Αρχική | Πολιτική | Δραστικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις

Δραστικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Δραστικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις

Ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, τροποποίησε δραστικά τις διατάξεις για τον νέο Εργασιακό νόμο, με σημαντικότερες αυτήν στην υπερωριακή αμοιβή για τα Σαββατοκύριακά και το μπλοκάκι, οπου θα θεωρείται σχέση εξαρτημένης εργασίας στους 9 μήνες σύμβασης.

Δηλαδή, εξαρτημένη εργασία θα είναι για το δικαστήριο – στο οποίο θα θα μπορεί να προσφεύγει ο εργαζόμενος-, ότι η απασχόληση με μπλοκάκι εφαρμόζεται μετά τους εννέα μήνες συνεχούς απασχόλησης, κι όχι τους 6, όπως αρχικά προβλεπόταν.

Ως προς την προσαύξηση της έκτης μέρας εργασίας, αυτή θα ανέρχεται τελικά στο 30% του ημερομισθίου, ενώ από τη ρύθμιση αυτή  εξαιρούνται οι εποχικά απασχολούμενοι σε ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΓΣΕΕ αφού απασχολούνται "χιλιάδες κακοπληρωμένοι σπουδαστές κι εκπαιδευόμενοι”, οπως τόνισε η Συνομοσπονδία.

Τις μεταβολές αυτές περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου "Εγγυήσεις για την εργασιακή ασφάλεια και άλλες διατάξεις" που κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος.

Παράλληλα, υποχρεωτικά θα ενταχθούν και οι τράπεζες στη σύναψη κλαδικών συμβάσεων, κάτι που ως τώρα ήταν απλώς στη διακριτική τους ευχέρεια.

Τέλος οι εργοδότες γενικά, δικαιούνται να μετέχουν στις διαπραγματεύσεις και να υπογράφουν συλλογική σύμβαση. Αν όμως δεν οριστεί κοινός εκπρόσωπος από τους εργοδότες ή αρνηθούν να  προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις, ή αυτές αποτύχουν, εφαρμόζονται οι διατάξεις του νόμου 1876/90» ,περί προσφυγής στον ΟΜΕΔ.








Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο