Αρχική | Οικονομία | Ελλάδα | Δέκα επιστημονικοί φορείς προτείνουν οικονομικά μέτρα

Δέκα επιστημονικοί φορείς προτείνουν οικονομικά μέτρα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η Επιτροπή δέκα επιστημονικών φορέων, η οποία συνεδρίασε σήμερα στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, κατάρτισε διακήρυξη για την οικονομική κατάσταση της χώρας, ενώ παράλληλα διατυπώνει προτάσεις.

Ειδικότερα, οι δέκα φορείς διαπιστώνουν ότι «ζούμε μία κρίση, χωρίς προηγούμενο μετά τη μεταπολίτευση». Μια κρίση -συνεχίζουν οι φορείς- που ξέσπασε το 2008, απλώθηκε σε όλο τον πλανήτη και σήμερα απειλεί με χρεοκοπία τους αδύνατους του συστήματος και, φυσικά, και τη χώρα μας.

Ακόμη, αναφέρεται στη διακήρυξη ότι «τα σταθεροποιητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπόρεσαν να αναχαιτίσουν την κρίση, καθώς στηρίζονται σε περιοριστικές πολιτικές που διευρύνουν τη λιτότητα και την ύφεση». Τα περισσότερα κράτη της Ε.Ε., αναφέρουν οι φορείς, «έχουν δημοσιονομικά ελλείμματα μεγαλύτερα του 3% και χρέη μεγαλύτερα του 60% του ΑΕΠ, άλλα έχουν μικρότερες αποκλίσεις από τα κριτήρια του Μάαστριχτ και άλλα πολύ μεγαλύτερες». Και συνεχίζει η διακήρυξη: «Το σταθεροποιητικό πρόγραμμα έχει παραβιαστεί από τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. Η Βρετανία έχει μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα από την Ελλάδα. Το έλλειμμά της ανέρχεται στο 12,9%».

Παράλληλα, επισημαίνουν στη διακήρυξη: «Η πολιτική ''νέων συμπληρωματικών μέτρων'', με την ''τεχνογνωσία'' του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα προκαλέσει νέα καταιγίδα. Επίταση και νέα ύφεση. Νέο και βαθύτερο βύθισμα της πραγματικής οικονομίας».

Με την τεχνογνωσία του ΔΝΤ και την εγκατάλειψη των προγραμματικών στόχων της αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δοκιμάζεται η ίδια η δημοκρατική αντίληψη και διάρθρωση της Ελληνικής Πολιτείας. Υφίσταται μια γενικευμένη κρίση πια. Το τελευταίο διάστημα ακυρώθηκε ο ουσιαστικός δημόσιος διάλογος. Επιχειρείται προκλητικά η ακύρωση της δημιουργικής διαβούλευσης των κοινωνικών εταίρων.

Οι φορείς προτείνουν: 1) Επιθετική πολιτική με νέα αναπτυξιακά μέτρα, άμεσης απόδοσης και μακρόπνοης λογικής, 2) Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων επιτηδευματιών, που είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, 3) Ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, 4) Στήριξη και ενίσχυση της ελληνικής γεωργίας, του πρωτογενούς τομέα ευρύτερα και της ελληνικής περιφέρειας, 5)Στήριξη μιας ελληνικής βιομηχανίας υψηλής προστιθέμενης αξίας και υψηλής εξειδίκευσης, 6) Χρήση νέων τεχνολογιών και εισαγωγή καινοτομικών μεθόδων, 7) Ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος του εργατικού και επιστημονικού δυναμικού, για να στηριχθεί η συνολική ζήτηση, 8) Αλλαγή του καταναλωτικού προτύπου που οδήγησε στην αύξηση των εξαγωγών και μείωση των εισαγωγών, 9) Αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού της χώρας.

Τέλος, επισημαίνουν στη διακήρυξη: «Μια νέα δημοσιονομική πολιτική με μέτρα και αυτά άμεσης απόδοσης: 1) με κτύπημα της παραοικονομίας, της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής, 2) των μεσαζόντων και της κρατικής σπατάλης, 3) με ανακατανομή του Εθνικού Εισοδήματος, 4) με δημόσιες επενδύσεις σε έργα υποδομών για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και 5) τη δημιουργία νέας φορολογικής συνείδησης στον πολίτη».

Οι δέκα φορείς που υπογράφουν τη διακήρυξη είναι: 1) Ολομέλεια Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, 2) Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, 3) Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος, 4) Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, 5) Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, 6) Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, 7) Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, 8) Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, 9) Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, 10) Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.








Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο