. Πιο συγκεκριμένα:

Εξέλιξη Ποσοστού Ασυνέπειας ανά Τομέα Δραστηριότητας (%)

Αναβαθμίσεις vs Υποβαθμίσεις

Από την περαιτέρω εξέταση των στοιχείων της μελέτης παρατηρούμε ότι για τη διάρκεια της περιόδου

1/1-31/12/2009 το 23,40% των εταιρειών επιδείνωσε την πιστοληπτική ικανότητά του, έναντι του 16,91% που την αύξησε. Η διαφορά είναι 1,38:1, η οποία σημαίνει ότι για κάθε μία επιχείρηση που η πιστοληπτική της ικανότητα αναβαθμίστηκε αντιστοιχούν 1,38 επιχειρήσεις των οποίων η πιστοληπτική ικανότητα επιδεινώθηκε.

Εξετάζοντας αναλυτικότερα τα παραπάνω στοιχεία παρατηρούμε επίσης ότι οι επιχειρήσεις των οποίων η πιστοληπτική ικανότητα επιδεινώθηκε υπερτερούν έναντι εκείνων των οποίων βελτιώθηκε και σε όλους τους επιμέρους κλάδους δραστηριότητας. Πιο συγκεκριμένα:

Επιχειρήσεις Βιομηχανίας:

Το ποσοστό των Βιομηχανικών επιχειρήσεων που επιδείνωσαν την πιστοληπτική τους ικανότητα είναι 22,52% έναντι του 18,11% των εταιρειών που την αύξησαν. Παρουσιάζεται δηλαδή μια αύξηση της επιδείνωσης έναντι της βελτίωσης κατά 24,35%.

Επιχειρήσεις Εμπορίου:

Το ποσοστό των Εμπορικών επιχειρήσεων που επιδείνωσαν την πιστοληπτική τους ικανότητα είναι 24,27% έναντι του 14,19% των εταιρειών που την αύξησαν. Παρουσιάζεται δηλαδή μια αύξηση της επιδείνωσης έναντι της βελτίωσης κατά 71,04%.

Επιχειρήσεις Υπηρεσιών:

Το ποσοστό των επιχειρήσεων του τομέα των Υπηρεσιών που επιδείνωσαν την πιστοληπτική τους ικανότητα είναι 23,12% έναντι του 19,77% των εταιρειών που την αύξησαν. Παρουσιάζεται δηλαδή μια αύξηση της επιδείνωσης έναντι της βελτίωσης κατά 16,95%.

Από τα παραπάνω στοιχεία παρατηρείται ότι κατά την περίοδο 1/1-31/12/2009 οι Εμπορικές Επιχειρήσεις παρουσίασαν συγκριτικά τη σημαντικότερη επιδείνωση της πιστοληπτικής τους ικανότητας, ενώ ακολουθούν οι Βιομηχανικές επιχειρήσεις, και με μικρή διαφορά οι ΑΕ, ΕΠΕ του τομέα των Υπηρεσιών.

Συγκεντρωτικός Πίνακας Ποσοστών Αναβαθμίσεων/ Υποβαθμίσεων

Συνολική μεταβολή της Πιστοληπτικής Ικανότητας των επιχειρήσεων
Διατρέχοντας την κύρια διαγώνιο του πίνακα μετακίνησης για το σύνολο των επιχειρήσεων παρατηρούμε ότι το ποσοστό των επιχειρήσεων που παρέμεινε στην ίδια διαβάθμιση ανέρχεται σε:

Η διαπίστωση αυτή αφορά κατά κύριο λόγο τις διαβαθμίσεις χαμηλού πιστωτικού κινδύνου ΑΑ, Α, ΒΒ και Β αλλά και τις διαβαθμίσεις μεσαίου κινδύνου σε μικρότερο βαθμό.
Μεταβολή της Πιστοληπτικής Ικανότητας των ελληνικών επιχειρήσεων (%)

Ασυνέπεια κλάδων του Τομέα της Βιομηχανίας
Στον πίνακα που ακολουθεί αποτυπώνονται οι κλάδοι της Βιομηχανίας οι οποίοι εμφάνισαν τα χαμηλότερα και τα υψηλότερα ποσοστά ασυνέπειας, την περίοδο από 1/1 έως 31/12/2009.

Από τα στοιχεία του πίνακα παρατηρούμε ότι ο κλάδος "Παροχή Ηλεκτρικού Ρεύματος, Φυσικού Αερίου, Ατμού και κλιματισμού" εμφάνισε μηδενικό ποσοστό ασυνέπειας (0%), ενώ ο κλάδος "Βιομηχανία ξύλου και κατασκευή προϊόντων από ξύλο και φελλό (εκτός από έπιπλα), κατασκευή ειδών καλαθοποιίας και σπαρτοπλεκτικής" το υψηλότερο ποσοστό ασυνέπειας (9,38%).
Κλάδοι της Βιομηχανίας με τα Υψηλότερα και Χαμηλότερα Ποσοστά Ασυνέπειας

Ασυνέπεια κλάδων του Τομέα του Εμπορίου

Στον πίνακα που ακολουθεί αποτυπώνονται οι κλάδοι του Εμπορίου οι οποίοι εμφάνισαν τα χαμηλότερα και τα υψηλότερα ποσοστά ασυνέπειας, την περίοδο από 1/1 έως 31/12/2009.

Από τα στοιχεία του συγκεκριμένου πίνακα παρατηρούμε ότι ο κλάδος με το χαμηλότερο ποσοστό ασυνέπειας αφορούσε το "Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο, επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και
μοτοσικλετών" (3,41%) ενώ ο κλάδος "Λιανικό Εμπόριο, εκτός από εμπόριο μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών" εμφάνισε το υψηλότερο ποσοστό ασυνέπειας (5,04%).

Σε κάθε περίπτωση, παρατηρείται πως οι κλάδοι του Εμπορίου παρουσιάζουν μικρή διαφορά όσον αφορά την ασυνέπειά τους κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς.
Κλάδοι του Εμπορίου με τα Υψηλότερα και Χαμηλότερα Ποσοστά Ασυνέπειας

Ασυνέπεια κλάδων του Τομέα των Υπηρεσιών

Οι κλάδοι των Υπηρεσιών που εμφάνισαν τα χαμηλότερα και τα υψηλότερα ποσοστά ασυνέπειας την περίοδο από 1/1 έως 31/12/2009 αποτυπώνονται παρακάτω. Παρατηρείται ότι ο κλάδος "Επισκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών και ειδών ατομικής ή οικιακής χρήσης" παρουσίασε μηδενικό ποσοστό ασυνέπειας (0%) ενώ ο κλάδος "Πλωτές μεταφορές" εμφάνισε το υψηλότερο ποσοστό ασυνέπειας (11,11%).

Κλάδοι των Υπηρεσιών με τα Υψηλότερα και Χαμηλότερα Ποσοστά Ασυνέπειας

Με αφετηρία τα παραπάνω συμπεράσματα και σχετικά με την Εξέλιξη της Πιστοληπτικής Ικανότητας των Ελληνικών Επιχειρήσεων για το 2010, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ICAP Group, κ. Νικήτας Κωνσταντέλλος, δήλωσε: "Εκτίμησή μας είναι ότι τα οικονομικά μεγέθη των εταιρειών θα εμφανιστούν αισθητά μειωμένα και στην οικονομική χρήση του 2009,γεγονός που πιθανότατα θα επηρεάσει αρνητικά και την πιστοληπτική τους ικανότητα. Άρα αναμένουμε το 2010 επιδείνωση των σχετικών δεικτών.

Η επιδείνωση αυτή είναι πολύ πιθανόν να επιταθεί και λόγω κάμψης της ζήτησης η οποία εκτιμάται ότι θα προκύψει από το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που δεσμεύτηκε ότι θα υλοποιήσει η Ελληνική κυβέρνηση στα πλαίσια της δημοσιονομικής προσαρμογής. Γεγονός είναι πάντως ότι κατά τις εκτιμήσεις μας θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας πάντοτε τους επιμέρους κλάδους της Ελληνικής οικονομίας. Κλάδοι όπως η υγεία, τα τρόφιμα, κ.α. εκτιμάται ότι θα επηρεαστούν λιγότερο σε σχέση με κλάδους οι οποίοι σχετίζονται με την οικοδομική δραστηριότητα, το real estate καθώς και κλάδους οι οποίοι εμφανίζουν υψηλή εξάρτηση από το τραπεζικό σύστημα. Σε ότι αφορά στις Τράπεζες και στις επιχειρήσεις το μεγάλο στοίχημα στη φάση αυτή που διανύουμε είναι η απόκτηση ρευστότητας και η μείωση του πιστωτικού κινδύνου που αντιμετωπίζουν ώστε να διασφαλιστεί η ανάπτυξή τους."








Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
Ακολουθήστε το hbnews.gr