Αρχική | Ελλάδα | Μιώσεις τιμών έως 27% σε 12.500 φάρμακα

Μιώσεις τιμών έως 27% σε 12.500 φάρμακα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μιώσεις τιμών έως 27% σε 12.500 φάρμακα

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα, Δευτέρα, το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, που περιλαμβάνει μειώσεις έως 27% σε 12.500 φάρμακα. Στόχος του Υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας είναι η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 30%, που αναμένεται να επιφέρει εξοικονόμηση 140 εκατομμυρίων ευρώ το μήνα στα ταμεία του κράτους.

Οπως τονίζουν στελέχη του υπουργείου, το «ψαλίδισμα» των τιμών των φαρμάκων ήταν άμεσα αναγκαίο για την προστασία του δημόσιου συμφέροντος και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Η μεταβατική αγορανομική διάταξη που τίθεται άμεσα σε ισχύ μέχρι την ολοκλήρωση της μεγάλης μεταρρύθμισης στον χώρο του φαρμάκου οδηγεί σε άμεση, μεσοσταθμική μείωση των τιμών του συνόλου των φαρμακευτικώεν προϊόντων σε ποσοστό που υπερβαίνει το 20%, «κλειδώνοντας» την εξοικονόμηση πόρων άνω του 1 δισ. ευρώ για το 2010 από τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη.

Η επίπεδη (flat) μείωση των τιμών για όλες τις κατηγορίες τιμών φαρμάκων θα γίνει με κλιμάκωση των ποσοστών μείωσης ανάλογα με την κατηγορία τιμής: τα πολύ φθηνά φάρμακα με χονδρική τιμή μέχρι 1 ευρώ εξαιρούνται από τη μείωση, ενώ στις υπόλοιπες κατηγορίες φαρμάκων το ποσοστό της μείωσης κλιμακώνεται από 3% έως και 27%.

Πάντως, τα στελέχη του υπουργείου τονίζουν ότι η διάταξη αυτή θα ισχύσει μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανατιμολόγησης των 6.500 σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά με βάση αξιόπιστα στοιχεία που συγκεντρώνονται από τις ευρωπαϊκές χώρες και καταγράφονται στη βάση δεδομένων του ηλεκτρονικού Παρατηρητηρίου Τιμών Φαρμάκων.

Οπως τονίζουν από το υπουργείο, η οικονομική συγκυρία και τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί για τη χώρα μας επιβάλλουν να τεθεί τέλος στη λογική της απραξίας και της αναβλητικότητας που χαρακτήρισε την προηγούμενη περίοδο διακυβέρνησης της χώρας για πολλά χρόνια.

Τα στελέχη του υπουργείου επισημαίνουν ότι για πολλά χρόνια η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη αποτελούσε έναν άγνωστο και ανέγγιχτο παράγοντα της οικονομικής «αιμορραγίας» των ασφαλισμένων και των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας.

Μέχρι πριν από λίγους μήνες οι περισσότεροι πολίτες δεν είχαν την παραμικρή ιδέα ότι η Ελλάδα αποτελεί για ορισμένες φαρμακευτικές εταιρείες «παράδεισο» για την τιμολόγηση των προϊόντων τους.

Στο υπουργείο τονίζουν ότι παρ’ ότι ο νόμος ήταν σαφής και προέβλεπε τιμολόγηση με βάση τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών στις χώρες της Ε.Ε., ο «διάβολος των υπερτιμολογήσεων κρυβόταν στις λεπτομέρειες», καθώς στην πραγματικότητα η τιμολόγηση γινόταν με βάση στοιχεία μόνο έντεκα χωρών, τα οποία μάλιστα παρείχαν στο υπουργείο οι εταιρείες του κλάδου.

Ετσι, όλα τα προηγούμενα χρόνια η χώρα μας κατέστη «προνομιακή» χώρα τιμολόγησης φαρμάκων από πολύ μεγάλο μέρος των πολυεθνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων. Η αδιαφάνεια στον τρόπο τιμολόγησης, οι ηθελημένες εξαιρέσεις φθηνών χωρών και η ευνοϊκή μεταχείριση του κλάδου οδήγησαν τις τιμές στα ύψη, συμπαρασύροντας μάλιστα και τις τιμές των άλλων χωρών-μελών της Ε.Ε., καθώς γι’ αυτές η χώρα μας δίνει τιμές αναφοράς.

Οπως έχει τονίσει η υπουργός Λούκα Τ. Κατσέλη, τα δεδομένα του προβλήματος της ανεξέλεγκτης, ιδιαίτερα την τελευταία πενταετία, διόγκωσης της φαρμακευτικής δαπάνης στη χώρα μας έχουν ως εξής: Η Ελλάδα είναι μία από τις τρεις ακριβότερες χώρες της Ευρώπης σε επίπεδο τιμών φαρμάκων.

Χρέος της Πολιτείας τη δεδομένη χρονική στιγμή -τονίζουν στελέχη του υπουργείου- είναι να αποτολμήσει όλα αυτά που με ευθύνη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων δεν έγιναν τα προηγούμενα χρόνια.

«Το μαχαίρι δεν μπορεί και δεν πρέπει να σταματήσει σε μια μείωση των τιμών με μεταβατικό χαρακτήρα» επισημαίνουν και προαναγγέλλουν ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει μέσα στους επόμενους μήνες σε πλήρη εξυγίανση του συστήματος τιμολόγησης και συνταγογράφησης φαρμάκων με παρεμβάσεις σε τρεις άξονες:

- Με την ενίσχυση της διαφάνειας των διαδικασιών και των οργάνων που ασχολούνται με την τιμολόγηση των φαρμάκων.
- Με την εφαρμογή ενός συστήματος δυναμικής τιμολόγησης των φαρμάκων και διαπραγμάτευσης των ασφαλιστικών φορέων, από το οποίο τα ασφαλιστικά ταμεία θα κερδίζουν μεγαλύτερες μειώσεις τιμών.
- Με την πάταξη της ανεξέλεγκτης συνταγογράφησης μέσω της δημιουργίας σύγχρονου συστήματος ελέγχου.








Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
Ακολουθήστε το hbnews.gr