Αρχική | Οικονομία | Οι τραπεζίτες αντιδρούν στη Κατσέλη για τα «ψιλά γράμματα»

Οι τραπεζίτες αντιδρούν στη Κατσέλη για τα «ψιλά γράμματα»

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι τραπεζίτες αντιδρούν στη Κατσέλη για τα «ψιλά γράμματα»

Σημαντική αλλαγή για τους δανειολήπτες αναμένεται να αποτελέσει  η ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας με βάση την οποία  τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα λαμβάνουν υπόψη κατά τη χορήγηση των πιστώσεων τις δυνατότητες του καταναλωτή να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του δανείου, εξαλείφοντας παράλληλα όρους που θα μπορούσε να θεωρηθούν καταχρηστικοί τα λεγόμενα «ψιλά γράμματα» των δανειακών συμβάσεων.

Πάντωσ, σύμφωνα με την πρώτη εικόνα που έχουν οι τράπεζες, φαίνεται η νέα αυτή νομοθετική προσπάθεια να εγείρει ζητήματα που αφορούν σε ριζικές αλλαγές στον τρόπο διαφήμισης και την επικοινωνία των τραπεζικών προϊόντων, τις διαθέσιμες πληροφορίες πριν τις υπογραφές των συμβάσεων, τον υπεύθυνο δανεισμό κ.α.

Χθες, δόθηκε στη δημόσια διαβούλευση από το υπουργεία Οικονομίας, Οικονομικών και Δικαιοσύνης, σχέδιο κοινής απόφασης ενώ θεσπίζοντας κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης των διατάξεών της από τις τράπεζες και προβλέπει την επιβολή σε αυτές, χρηματικού προστίμου για κάθε παράβαση το οποίο μπορεί να φθάνει μέχρι το ποσόν των 1.000.000 ευρώ.

Οι κυριότερες μεταρρυθμίσεις της ΚΥΑ είναι:

-Υποχρεωτική αναφορά των στοιχείων κόστους της πίστωσης, στις διαφημίσεις των πιστωτικών φορέων

-Κάθε διαφήμιση καταναλωτικής πίστωσης υποχρεούται να αναφέρει, όλα τα κρίσιμα στοιχεία σχετικά με το κόστος της πίστωσης. Όπως πχ. το Συνολικό Ετήσιο Πραγματικό Ποσοστό Επιβάρυνσης στο οποίο περιλαμβάνονται όλες οι δαπάνες,

-Καθιέρωση της αρχής υπεύθυνου δανεισμού

-Συγχρόνως  ο ίδιος ο πιστωτικός φορέας οφείλει να μη χορηγεί δάνεια χωρίς προηγούμενο έλεγχο της φερεγγυότητας του καταναλωτή.

-Εκτός από την επιβολή διοικητικών κυρώσεων, προβλέπεται δικαίωμα του καταναλωτή να ζητήσει αποζημίωση.

-Θεσπίζεται υποχρέωση του πιστωτικού φορέα να ενημερώνει τον καταναλωτή καθ' όλη τη διάρκεια της σύμβασης για αλλαγές του επιτοκίου και αλλαγές των καταβολών.

-Επιβαρύνσεις που δεν προσδιορίζονται με σαφήνεια στη σύμβαση, δεν επιβάλλονται στον καταναλωτή.

-Εάν το δηλούμενο στη σύμβαση ΣΕΠΠΕ είναι υψηλότερο από το ορθά υπολογιζόμενο, τότε μειώνεται αντίστοιχα το επιτόκιο χορηγήσεων.

-Εάν στη σύμβαση δεν περιλαμβάνονται πληροφορίες σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις τροποποίησης των επιβαρύνσεων ή του επιτοκίου, ο πιστωτικός φορέας δεν έχει το δικαίωμα να τροποποιεί το επιτόκιο ή τις επιβαρύνσεις εις βάρος του καταναλωτή.

-Εάν στη σύμβαση δεν περιλαμβάνονται πληροφορίες για τη διάρκεια ή το δικαίωμα καταγγελίας, ο καταναλωτής έχει δικαίωμα να καταγγείλει τη σύμβαση οποτεδήποτε χωρίς καμία επιβάρυνση.

-Δικαίωμα αναιτιολόγητης υπαναχώρησης του καταναλωτ εντός προθεσμίας δεκατεσσάρων ημερών.

-Δικαίωμα πρόωρης εξόφλησης ενώ  πιστωτικός φορέας δικαιούται αποζημίωσης μόνο αν έχει συμφωνηθεί σταθερό επιτόκιο χορηγήσεων, και  μόνο κατά το μέρος που προεξοφλήθηκε ποσό μεγαλύτερο των 10.000 ευρώ τους τελευταίους δέκα μήνες

-Δικαίωμα του δανειολήπτη για καταγγελία συμβάσεων πίστωσης αόριστης διάρκειας

Πάντως, τραπεζικοί παράγοντες ισχυρίζονται, ότι προωθούμενες ρυθμίσεις όπως αυτή της υπαναχώρησης από τις συμβάσεις των καταναλωτών έως και 14 ημέρες μετά την υπογραφή τους, θα δημιουργήσουν νέα, σοβαρά ζητήματα, για την κεφαλαιακή ισχύ του τραπεζικού συστήματος και σίγουρα θα επαναφέρουν τους τριγμούς στις σχέσεις των τραπεζών με την υπουργό.

 






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο