Αρχική | Επιχειρήσεις | Μεταφορές | Χάος στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια από τις ακυρώσεις πτήσεων

Χάος στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια από τις ακυρώσεις πτήσεων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Χάος στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια από τις ακυρώσεις πτήσεων

Διακοπές στα αεροπορικά δρομολόγια πάνω από τη Βρετανία προκάλεσαν οι στάχτες από το ηφαίστειο που εξερράγη στην Ισλανδία την Τετάρτη, καθώς η ορατότητα στο σημείο είναι περιορισμένη. Οι βρετανικές υπηρεσίες ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας ανακοίνωσαν ότι ο βρετανικός εναέριος χώρος, οποίος έχει κλείσει από τις 14:00 ώρα Ελλάδος, θα παραμείνει κλειστός έως αύριο στις 08:00 ώρα Ελλάδος.

Οι αεροπορικές αρχές προέβησαν στην απαγόρευση πτήσεων πάνω από την Σκωτία, καθώς οι στάχτες από το ηφαίστειο του παγετώνα "Εϊγιαφιατλαγιοκούλ", 120 χιλιόμετρα από την ισλανδική πρωτεύουσα Ρέικιαβικ, έχουν σκορπιστεί στην περιοχή.

Η εκπρόσωπος του αεροδρομίου Στάνστεντ του Λονδίνου υπογράμμισε ότι "η Εθνική Υπηρεσία Αερομεταφορών επέβαλε περιορισμούς στον βρετανικό εναέριο χώρο εξαιτίας της ηφαιστειακής στάχτης που μεταφέρεται από την Ισλανδία στην Βρετανία", ενώ τα μέτρα αυτά αφορούν στα αεροδρόμιο του Αμπερντίν, του Εδιμβούργου και της Γλασκώβης. "Μέσα στη μέρα βέβαια, οι απαγορεύσεις μπορεί να αφορούν και σε άλλες περιοχές της Βρετανίας", σημείωσε η εκπρόσωπος.

Περισσότερες από 150 πτήσεις ματαιώθηκαν στο αεροδρόμιο Χίθροου καθώς και 108 στο αεροδρόμιο Γκάτγουικ, νότια του Λονδίνου. Δεκάδες πτήσεις ματαιώθηκαν επίσης στα αεροδρόμια Στάνστεντ και Λούτον, βόρεια του Λονδίνου, ενώ όπως δήλωσε η εταιρεία που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο δεν αναμένεται επανάληψη των πτήσεων προς και από το αεροδρόμιο έως το νωρίτερο αύριο.

Κλειστό παραμένει και το αεροδρόμιο του Μπέλφαστ, στη Βόρεια Ιρλανδία. Πτήσεις ματαιώθηκαν επίσης στα αεροδρόμια της βόρειας Αγγλίας (Μάντσεστερ, Λίβερπουλ και Νιούκαστλ) , καθώς και στο αεροδρόμιο του Μπέρμινχαμ.
Στο μεταξύ αξιωματούχος του Βελγίου δήλωσε ότι ο εναέριος χώρος της χώρας θα κλείσει σταδιακά σήμερα, ξεκινώντας από το δυτικό τμήμα της χώρας, μέχρι τις 17:30 ώρα Ελλάδος, και θα παραμείνει κλειστός έως ότου περάσει το νέφος στάχτης.

"Ο εναέριος χώρος του Βελγίου θα κλείσει εντελώς έως ότου περάσει το νέφος με τη στάχτη", σημείωσε ο βέλγος υφυπουργός Συγκοινωνιών, Ετιέν Σούπ, χωρίς να διευκρινίσει έως πότε θα διαρκέσει η αναστολή των πτήσεων στη χώρα.

Οι αρχές της Δανίας έκλεισαν το εναέριο χώρο επάνω από τη Βόρεια Θάλασσα και ετοιμάζονται να διακόψουν κάθε εναέρια κυκλοφορία το μεσημέρι εξαιτίας των νεφών της στάχτης που προέρχονται από την έκρηξη του ηφαιστείου στη νότια Ισλανδία.

"Κλείσαμε τον εναέριο χώρο επάνω από τη Βόρεια Θάλασσα και υπολογίζουμε να κλείσουμε στις 11.00 ώρα Γκρίνουιτς τον εναέριο χώρο κοντά στο βορειο-δυτικό τμήμα της Γερμανίας" δήλωσε ο Μπο Πέντερσεν , εκπρόσωπος της Naviair, της υπηρεσίας ελέγχου ενάεριας κυκλοφορίας της Δανίας.

Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν διακόψει τις πτήσεις τους από τη Δανία προς τη Νορβηγία, τη Σκωτία και τη βόρεια Αγγλία.

"Δεν ελέγχουμε την κατάσταση. Εάν ο άνεμος συνεχίσει να πνέει προς τη Δανία, όπως συμβαίνει τώρα, θα αναγκασθούμε να απαγορεύσουμε πλήρως την εναέρια κυκλοφορία". Οι αρχές της Δανίας "δεν θα επιτρέψουν σε κανένα αεροπλάνο να πετάξει στον εναέριο χώρο της Δανίας , εάν δεν εκπληρώνονται οι όροι ασφαλείας", πρόσθεσε.

Οι υπηρεσίες ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας αποφάσισαν να καθηλώσουν τα αεροπλάνα στο Βέλγιο, την Ολλανδία και δυτικά τμήματα της Γερμανίας μετά το μεσημέρι εξαιτίας των νεφών στάχτης.

Μάλιστα, η Σουηδία αποφάσισε κι αυτή τον εναέριο χώρο της μετά την άφιξη στη βόρεια Ευρώπη του νέφους στάχτης.

Το σύνολο του εναέριου χώρου της Σουηδίας θα κλείσει σταδιακά έως τις 23:00 ώρα Ελλάδος, ανακοίνωσε η σουηδική αρχή ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας.

Την ίδια στιγμή αξιωματούχος των αεροπορικών αρχών της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι ακυρώθηκαν όλες οι πτήσεις που θα αναχωρούσαν από το παρισινό αεροδρόμιο του Ρουασί με προορισμό το Λονδίνο, τη Σκοτία, την Κοπεγχάγη και το Όσλο. Από τις 13:00 ώρα Ελλάδος "δεν εκτελούνται πλέον πτήσεις από το Ρουασί για την Κοπεγχάγη, το Όσλο, το Λονδίνο και όλα τα αεροδρόμια της Σκοτίας", διευκρίνισε, σημειώνοντας ότι έχει ακυρωθεί επίσης ένας αριθμός πτήσεων προς τη Στοκχόλμη.


Εξάλλου, η ισπανική αεροπορική αρχή Aena αναφέρει σε νεότερη ανακοίνωσή της ότι τουλάχιστον 122 πτήσεις που θα αναχωρούσαν από την Ισπανία για τη βόρεια Ευρώπη ακυρώθηκαν στα μέσα της ημέρας. Πρόκειται για 122 πτήσεις προς τη Βρετανία, την Ιρλανδία, τη Νορβηγία, τη Δανία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία.
Παράλληλα το περιφερειακό κέντρο ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας Eurocontrol ανακοίνωσε σήμερα ότι η εναέρια κυκλοφορία στις χώρες της Benelux (Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργο), όπως και στη βορειοδυτική Γερμανία θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα κατά το πέρασμα του νέφους στάχτης γύρω στις 17:00 ώρα Ελλάδος.


Ωστόσο το Eurocontrol σημειώνει στην ανακοίνωσή του ότι αναμένει το κλείσιμο των εναέριων χώρων της ανατολικής Δανίας, της νότιας Σουηδίας, της Ιρλανδίας,του Άμστερνταμ, του Ρότερνταμ και των Βρυξελλών. Εξαιρείται ο εναέριος χώρες άνωθεν του ωκεανού. Μάλιστα σημειώνει ότι τα προβλήματα μπορεί να διαρκέσουν άλλες 48 ώρες.

Το Eurocontrol που εδρεύει στο Μάαστριχτ, στην Ολλανδία, καλύπτει τις χώρες της Benelux και τμήμα της Γερμανίας, ανάμεσα στο Ντίσελντορφ και τα σύνορα με τη Δανία.

Ωστόσο "εναπόκειται στις αεροπορικές εταιρείες να αποφασίσουν αν θα ακυρώσουν ή όχι τις πτήσεις τους. Εμείς τις έχουμε ενημερώσει για τους κινδύνους ενός τέτοιου νέφους", διευκρίνισε εκπρόσωπος του κέντρου.

Τέλος και η δημόσια εταιρεία που διαχειρίζεται τα φινλανδικά αεροδρόμια Finavia ανακοίνωσε το κλείσιμο του εναέριου χώρου στο βόρειο τμήμα της Φινλανδίας λόγω των κινδύνων που εγκυμονεί για την εναέρια κυκλοφορία το γιγάντιο νέφος στάχτης.

Μάλιστα, η σημερινή ακύρωση πτήσεων λόγω της στάχτης εκτίναξε τις πωλήσεις εισιτηρίων για το δρομολόγιο Βρυξέλλες-Λονδίνο της υποθαλάσσιας σιδηροδρομικής γραμμής στη Μάγχη της Eurostar, σύμφωνα με αξιωματούχους στις Βρυξέλλες.

Η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη που το προσωπικό της Eurostar ζήτησε από τους ταξιδιώτες να μην πηγαίνουν στον τερματικό σταθμό στις Βρυξέλλες αν δεν έχουν προμηθευτεί ήδη εισιτήριο.






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο