Αρχική | Πολιτική | Ελλάδα | Με το νόμο θα ελέγχει τους εφοπλιστές ο Μ. Χρυσοχοϊδης

Με το νόμο θα ελέγχει τους εφοπλιστές ο Μ. Χρυσοχοϊδης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ' αριθμ. 49/2010 γνωμοδότησή του έκρινε νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος το οποίο υπογράφεται από τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και αφορά την ανακατανομή αρμοδιοτήτων των υπουργείων με τροποποίηση του Π.Δ. 189/2009.

Πιο συγκεκριμένα, μεταφέρονται αρμοδιότητες από το υπουργείο Οικονομίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Στη γνωμοδότηση αναφέρεται ότι «η εκ νέου επιχειρούμενη αθρόα μεταφορά αρμοδιοτήτων του τέως υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής από το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υποδηλώνει μεν νέα μεταβολή των απόψεων της Διοίκησης για το ζήτημα αυτό σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, ευρίσκει δε έρεισμα στην εξουσιοδοτική διάταξη του άρθρου 24 παρ. 4 του Ν. 1558/1985».

Παράλληλα, αναφέρεται στη γνωμοδότηση του ΣτΕ ότι στο μέλλον εάν υπάρξει νέα μεταφορά αρμοδιοτήτων θα πρέπει να υπογράφεται το σχέδιο Π.Δ. και από τους αρμόδιούς υπουργούς.

Παρ' όλα αυτά, το ΣτΕ έκρινε νόμιμο το εν λόγω Π.Δ., καθώς με αυτό γίνεται περιορισμένη ανακατανομή αρμοδιοτήτων και σε σύντομο χρονικό διάστημα από την έκδοση του πρώτου διατάγματος ανακατανομής (Π.Δ. 189/2009).

Επίσης το ΣτΕ αναφέρει ακόμα ότι λόγω της μεγάλης έκτασης μεταφοράς αρμοδιοτήτων μεταξύ των υπουργείων θα ήταν σκόπιμο να ερευνηθεί αν όλες οι μεταφερόμενες αρμοδιότητες, στις οποίες συγκαταλέγεται και η υποστήριξη ασφαλιστικών οργανισμών και η ρύθμιση θεμάτων κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας ναυτικών, «προσιδιάζουν στη φύση και την αποστολή» του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Εφιστά όμως την προσοχή το Συμβούλιο της Επικρατείας στο ότι «οι αλλεπάλληλες τροποποιήσεις της κατανομής αρμοδιοτήτων μεταξύ υπουργείων έχουν θέσει εκποδών ρυθμίσεις, οι οποίες, όμως, εξακολουθούν τυπικώς να ισχύουν, όπως, λόγου χάρη, το άρθρο 1 του Π.Δ. 184/2009, το οποίο προβλέπει την υπαγωγή της Γενικής Γραμματείας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη».

Τέλος, αναφέρει το Ε' Τμήμα του ΣτΕ ότι μεταφέρεται στο υπουργείο Οικονομίας ως ειδική υπηρεσία το Τμήμα Οικονομίας και Ανάπτυξης της Διεύθυνσης Οικονομίας και Τουριστικής Ανάπτυξης της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας - Θράκης του υπουργείου Εσωτερικών.

Η μεταφορά αυτή είναι νόμιμη, αλλά από το διάταγμα «δεν προκύπτει αν ο χώρος ευθύνης της υπηρεσίας αυτής θα συμπίπτει με το χώρο ευθύνης της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας - Θράκης ή αν, αντιθέτως, οι αρμοδιότητες της υπηρεσίας αυτής θα ασκούνται πλέον σε όλη την χώρα».








Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο