Αρχική | Επιχειρήσεις | Ελλάδα | Επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης σε πλαστικά και είδη συσκευασίας

Επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης σε πλαστικά και είδη συσκευασίας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της αγοράς των πλαστικών ειδών συσκευασίας παρατηρήθηκε, όπως προέκυψε από την ένατη έκδοση της κλαδικής μελέτης της Icap Group, στην οποία εξετάζονται οι εξής κατηγορίες εύκαμπτων και δύσκαμπτων ειδών πλαστικής συσκευασίας: σάκοι - σακούλες - τσάντες, φύλλα - φιλμ, δεξαμενές - βυτία - ντεπόζιτα, βαρέλια - μπιτόνια - μεγάλα δοχεία, κουτιά - κιβώτια - τελάρα, κύπελλα - βάζα - μικρά δοχεία, φιάλες - φιαλοειδή και λοιπά είδη συσκευασίας, όπως πώματα, δίχτυα, blister κλπ.

Στον κλάδο της πλαστικής συσκευασίας δραστηριοποιείται σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων, που διαφέρουν μεταξύ τους ως προς το μέγεθος και το εύρος των προϊόντων τους.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις ανήκουν στον παραγωγικό τομέα, ενώ λίγες σχετικά είναι αυτές που πραγματοποιούν εισαγωγές στα εξεταζόμενα είδη. Παράλληλα, υπάρχουν ορισμένες καθετοποιημένες επιχειρήσεις, που παράγουν πλαστικά είδη αποκλειστικά για τη συσκευασία των δικών τους προϊόντων (π.χ. χυμών, αναψυκτικών κ.ά). Ο κλάδος χαρακτηρίζεται από έντονο ανταγωνισμό, ιδιαίτερα σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων.

Η συνολική εγχώρια παραγωγή πλαστικών ειδών συσκευασίας αυξήθηκε, κατά τη διάρκεια της περιόδου 1992 - 2008, με μέσο ετήσιο ρυθμό 5,2%. Αντίστοιχα, η εγχώρια κατανάλωση πλαστικών ειδών συσκευασίας αυξήθηκε, με μέσο ετήσιο ρυθμό 4,5%, το ίδιο χρονικό διάστημα. Η εγχώρια παραγωγή καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς πλαστικών ειδών συσκευασίας.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική άνοδος και των εξαγωγών, οι οποίες αφορούν, κυρίως, εύκαμπτα είδη πλαστικής συσκευασίας, ενώ οι κατηγορίες των δύσκαμπτων ειδών συσκευασίας χαρακτηρίζονται από χαμηλή εισαγωγική και εξαγωγική δραστηριότητα, λόγω του υψηλού κόστους μεταφοράς τους.

Το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής αγοράς ειδών πλαστικής συσκευασίας κατείχε μέχρι το 2004 η κατηγορία "σάκοι -σακούλες - τσάντες". Ωστόσο, την τελευταία τετραετία (2005 - 2008) μικρό προβάδισμα παίρνουν τα πλαστικά φύλλα -φιλμ, το δε μερίδιό τους στη συνολική κατανάλωση το 2008 διαμορφώθηκε στο 27%.

Ακολουθεί η κατηγορία σάκοι -σακούλες - τσάντες, που κατέλαβε το 25,5% της εγχώριας αγοράς, καθώς και οι φιάλες, και τα λοιπά φιαλοειδή προϊόντα, τα οποία συμμετείχαν με 21% περίπου. Η κατηγορία των πλαστικών κουτιών, κιβωτίων και τελάρων, κάλυψε περίπου το 8,5% του συνόλου το 2008.

Η άνοδος των διεθνών τιμών του πετρελαίου και η εξάρτηση, σε μεγάλο βαθμό, των παραγωγικών επιχειρήσεων πλαστικής συσκευασίας από ξένες αγορές για την προμήθεια πρώτων υλών αποτελούν μερικά από τα σημαντικότερα προβλήματα του κλάδου.

Μάλιστα, η σημαντική άνοδος της τιμής του πετρελαίου τα τελευταία χρόνια οδηγεί σε αντίστοιχη άνοδο των τιμών των παραγώγων του. Αποτέλεσμα των συνθηκών αυτών είναι να αυξάνεται το κόστος παραγωγής των προϊόντων, γεγονός που συμπιέζει τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων, οδηγώντας σε ανατίμηση των προϊόντων, με αρνητική επίδραση στην ανταγωνιστικότητά τους.

Στο πλαίσιο της μελέτης έγινε χρηματοοικονομική ανάλυση αντιπροσωπευτικού δείγματος παραγωγικών επιχειρήσεων πλαστικής συσκευασίας. Επίσης, διαμορφώθηκε ομαδοποιημένος ισολογισμός, βάσει δείγματος 70 επιχειρήσεων του κλάδου, για τις οποίες υπήρχαν διαθέσιμα δημοσιευμένα στοιχεία, για τα έτη 2007 και 2008.

Από την επεξεργασία αυτών προκύπτει ότι το σύνολο του ενεργητικού των επιχειρήσεων του δείγματος αυξήθηκε κατά 11,3% το 2008 σε σχέση με το 2005, ενώ το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων σημείωσε αύξηση 10,7%, την ίδια περίοδο. Οι συνολικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 6,8%, ενώ η μεταβολή του κόστους πωληθέντων ήταν λιγότερο έντονη, με αποτέλεσμα το μικτό περιθώριο να αυξηθεί κατά 12,8%. Τα κέρδη EBITDA αυξήθηκαν κατά 5,3%, ενώ το τελικό καθαρό αποτέλεσμα αυξήθηκε μόνο κατά 1,5%, λόγω των αυξημένων λειτουργικών και μη λειτουργικών εξόδων.








Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο