Αρχική | Χρηματιστήριο | Η προσφυγή στο ΔΝΤ θα ωφελήσει το Χ.Α.

Η προσφυγή στο ΔΝΤ θα ωφελήσει το Χ.Α.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Kάντε χρήση του πακέτου, πατήστε το κουμπί, σπάστε τον κουμπαρά. Οι ξένοι οίκοι και οι επενδυτές μέσω δηλώσεων, εκθέσεων αλλά κυρίως μέσω της αγοράς ομολόγων έστειλαν το μήνυμά τους. Επιθυμούν να κάνει και μάλιστα άμεσα χρήση του μηχανισμού στήριξης η Ελλάδα.

Αυτός είναι και ο λόγος, σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, που το Χ.Α. υποχώρησε εκ νέου και τα spreads ανέβηκαν ξανά. Οι ξένοι περίμεναν να προσφύγουμε στο μηχανισμό άμεσα. Μόλις είδαν ότι αυτό δεν γίνεται, άρχισαν ξανά να πουλάνε Ελλάδα. Υπέρ της ενεργοποίησης του μηχανισμού όμως δεν τάσσονται μόνοι οι ξένοι, αλλά και αρκετοί εγχώριοι χρηματιστές και παράγοντες της αγοράς.

Το συμπέρασμα πάντως που βγαίνει είναι ότι χρειάζονται μεγαλύτερες περικοπές δαπανών, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το πολιτικό κόστος. Όπως αναφέρουν στην «Ι» στελέχη της αγοράς ο μηχανισμός είναι «μπαμπούλας». Αν δεν κάνουμε εμείς σωστά τη δουλειά, θα έρθουν να την κάνουν άλλοι. Για το Χ.Α. πάντως μία προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιθανότατα θα αποτελέσει θετική εξέλιξη, εκτιμούν οι χρηματιστές.

«Ουσιαστικές περικοπές των δαπανών»

«Νομίζω ότι τώρα αρχίζει η προσπάθεια να κάνουμε ουσιαστική περικοπή δαπανών. Περιοριστήκαμε μόνο σε δηλώσαντες έχοντες και κατέχοντες. Πρέπει να πάμε στους πραγματικούς έχοντες και κατέχοντες», σημειώνει ο πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής της Ένωσης Εισηγμένων Εταιρειών Παναγιώτης Δράκος. Ο κ. Δράκος αναρωτιέται πώς γίνεται να έχουμε μαζέψει 1,1 εκατομμύριο δημοσίους υπαλλήλους σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΒΕΑ. Εν ανάγκη να γίνουν και απολύσεις στο δημόσιο τομέα, τονίζει ο πρόεδρος των εισηγμένων εταιρειών. Αναφορικά με το αν πρέπει η χώρα να κάνει χρήση του μηχανισμού στήριξης, σημειώνει πως κατά την άποψή του αυτή τη στιγμή ο μηχανισμός είναι ο σωστός «μπαμπούλας» για να κάνουμε μόνοι μας αυτό που πρέπει. «Αν δεν το κάνουμε εμείς, θα το κάνουν άλλοι για μας. Να μην πάμε, αρκεί να κάνουμε αυτά που πρέπει. Πρέπει να σοβαρευτούμε και να κάνουμε σωστή δουλειά», καταλήγει ο κ. Δράκος.

«Να πάμε για βοήθεια τώρα»

«Να πάμε το συντομότερο δυνατό, γιατί αν δεν πάμε τώρα θα πάμε αργότερα και θα είναι πολύ χειρότερα τότε τα πράγματα», αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών, Αλέξανδρος Μωραϊτάκης. Επειδή το πολιτικό προσωπικό δεν έχει την τεχνογνωσία να μας βγάλει από τη δύσκολη θέση, θα μας βγάλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τονίζει ο κ. Μωραϊτάκης και εκτιμά πως μία τέτοια εξέλιξη θα βοηθήσει και το Χ.Α. Καταλήγει, λέγοντας πως αν πάμε τώρα θα κερδίσουμε χρόνο και τα μέτρα θα είναι ηπιότερα.

«Θα ανέβουν οι τραπεζικές μετοχές»

Υπέρ της ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης τάσσεται ο Δημήτρης Παπαριστείδης, σύμβουλος διοίκησης της Fortius Χρηματιστηριακής. «Θα έπρεπε ήδη να έχουμε πάρει τα λεφτά», τονίζει ο κ. Παπαριστείδης, ο οποίος βλέπει, εφόσον ενεργοποιήσουμε το μηχανισμό, άνοδο των τραπεζικών μετοχών.

«Θα ληφθούν δυσάρεστα μέτρα»

«Θα πάμε, μας πηγαίνουν προς τα εκεί», σημειώνει ο σύμβουλος επενδύσεων της Proton Bank, Δημήτρης Τζάνας. Προφανώς δεν υπάρχει πολιτικός που να θέλει να κηδεμονεύεται από το ΔΝΤ, αναφέρει ο κ. Τζάνας και υπενθυμίζει το παράδειγμα της Ουγγαρίας όπου όσοι πολιτικοί αποφάσισαν να πάει η χώρα στο ΔΝΤ, καταψηφίστηκαν στις εκλογές. «Θα μας παρακολουθούν, θα κάνουν αλλαγές αλλά όσο πιο ήπιες και αν είναι οι αλλαγές αυτές, θα υπάρχουν μέτρα που δε θα είναι ευχάριστα. Θα είναι όμως απαραίτητα», εκτιμά ο κ. Τζάνας. Με αυτά που βλέπουν οι ξένοι, όπως για παράδειγμα τα αποτελέσματα των εφοριών, πείθονται περισσότερο ότι πρέπει να πάμε προς τα εκεί, σημειώνει ο σύμβουλος επενδύσεων της Proton Bank. Τονίζει ότι έχει στηθεί μία άθλια κατάσταση για την Ελλάδα, αλλά εμείς τη δημιουργήσαμε. Αν πάμε, ίσως αλλάξουν στάση οι ξένοι στο Χ.Α. Μέχρι τώρα πάντως είναι sell Greece.

«Κρίσιμο θέμα το πρόγραμμα σταθερότητας»

«Η άποψή μου για το πακέτο είναι θετική. Πιστεύω πως θα βοηθήσει τη χώρα να βγει από τη δύσκολη θέση, στην οποία έχει περιέλθει επειδή οι αγορές δεν εμπιστεύονται τους Έλληνες ότι θα αναστρέψουν την κατάσταση», σημειώνει ο Αλέξανδρος Σίνος, διευθύνων σύμβουλος της Solidus Χρηματιστηριακή. Για τον κ. Σίνο το ύψος των επιτοκίων δεν είναι το κρίσιμο θέμα αυτή την ώρα. Το κρίσιμο είναι η επιτυχία του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης και το πρωτογενές έλλειμμα. Αναφέρει επίσης πως είναι θετικός ακόμα και στη χρησιμοποίηση του πακέτου από την ελληνική κυβέρνηση.

«Να αποκατασταθεί το κλίμα εμπιστοσύνης»

Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει όλες τις απαιτούμενες άμεσες ενέργειες ώστε να αποκατασταθεί το κλίμα εμπιστοσύνης στην αγορά, σημειώνει ο αντιπρόεδρος της Prelium ΑΧΕΠΕΥ, Χαράλαμπος Αγγελετόπουλος. «Η προσφυγή στο πακέτο στήριξης, εάν οι όροι και οι προϋποθέσεις είναι αυτοί που έχουν γίνει γνωστοί σήμερα, θα έχει πιθανότατα θετική επίπτωση στην αγορά», εκτιμά ο κ. Αγγελετόπουλος, αλλά τονίζει πως πέρα από τα φοροεισπρακτικά μέτρα που έχει επιβάλει η κυβέρνηση, είναι επιβεβλημένο να ανακοινωθούν και μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα.

«Να βάλουμε κάτω το κεφάλι και να μαζέψουμε λεφτά»

Ενοχλημένος με όλα όσα ακούγονται είναι ο Κωνσταντίνος Πεντεδέκας της ομώνυμης χρηματιστηριακής. Ξεσπά με το ερώτημα αν πρέπει ή όχι να πατήσουμε το κουμπί και να κάνουμε χρήση του μηχανισμού. «Είναι αστεία όλα όσα ακούγονται. Ο μηχανισμός στήθηκε από τους Ευρωπαίους για να προστατεύσουν μία χώρα που έχει πρόβλημα. Εμείς δεν έχουμε δηλώσει κάτι τέτοιο. Πρέπει να δηλώσουμε ανικανότητα αποπληρωμής των υποχρεώσεων για να πάμε εκεί και δεν το έχουμε κάνει». Σημειώνει πως πάνω από όλα πρέπει να σταματήσουμε να δανειζόμαστε, να βάλουμε κάτω το κεφάλι και να κυνηγήσουμε όσους φοροδιαφεύγουν, να μαζέψουμε λεφτά και να δημιουργήσουμε πλεονασματικούς προϋπολογισμούς.

Isotimia








Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
5.00
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο