Οικονομία
Σπίτια στη Βουλγαρία.  Τιμές και ευκαιρίες

Σπίτια στη Βουλγαρία. Τιμές και ευκαιρίες

  • 24 Απριλίου 2010, 08:42

Την ώρα που ξένοι επιχειρηματίες εκδηλώνουν ενδιαφέρον να αγοράσουν τεράστιες εκτάσεις ελληνικής γης σε παραθεριστικά κέντρα της χώρας μας, ολοένα και περισσότεροι συμπατριώτες μας, ιδιαίτερα από τη βόρεια Ελλάδα, αναζητούν εξοχικά στη γειτονική Βουλγαρία.

Ετσι λοιπόν, αν και στο εσωτερικό της χώρας μας -λόγω της ύφεσης- έχει παγώσει η αγορά της οικοδομής, η ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση δίνει ώθηση στις επενδύσεις σε ακίνητα.

Βίλες, μεζονέτες, πολυτελείς μονοκατοικίες με πισίνες και τζακούζι, οροφοδιαμερίσματα και ρετιρέ πωλούνται σε τιμές ώς και 500% πιο φθηνά απ’ όσο κοστίζουν στην ελληνική αγορά. Οι περισσότεροι Ελληνες ενδιαφερόμενοι προέρχονται από τη βόρεια και την κεντρική Ελλάδα και έχουν αγοράσει εξοχικές κατοικίες στα χιονοδρομικά κέντρα του Μπάσκο και του Μπάροβετς, αλλά και στη Σόφια.

Μεγαλογιατροί, διακεκριμένοι δικηγόροι, ανώτεροι τραπεζίτες, διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων και παντός είδους μεγαλέμποροι με υψηλά εισοδήματα επενδύουν τα χρήματά τους αγοράζοντας πλήρως επιπλωμένες βίλες και μεζονέτες στη γειτονική Βουλγαρία προκειμένου να μετακινούνται εκεί τους χειμερινούς μήνες για σκι.

«Είναι αλήθεια ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον έχει αυξηθεί αρκετά τα τελευταία πέντε χρόνια. Οι τιμές των ακινήτων έπεσαν κατακόρυφα λόγω της οικονομικής κρίσης εδώ και ενάμιση χρόνο» λέει στην «Espresso» ο κ. Αργύρης Βλαχόπουλος που εδώ και οκτώ χρόνια δραστηριοποιείται στον χώρο του real estate της Βουλγαρίας. Είναι χαρακτηριστικό πως μια μεζονέτα κατασκευής του 2009, 139 τ.μ., στην περιοχή του Μπόρεβετς, κοστίζει μόνον 75.000 ευρώ! Ακόμη πιο συγκλονιστικό το γεγονός ότι με 55.000 ευρώ αγοράζεις πολυτελή βίλα 360 τ.μ., πλήρως επιπλωμένη, τριώροφη, με γκαράζ και κελάρι, δίπλα στον Δούναβη!

Δεκάδες ακίνητα πωλούνται σε εξαιρετικά χ [500% φθηνότερες σε σχέση με τις τιμές εν Ελλάδι οι βίλες στη Βουλγαρία - και επιπλωμένες πολλές εξ αυτών.] χαμηλές τιμές σε περιοχές όπως η Βάρνα, το Μπουργκάς, η Σόφια, το Βέλικο Τάρνοβο και το Παμπόροβο και ήδη αρκετοί Ελληνες έχουν σπεύσει να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία. Μια βόλτα στο Internet αρκεί να σας πείσει καθώς δεκάδες είναι πλέον οι εταιρείες που δημοσιεύουν καθημερινά εκατοντάδες αγγελίες με προσφορές ακινήτων στη γειτονική χώρα.

Την ίδια ώρα, ιδιαιτέρως αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις των αναλυτών της αγοράς, οι οποίοι εκτιμούν ότι οι τιμές των κατοικιών στη γειτονική χώρα αναμένεται να υποχωρήσουν κατά 10% μέσα στο 2010 και να σταθεροποιηθούν το 2011. Οπως άλλωστε προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας της Βουλγαρίας, οι ελληνικές επενδύσεις σε αγορά ακινήτων παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση. Ετσι, από 35,7 εκατ. ευρώ που ήταν για το 2006, ανέβηκαν σε 49,1 εκατ. ευρώ το 2007 και σε 68,1 εκατ. ευρώ για το 2008.

«Βέβαια, πρέπει να σας πω ότι σε περιοχές κοντά σε χιονοδρομικά κέντρα και κοσμοπολίτικα θέρετρα η κυβέρνηση έχει “παγώσει” την ανέγερση διότι είναι τόσα πολλά τα νεόκτιστα που υπάρχει φόβος να μην μπορέσει να αντέξει το σύστημα υποδομών της κάθε πόλης. Αποχετεύσεις, συστήματα ύδρευσης και ηλεκτροδότησης δεν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τόσους πολλούς κατοίκους» τονίζει ο κ. Βλαχόπουλος προσθέτοντας παράλληλα πως όπως και στην Ελλάδα, έτσι και στη Βουλγαρία υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τη γραφειοκρατία και τις απάτες:

«Οσοι πάντως ενδιαφέρονται για σπίτι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και να βρουν έναν πολύ καλό δικηγόρο ή σύμβουλο ακινήτων από τη Βουλγαρία και όχι από την Ελλάδα, που να γνωρίζει λεπτομέρειες για το πώς κινείται η αγορά.

Επίσης, τα τελευταία χρόνια, στη συγκεκριμένη αγορά δραστηριοποιούνται πολλές εταιρείες που λειτουργούν με περίεργο καθεστώς και πολλοί είναι αυτοί που την έχουν πατήσει. Υπάρχουν απατεώνες που παίρνουν [Εκατοντάδες Ελληνες επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες αναζητούν εξοχικές κατοικίες στα παραθεριστικά και χιονοδρομικά κέντρα της γειτονικής χώρας.] προκαταβολές και μετά εξαφανίζονται».


ΟΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ

1. Καινούργιο διαμέρισμα 100 τ.μ. σε συγκρότημα οικοδομών που περιέχει εστιατόριο, τζακούζι, νεροτσουλήθρες, πισίνα για ενηλίκους, πισίνα για παιδιά, μαγαζιά, παιχνιδότοπο, γήπεδο τένις, γήπεδο ποδοσφαίρου, κέντρο ομορφιάς, κέντρο υγείας, κλαμπ Ιντερνετ, ιδιωτική παραλία κοστίζει 100.000 ευρώ.

2. Στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας, βίλα 180 τ.μ., χτισμένη σε οικόπεδο 675 τ.μ., με τέσσερα υπνοδωμάτια, καθιστικό και τραπεζαρία, θέα, επιπλωμένη, με κήπο, κοστίζει 75.000.

3. Στο Βέλικο Τάρνοβο, σπίτι τριών δωματίων, σε οικόπεδο 2.000 τ.μ., κοστίζει 65.000 ευρώ.

4. Στη Σόφια, μεζονέτα 263 τ.μ., έτος κατασκευής 2009, με τέσσερα επίπεδα, σαλόνι, κουζίνα και πέντε υπνοδωμάτια. Τιμή πώλησης: 170.000 ευρώ.

5. Στη Βάρνα, διώροφη, νέα μονοκατοικία, 277 τ.μ., με έξι υπνοδωμάτια, τρεις κουζίνες, δύο χολ, τρία μπάνια και δύο τουαλέτες και τρία μεγάλα μπαλκόνια, κοστίζει 100.000 ευρώ.

6. Στο Γκάμπροβο, διώροφη, παραδοσιακή παλιά κατοικία, 100 τ.μ., με τρία υπνοδωμάτια, τζάκι, ξύλινα πατώματα, κοστίζει 35.000 ευρώ.

7. Στο Μπάνσκο, εξοχικό διαμέρισμα, 98,82 τ.μ., πλήρως επιπλωμένο, με δύο υπνοδωμάτια, πισίνα, τζάκι και τζακούζι. Τιμή πώλησης: 79.053 ευρώ.

Πηγή:Espresso/ Κ. Τσίτουνας

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Άλλα Άρθρα από Οικονομία




cron