Αρχική | Περί Τέχνης | «Έφυγε» η μεγάλη ηθοποιός και θιασάρχης Άννα Καλουτά

«Έφυγε» η μεγάλη ηθοποιός και θιασάρχης Άννα Καλουτά

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
«Έφυγε» η μεγάλη ηθοποιός και θιασάρχης Άννα Καλουτά

Την τελευταία της πνοή άφησε αργά το βράδυ του Σαββάτου, σε ηλικία 92 ετών, η Άννα Καλουτά, η μεγάλη ηθοποιός και θιασάρχης. H κηδεία της θα γίνει την Τρίτη.

Η Άννα Καλουτά γεννήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου του 1918 στην Αθήνα.

Φοίτησε στην Ιόνιο Σχολή Θηλέων, έκανε σπουδές πιάνου και αφοσιώθηκε στο θέατρο. Παράλληλα, ασχολήθηκε με τη χορογραφία, τη σκηνοθεσία και την καλλιτεχνική διεύθυνση.

Εμφανίστηκε σε 14 ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες, ενώ στο θέατρο πρωτοεμφανίζεται σε ηλικία 4 ετών στο θίασο Μαρίκας Κοτοπούλη σε έργο πρόζας.

Μαζί με την αδελφή της Μαρία (που απεβίωσε το 2006 σε ηλικία 90 ετών), δημιούργησαν τα περίφημα Καλουτάκια, παιδιά - θαύματα της εποχής εκείνης, σε όλα τα είδη του μουσικού θεάτρου.

Έπαιξε σε πολλά είδη θεάτρου, μεταξύ των οποίων οι παραστάσεις: «Γλυκειά Νανά», «Διαβολόπαιδο», «Βαφτιστικός» , «Μοντέρνα κορίτσια», «Γυναίκα του δρόμου», «Απάχηδες των Αθηνών», «Οι πειρατές», «Το Φυντανάκι», «Αγαπητικός της βοσκοπούλας», «Γκόλφω" και «Μαρία Πενταγιώτισσα».

Επί 15 χρόνια έκανε περιοδείες σε Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία, Αφρική και Νέα Ζηλανδία, ενώ -μεταξύ άλλων- εμφανίστηκε στη «Salle de Gaveau» στο Παρίσι το 1950 και στο «Palace Theatre» του Λονδίνου το 1958.
Μαζί με την αδερφή της ηχογράφησαν πολλούς δίσκους, όπως οι «Μ’ αγαπά δεν μ’ αγαπά», «Γερακίνα», «Οι κερασιές», «Βεμ - Βεμ», «Η βροχή».

Το «στίγμα» της έμεινες και στην τηλεόραση, σε έργα που βλέπουμε ακόμα και σήμερα.

Μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, τιμήθηκε με πολλά διπλώματα ελληνικών πρεσβειών για τις περιοδείες της, αλλά και με στρατιωτικές μνείες για τη ψυχαγωγία του στρατού. Εξάλλου, οι πολεμικές επιθεωρήσεις της -όπως τα «Ευζωνάκι» και «Σμυρνιά»- άφησαν εποχή.

Δίκαια χαρακτηρίστηκε «βασίλισσα της επιθεώρησης» και η Ρένα Βλαχοπούλου θεωρήθηκε διάδοχός της.








Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο