Αρχική | Οικονομία | Ελλάδα | Τι δηλώνουν οι αναλυτές για την Ελλάδα

Τι δηλώνουν οι αναλυτές για την Ελλάδα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Αδιάφορα έγινε δεκτή η κίνηση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου να ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ΕΕ και το ΔΝΤ, σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από δηλώσεις τους στο πρακτορείο Reuters.

Sean Maloney, Nomura: "Δεν πιστεύω ότι έχουμε βγει ακόμη από το δάσος γιατί υπάρχει ακόμη μια αμφιβολία για το ύψους του πακέτου, καθώς και τους όρους που θα το ακολουθούν. Πιστεύω ότι η αντίδραση που είδαμε μέχρι τώρα είναι κατανοητή ωστόσο το αν θα κρατήσει είναι άλλο θέμα".

Aline Schuiling, Fortis Bank: "Είναι μια καλή κίνηση καθώς υπήρχε μεγάλη αβεβαιότητα. Είχε γίνει προφανές ότι η Ελλάδα θα χρειαζόταν τον μηχανισμό και δεν θα μπορούσε να τα καταφέρει μόνη της. Το ρίσκο της χρεοκοπίας μειώνεται δραματικά και έχει νόημα η επιστροφή των spreads και των CDS σε χαμηλότερα επίπεδα. Θα πρέπει να δούμε ακόμη τους όρους του δανείου, ωστόσο πιστεύουμε ότι ο δανεισμός θα εγκριθεί".

Jane Foley, Forex.com: "Δεν είναι καλό αποτέλεσμα για την Ελλάδα αυτό, ούτε για την Ευρωζώνη. Είναι, μεν, αναπόφευκτο καθώς η Ελλάδα δεν μπορεί πια να στηρίξει την αναχρηματοδότησή της μέσω των αγορών. Κοιτώντας μπροστά, η συνειδητοποίηση της Ελλάδας θα είναι ότι η βοήθεια δεν σηματοδοτεί το τέλος της ιστορίας. Ο μόνος τρόπος να πατήσει η Ελλάδα στα πόδια της θα είναι να αρχίσει να ζει με τα δικά της μέσα".

Philippe Gijsels, BNP Paribas: "Δεν μας εκπλήσσει. Παρόλο που υπάρχει βραχυπρόθεσμη λύση η αβεβαιότητα παραμένει. Πρέπει να περάσει ακόμη από τη Βουλή και δεν ξέρουμε ποια θα είναι η αντίδραση της Γερμανίας. Θα σταματήσει εδώ η θα εξαπλωθεί στην Πορτογαλία και την Ισπανία; Νομίζω ότι θα συνεχίσει να βαραίνει τις αγορές".

Daragh Maher, Credit Agricole: "Είναι θετική εξέλιξη βραχυπρόθεσμα. Τα σχόλια από την πλευρά της Γερμανίας δείχνουν ότι δεν θα εμποδίσει το αίτημα της Ελλάδας για βοήθεια. Μακροπρόθεσμα, παραμένει το ερώτημα σχετικά με το πώς η Ελλάδα μπορεί να βγάλει τον εαυτό της από τα προβλήματά της και η κατάσταση παραμένει αβέβαιη. Το ευρώ δεν είδε καμία φοβερή ανάκαμψη που σημαίνει ότι οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί".

Gerhard Schwarz, UniCredit: "Είναι κάτι που μπορεί να βοηθήσει το αίσθημα της αγοράς βραχυπρόθεσμα καθώς μπορεί να κατευνάσει τους φόβους που αφορούν στην αναδιάρθρωση του χρέους. Στο τέλος της ημέρας, η κίνηση αυτή δεν θα σώσει τα θεμελιώδη προβλήματα της ελληνικής κυβέρνησης".

Peter Chatwell, Credit Agricole: "Δεν βρισκόμαστε πιο κοντά στην επίλυση του προβλήματος, πρέπει να ξέρουμε πόσα θα πάρει η Ελλάδα και πότε, οπότε η αβεβαιότητα θα παραμείνει πρόβλημα το οποίο θα εμποδίσει την έντονη αντίδραση στην επίσημη ανακοίνωση".

Ben May, Capital Economics: "Δεν αποτελεί έκπληξη. Νοιώθαμε τον τελευταίο καιρό ότι ήταν αναπόφευκτο και θα τη ζητούσαν αργά η γρήγορα. Με την πίεση που δέχθηκαν από την αγορά τις τελευταίες μέρες δεν μπορούσαν να το αποφύγουν. Οι αποδόσεις έχουν υποχωρήσει, ωστόσο παραμένουν ψηλά, το οποίο πιθανότατα δείχνει ότι υπάρχουν ακόμη αμφιβολίες σχετικά με το αν η βοήθεια θα παραδοθεί εγκαίρως. Είμαι σίγουρος ότι τα χρήματα θα έρθουν στην Ελλάδα αργά ή γρήγορα. Το μεγάλο θέμα παραμένει ότι μεσοπρόθεσμα υπάρχουν ζητήματα για τα δημοσιονομικά της Ελλάδας. Δεν είναι το τέλος της κρίσης και έχουμε ακόμη δρόμο. Πρέπει να τακτοποιήσουν τα δημοσιονομικά τους και να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα τους".

Giada Giani, Citigroup: "Θα μπορούσε να βελτιώσει την κατάσταση βραχυπρόθεσμα αλλά οι επενδυτές παραμένουν σκεπτικοί σχετικά με τις συνθήκες που θα ζητήσει ως αντάλλαγμα το ΔΝΤ για τη χρηματοδότηση καθώς και πότε θα είναι διαθέσιμα τα χρήματα από τις ευρωπαϊκές χώρες. Πιστεύουμε ότι πολλά ζητήματα παραμένουν ανοιχτά".

Αλέξανδρος Μωραϊτάκης, επικεφαλής ΣΜΕΧΑ: "Τα νέα είναι θετικά. Όπου έχει πάει το ΔΝΤ οι αγορές έχουν αντιδράσει θετικά. Το ΔΤΝ θα παρέχει δανεισμό σε χαμηλά επιτόκια, στο 3,75%, πολύ καλύτερο από το 7% των αγορών. Αυτό θα απαλύνει τις πιέσεις στον προϋπολογισμό και τις τράπεζες. Το ΔΝΤ έχει την τεχνογνωσία και θα βοηθήσει τα υπουργία να περιορίσουν τις δαπάνες"








Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
5.00
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο