Αρχική | Πολιτική | Ευρώπη | Πρόβλημα δημιουργεί πάλι η Άντζελα Μέρκελ

Πρόβλημα δημιουργεί πάλι η Άντζελα Μέρκελ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πρόβλημα δημιουργεί πάλι η Άντζελα Μέρκελ

Η πρώτη επίσημη αντίδραση από την πλευρά της Γερμανίας, ήρθε με μία δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου Α.Μέρκελ με την οποία ξεκαθαρίζει ότι ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας θα ενεργοποιηθεί μόνο αν απειληθεί η σταθερότητα του ευρώ στο σύνολό του και εφόσον η Αθήνα παρουσιάσει ένα αξιόπιστο οικονομικό πρόγραμμα, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Η δήλωση της Α.Μέρκελ που έγινε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ελληνα πρωθυπουργό, μετά το διάγγελμα και για περίπου 20 λεπτά, εμφανίζεται στις δηλώσεις που ακολούθησαν να θέτει όρους για την συγκατάθεσή της (σημειώνεται εδώ, ότι σύμφωνα με το κείμενο που αποφάσισαν οι ηγέτες στις Βρυξέλλες απαιτείται ομοφωνία, συνεπώς ένα βέτο θα προκαλούσε αναστολή της διαδικασίας) στην ενεργοποίηση του πακέτου στήριξης, την ώρα που ήδη από προχθές η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λανγκάρντ δήλωσε πως η χώρα της έχει ήδη εκταμιεύσει από τον προυπολογισμό τα χρήματα που απαιτεί η συνεισφορά της.

"Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης δείχνει ότι η διαδικασία ξεκίνησε, το οποίο προφανώς ανέμενε η αγορά εν μέσω ανησυχίας και αβεβαιότητας", δήλωσε η Λαγκάρντ μερικά λεπτά πριν από την έναρξη της συνόδου των υπουργών Οικονομικών του G20 στην Ουάσινγκτον.

Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε:

"Όταν παρουσιαστεί ένα (οικονομικό) σχέδιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το ΔΝΤ θα πρέπει να καθορίσουν αν βρισκόμαστε σε μία κατάσταση όπου η σταθερότητα του ευρώ στο σύνολό του επιβάλλει να προσφέρουμε βοήθεια στην Ελλάδα"

Επέμενε δε στην αναγκαιότητα η Ελλάδα να εκπληρώσει αυστηρούς όρους και αξιόπιστο οικονομικό πρόγραμμα προκειμένου να μειώσει το μεγάλο δημοσιονομικό της έλλειμμα.

"Μια απόφαση θα μπορεί να ληφθεί μόνο όταν παρουσιαστεί το (οικονομικό) πρόγραμμα", χωρίς αμφιβολία "σε μερικές ημέρες", ανέφερε η γερμανίδα καγκελάριος.

Η εξέλιξη αυτή, αν και σχεδόν αναμενόμενη, ανατρέπει το αρχικό κλίμα αισιοδοξιας και δικαιώνει εν μέρει διεθνείς αναλυτές που άμεσα τοποθετήθηκαν επιφυλακτικά στην εξέλιξη της υπόθεσης του δανεισμού της Ελλάδας.

Πάντως το μεσημέρι της Παρασκευής, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι αναμένει το πρώτο ποσό της βοήθειας μέχρι τις 19 Μαίου  και πρόσθεσε ότι το αίτημα ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης απομακρύνει την αβεβαιότητα που επικρατούσε στις αγορές σχετικά με τη χρηματοδότηση της Ελλάδας. Ανέφερε ακόμη πως με το τριετές πρόγραμμα το οποίο θα καταρτιστεί θα μειωθεί το έλλειμμα και θα εισέλθουμε σε μια βιώσιμη ανάπτυξη.








Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο