Αρχική | Οικονομία | Δύσκολα τα μέτρα που απαιτεί το ΔΝΤ

Δύσκολα τα μέτρα που απαιτεί το ΔΝΤ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Δύσκολα τα μέτρα που απαιτεί το ΔΝΤ

Πακέτο προτάσεων για τη βελτίωση του συστήματος είσπραξης των δημοσίων εσόδων και της αποτελεσματικότερης διαχείρισης των κρατικών δαπανών έδωσε στην ελληνική κυβέρνηση το πρώτο κλιμάκιο του ΔΝΤ που παρέμεινε για 15 μέρες στην Αθήνα

Τα προτεινόμενα μέτρα φέρνουν ανατροπές σε πολλούς τομείς της οικονομικής και της κοινωνικής ζωής αναμένεται να επιφέρει η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας, στον οποίο συμμετέχουν Ευρωπαϊκές χώρες και το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Ταμείο ζήτησε την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, μεγαλύτερες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, αλλά και μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.

Στα μέτρα που συζητούνται είναι επίσης η περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης, νέα περικοπή επιδομάτων και πάγωμα μισθών.

Ιδιαίτερη πίεση ασκείται για την αύξηση των φορολογικών εσόδων, μέσω των φορολογικών ελέγχων, αφού οι ελεγκτές δυσκολεύονται να «χωνέψουν» ότι το 75% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει ετήσιο εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο.

 Έτσι με την έκθεσή τους προς το υπουργείο Οικονομικών οι ελεγκτές ζητούν από την ηγεσία του υπουργείου να συστήσει ομάδα δράσης για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, αλλά και τη θέσπιση αυστηρών ποινών και διώξεων για τις βαριές μορφές φοροδιαφυγής.

Το Σάββατο,  στη συνεργασία που είχαν με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, οι ελεγκτές του ΔΝΤ και της ΕΕ που βρίσκονται στην Αθήνα ενημερώθηκαν για τον «Καλλικράτη» και την κατάργηση περίπου 4.000 οργανισμών της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Οι ελεγκτές ζήτησαν και από το υπουργείο Εσωτερικών να συμβάλλει στη δημιουργία ενός μικρότερου και πιο οικονομικού κράτους, με πάγωμα μισθών και προσλήψεων, αλλά και μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.   

Για τον ιδιωτικό τομέα, αν και το ΔΝΤ επισήμως δεν παρεμβαίνει στον ανταγωνισμό και την ελεύθερη οικονομία, ο μηχανισμός στήριξης ζητά, σύμφωνα με πληροφορίες, μειώσεις μισθών κατά 30%, όπως έγινε και στο δημόσιο με τις περικοπές των δώρων και του επιδόματος αδείας.

Μεγαλύτερες ωστόσο είναι οι πιέσεις στο ασφαλιστικό, όπου το ΔΝΤ επιμένει για εφαρμογή των αλλαγών από φέτος ή το 2011 και όχι από το 2018, όπως αρχικά σχεδίαζε η κυβέρνηση.








Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο