Αρχική | Επιχειρήσεις | Μεταφορές | Πρωτοφανές μπλακάουτ στις αεροπορικές πτήσεις στην Ευρώπη

Πρωτοφανές μπλακάουτ στις αεροπορικές πτήσεις στην Ευρώπη

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πρωτοφανές μπλακάουτ στις αεροπορικές πτήσεις στην Ευρώπη

Συνεχίζει να εξαπλώνεται στον ουρανό ολόκληρης της Ευρώπης η ηφαιστειακή τέφρα που απελευθερώθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου Eyjafjoll  στην Ισλανδία, προκαλώντας χάος στις αερομεταφορές, αφού παραμένει κλειστός σχεδόν στο σύνολό του ο ευρωπαϊκός εναέριος χώρος.

Ήδη έχουν ακυρωθεί περισσότερες από 63.000 πτήσεις στην Ευρώπη από την περασμένη Πέμπτη, όπως ανακοίνωσε ο ευρωπαϊκός οργανισμός Eurocontrol, ωστόσο τη Δευτέρα ενδέχεται να γίνουν οι μισές προγραμματισμένες πτήσεις στην Ευρώπη.

Οι υπουργοί μεταφορών των χωρών της ΕΕ θα έχουν τη Δευτέρα τηλεδιάσκεψη για το θέμα, καθώς έχουν παραλύσει οι αερομεταφορές και χιλιάδες επιβάτες παραμένουν εγκλωβισμένοι.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η οικονομική ζημιά στις αεροπορικές εταιρίες ανέρχεται στα 200 εκατομμύρια δολάρια. Στα αεροδρόμια επικρατεί χάος και οι εγκλωβισμένοι επιβάτες, οι οποίοι ζουν μία πραγματική "Οδύσσεια", στρέφονται στα χερσαία μέσα μεταφοράς, κυρίως τα πούλμαν.

Το πρωτοφανές μπλακάουτ στις αεροπορικές μετακινήσεις στην Ευρώπη είχε ως αποτέλεσμα μόνο το Σαββατοκύριακο να ματαιωθούν συνολικά από και προς το «Ελευθέριος Βενιζέλος» 327 διεθνείς πτήσεις (155 πτήσεις το Σάββατο και 172 πτήσεις χθες), ενώ άλλες 26 πτήσεις ματαιώθηκαν και στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Σε όλα τα ελληνικά αεροδρόμια το τελευταίο τριήμερο υπολογίζεται ότι ματαιώθηκαν περίπου 500 πτήσεις.

Οι ματαιώσεις δρομολογίων συνεχίζονται και σήμερα, με την Αegean Αirlines, την Οlympic Αir και τις άλλες ξένες αεροπορικές εταιρείες να έχουν ήδη ακυρώσει πάνω από 60 δρομολόγια από την Αθήνα.

Στο μεταξύ , να αναθεωρηθεί η απόφαση απαγόρευσης των πτήσεων ζητά με ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Ευρωπαϊκών Αερογραμμών.

«Ενώ η ασφάλεια των πτήσεων αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα, αμφισβητούμε το ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι ανάλογα των περιστάσεων» αναφέρει στην ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Ευρωπαϊκών Αερογραμμών (AEA). 

«Οι διαδικασίες που ακολουθούνται σε άλλα μέρη του κόσμου για ηφαιστειακές εκρήξεις δεν συμπεριλαμβάνουν τους περιορισμούς που επιβάλλονται στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο», αναφέρει ακόμα η ανακοίνωση.

Μέχρι στιγμής έχουν ακυρωθεί περισσότερες από 63.000 πτήσεις, ενώ στα αεροδρόμια έχει προκληθεί το απόλυτο χάος  με τους ταξιδιώτες να αγωνιούν για το πότε θα καταφέρουν να πετάξουν.

Πάντως, η Lufthansa, Air Berlin, Air France-KLM και η British Airways προχώρησαν σε δοκιμαστικές πτήσεις.

Στην Ελλάδα οι νοτιοανατολικοί άνεμοι καθυστέρησαν την έλευση της ηφαιστειακής τέφρας, ωστόσο οι επιπτώσεις είναι εμφανείς, αφού έχουν ακυρωθεί ακατοντάδες πτήσεις από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια.






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο