Αρχική | Οικονομία | Ευρώπη | Οι βρετανικές εφημερίδες για την ελληνική οικονομία

Οι βρετανικές εφημερίδες για την ελληνική οικονομία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

«Μόνο η Αθήνα έχει τη δύναμη να σώσει την Ελλάδα», γράφει σε άρθρο του στους Financial Times ο Ντάνιελ Γκρος, διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής. Όπως σημειώνει ο συντάκτης, μια προσεκτική ματιά στο σχέδιο στήριξης της ευρωζώνης και του ΔΝΤ δείχνει ότι στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να προστατεύσει την Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, ωστόσο το βαθύτερο πρόβλημα παραμένει.

Προσθέτει ότι δικαίως η ελληνική κυβέρνηση διστάζει να ενεργοποιήσει το μηχανισμό στήριξης, διότι ως «έσχατη καταφυγή» η ενεργοποίηση του μηχανισμού θα σήμαινε παραδοχή πτώχευσης. Υπό αυτή την έννοια, επισημαίνει ο κ. Γκρος, το πακέτο στήριξης μπορεί να αποτελεί παγίδα για την Ελλάδα. Όπως αναφέρει στην συνέχεια, το πακέτο στήριξης καλύπτει τις ανάγκες της χώρας μόνο για το τρέχον έτος, ενώ παράλληλα το ποσό που θα εξοικονομήσει η χώρα με το χαμηλότερο επιτόκιο θα είναι μόνο 900 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, ποσό που αποτελεί ένα μικρό κλάσμα των αναγκών της χώρας.

Το συμπέρασμα κατά τον ίδιο είναι ότι το μέλλον της Ελλάδας κρίνεται από την έκταση της δημοσιονομικής προσαρμογής στην οποία θα προβεί η ελληνική κυβέρνηση. Το πρόβλημα δεν είναι πρόβλημα ρευστότητας αλλά φερεγγυότητας, τονίζεται χαρακτηριστικά. «Περαιτέρω οικονομικά πακέτα από την ΕΕ θα έκαναν ουσιαστική διαφορά μόνο αν κάλυπταν τις ανάγκες της Ελλάδας για μια μεγάλη χρονική περίοδο σε σημαντικά χαμηλότερα επιτόκια. Αυτό όμως δεν είναι πιθανό να γίνει διότι παραβιάζει τον όρο μη-διάσωσης. Το θέμα κλειδί για τα επόμενα χρόνια είναι κατά πόσο η Ελλάδα είναι πρόθυμη να αναλάβει την τεράστια προσπάθεια απόκτησης βιώσιμης δημοσιονομικής θέσης.

Όσο οι αμφιβολίες για αυτό διατηρούνται, το spread του ελληνικού χρέους θα παραμένει αυξημένο, ανεξαρτήτως των όρων των διεθνών πακέτων διάσωσης», καταλήγει ο Ντάνιελ Γκρος.

Οι Financial Times γράφουν επίσης για τις αντιδράσεις της καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία από «φράου Όχι» έγινε «φράου Ναι» σε ό,τι αφορά τη συμφωνία επί της Ελλάδας. Η εφημερίδα χαρακτηρίζει την αλλαγή στάσης του Βερολίνου ενδεικτική της αυτοσχεδιαστικής πολιτικής της Ευρώπης απέναντι στο πρόβλημα της Ελλάδας και προσθέτει ότι κατά μερίδα του γερμανικού Τύπου η αλλαγή της Μέρκελ ήταν αποτέλεσμα απειλών από τον πρόεδρο Σαρκοζί και τον Μπερλουσκόνι που είπαν ότι θα σώσουν μόνοι τους την Ελλάδα.

Σε ανταπόκριση από το Βερολίνο η εφημερίδα αναφέρει ότι η Γερμανία έδειξε την Τετάρτη ότι θα αναζητήσει κοινοβουλευτική έγκριση για οποιαδήποτε έκτακτη βοήθεια προς την Ελλάδα, μία κίνηση που κατά το συντάκτη θα μπορούσε να ενισχύσει την αβεβαιότητα για το χρόνο χορήγησης βοήθειας έως και 30 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα.

Η ιστορία τρόμου της Ελλάδας έχει μόνο ένα τέλος, μία τεράστια ποσότητα πόνου τον οποίο θα επωμιστεί και η Βρετανία, γράφει ο Έντμουντ Κόνγουεϊ της Daily Telegraph. Ο συντάκτης αναφέρει αρχικά ότι το νομοσχέδιο για «επιβολή φόρου 20% σε όσους έχουν επεκτείνει τις παραθεριστικές τους βίλες στην Ελλάδα πλήττει πιθανότατα περισσότερο τους ξένους, κυρίως τους Βρετανούς και τους Γερμανούς». Σημειώνεται ότι η αντιδικία μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών για τον τρόπο στήριξης της ελληνικής οικονομίας συνεχίζεται, με τους Έλληνες να έχουν κάποιο δίκιο όταν αντιδρούν στη γερμανική προτροπή να μειωθεί πάση θυσία το ελληνικό έλλειμμα.

«Αν και μακροπρόθεσμα όλοι συμφωνούν ότι η Ελλάδα πρέπει να ζει εντός των δυνατοτήτων της, αν κλείσουν μεγάλα τμήματα της οικονομίας τα έσοδα από την φορολογία θα εκμηδενιστούν και τότε δε θα μπορούν να καλυφθούν ούτε οι τόκοι του χρέους της χώρας», αναφέρει ο Κόνγουεϊ. Παρόλα αυτά, προσθέτει, αυτό ακριβώς φαίνεται να συνωμοτούν Γερμανία και ΔΝΤ. Επομένως ο προτεινόμενος φόρος για τις βίλες είναι τα τέλεια αντίποινα, ισχυρίζεται ο συντάκτης, όχι μόνο γιατί πλήττει τους Γερμανούς ιδιοκτήτες δεύτερης κατοικίας, αλλά και επειδή οι Έλληνες μπορούν να υποστηρίξουν ότι απλώς ακολουθούν τις οδηγίες που τους δόθηκαν.

Από εκεί και πέρα ο Κόνγουεϊ υποστηρίζει ότι το πραγματικό πρόβλημα δεν λύνεται. Αν κοιτάξει κανείς είτε την Αργεντινή στις αρχές του αιώνα, είτε τη Ρωσία πιο πριν, περιπτώσεις με τις οποίες μοιάζει η ελληνική κρίση, θα δει ότι η επέμβαση του ΔΝΤ τόνωσε την εμπιστοσύνη μόνο για λίγες εβδομάδες, με τελικό αποτέλεσμα την κατάρρευση του νομίσματος και την πτώχευση. Όσο για το ύψος της βοήθειας των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, χαρακτηρίζεται ως απλό «τσιρότο» σε σχέση με τα τραύματα και τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας.

Ως μία λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας ο συντάκτης αναφέρει το να πειστεί η Φρανκφούρτη να αφήσει το ευρώ να υποτιμηθεί, κάτι που ωστόσο είναι στην ουσία ανέφικτο, λόγω του επακόλουθου υψηλού πληθωρισμού τον οποίο θα πρέπει να αποδεχθεί η Γερμανία.

Όλα αυτά κατά την Telegraph σημαίνουν ότι παραμένει πιθανό το ενδεχόμενο πτώχευσης ή έστω της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Κάτι τέτοιο θα έχει συνέπειες και σε άλλες χώρες με υψηλό έλλειμμα, ακριβώς όπως η Βρετανία που θα βρεθεί στο στόχαστρο των αγορών, καταλήγει ο Κόνγουεϊ.

Σε άλλο δημοσίευμα η Telegraph αναφέρεται στις ανησυχίες Βρετανών για το νομοσχέδιο επιβολής φόρου στις επεκτάσεις παραθεριστικών κατοικιών.

Οι Times γράφουν ότι η απειλή προσφυγής στο συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας κατά του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας (από το Γερμανό καθηγητή Γιόαχιιμ Στάρμπατι) οδήγησαν στην άνοδο του spread του ελληνικού χρέους. Τις πιέσεις επί της Ελλάδας στις αγορές ενέτεινε και η διαρροή περί σημειώματος της Μπούντεσμπανκ, στο οποίο φέρεται να διατυπώνονται αμφιβολίες για το μηχανισμό στήριξης, προσθέτει το δημοσίευμα.






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο